2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Születtek, de főleg meghaltak: így (nem) szaporodott az erdélyi magyarság 2021-ben

G. L. 2022. január 11. 11:18, utolsó frissítés: 11:44

A korábbi évek gyakorlatához igazodva, idén is összesítettek az adatokat: a Bence már nincs pikszisben, de az Anna és a Hanna kimozdíthatatlan. Születések, elhalálozások és esküvők szerte Erdélyből.


Dávid visszavágott. Most már tényleg úgy tűnik, hogy a Bence a 2010-es évek nagy kedvence marad. Hanna viszont továbbra is megingathatatlan. Szokásunkhoz híven idén is összeszedtük, hogyan szaporodtak az erdélyi magyarok tavaly. A számítás egyáltalán nem reprezentatív, már csak azért sem, mert nagyjából annyi számolási mód, ahány város, inkább csak egy irányt szeretnénk mutatni. Az irány pedig elég egyértelmű.

Ha a születések számán nem is látszik egyértelműen már a járvány, de a házasságkötések, illetve a halálesetek számán meglátszik. A 2020-as szinthez képest nőtt a polgári esküvők száma, de még látványosan elmarad a járvány előtti időszak számaitól, ami tekintve, hogy tavaly szinte egész évben szabályozva volt az, miként és hány személlyel lehet esküvőzni, nem is olyan nagyon meglepő.

Sokkal látványosabb viszont a halálesetek számának a megnövekedése, szinte minden városban megfigyelhető egy kiugrás az ábrán. Persze, ha figyelemmel követtétek a statisztikai intézet tavalyi jelentéseit, akkor ez annyira nem szabad meglepjen, az őszi negyedik hullám idején tényleg rekordot jelentő elhalálozásokat hozott. Két ábrát is mellékelek erről.

Haláleset
Infogram


A statisztikai intézetnél lassan őrölnek a malomkerekek, egyelőre még a novemberi összesített számokat sem tették közzé, nemhogy a megyei bontást, így csak októberig tudjuk bemutatni a halálesetek számának az alakulását, de már így is nagyon látványos.

A járvány hatásai országosan és megyei szinten
Infogram


Más téma. Ahogy a bevezetőben már említettem végre tényleg úgy tűnik, hogy a férfinevek között most már tényleg leáldozóban van a Bence (a latin Vincentius - jelentése: győztes - férfinév Bencenc formájú rövidüléséből származik) csillaga. Igaz, már 2019-es adatok is hasonló tendenciát mutattak, aztán 2020-as adatok alapján megint azt kellett írjuk, hogy mégsem. Most viszont már nem csak a 2019-es kedvenc Dávid (héber eredetű férfinév, jelentése bizonytalan, esetleg kedvelt, szeretett, ill. apai részről testvér, esetleg uralkodó, más vélemény szerint egyesítő) előzte be (ami 2020-ban szinte sehol nem volt), hanem az Ádám (héber eredetű, az eredeti jelentése: ember) és a Máté (a héber eredetű, jelentése Isten ajándéka) is. Népszerű névnek számított még tavaly a Dominik (a latin Dominicus magyar változata, ejlentése: az Úrhoz tartozó, Istennek szentelt), a Zalán (bizonytalan eredetű és jelentésű), a Márk (a latin Marcus rövidult magyar változata, jelentése: a határerdőnek, a határvidéknek és a természetnek a védője), az Olivér (egy felvetés szerint a latin olivarius szóból származik, jelentése: olajfát ültető) és a Krisztián (görög eredetű, jelentése: krisztusi, Krisztushoz tartozó) is.

» A 2015-ös összefoglaló itt érhető el
» A 2016-os összefoglaló itt érhető el
» A 2017-es összefoglaló itt érhető el
» A 2018-as összefoglaló itt érhető el
» A 2019-es összefoglaló itt érhető el
» A 2020-as összefoglaló itt érhető el

A lányoknál nem sokat változott a képlet, az Anna (héber eredetű, jelentése: kegyelem, könyörület, báj, kecsesség, kedvesség) és a rokonneve, a Hanna (az Anna eredeti héber alakja) továbbra magasan vezetik a statisztikát, és nagyjából semmi nem utal arra, hogy a következő években ez valamikor is változni fog. Most a Nóra (arab eredetű, jelentése: fény) és a Boglárka (a boglárka virágnévből származik) tudott egyáltalán labdába rúgni még mellettük (értsd több városból is jelezték a népszerűségét).

Sepsiszentgyörgy

2021-ben 402 sepsiszentgyörgyi gyermek született, 19 kisbabával kevesebb, mint 2020-ban - tájékoztatott Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalának sajtóosztálya. A megyeközpont kórházának szülészeti osztályán ennél valamivel több baba láttak napvilágot, 2021-ben összesen 1088 szülést jegyeztek, ami 344-el több, mint amennyit 2020-ban. Nem meglepő a jelentős emelkedés, 2020-ban a járvány miatt több hónapig zárva volt a kórház szülészete, akkor nagyon sok kismamát irányítottak például Kézdivásárhelyre. 2021-ben viszont nem volt lezárva az osztály, így értelemszerű a növekedés.

A kisfiúk körében a legnépszerűbb keresztnév a Dávid volt, ezt a nevet 9 alkalommal választották, az Ábel és az Ákos keresztneveket pedig 7-7 alkalommal. A kislányok esetében a Nóra és a Lara nevek voltak a legelterjedtebbek, előbbit 7 alkalommal, utóbbit 5 alkalommal választották a szülők.

A Személyi Nyilvántartó Osztály adatai szerint 2021-ben 198-an házasságkötés volt Sepsiszentgyörgyön. Ez egyelőre meg sem közelíti a járvány előtti házasodási számokat, viszont magasabb, mint tavalyelőtti szám. 2020-ban összesen 241 házasságkötést jegyeztek be (ebből 153-at kötöttek helyben - nyilván ehhez kell hasonlítani a friss adatokat - és 88-at külföldön). 2019-ben 486 házasságkötést regisztráltak (ebből 271-et kötöttek a városban, 215-öt külföldön megkötöttet ismertek el). 2018-ban összesen 387 házasságkést anyakönyveztek (ebből 287 volt helyi, illetve 100 máshol megkötött).

Tavaly 1317 elhalálozást jegyeztek a városban, ami nagyjából 200-zal több, mint amit 2020-ban regisztráltak. Tavalyelőtt összesen 1113 haláleset volt a megyeszékhelyen, 2019-ben 1036. A sepsiszentgyörgyi adatokról már korábban részletesebben is beszámoltunk, azt itt találjátok.

Székelyudvarhely

2021-ben összesen 1300 kisbaba született Székelyudvarhelyen, ami 80 születéssel jelent többet, mint 2020-ban. A legtöbb gyermek tavaly októberben született (125 újszülött), míg a legkevesebb februárban és júniusban (mindkét hónapban 86 kisbaba). 2021-ben összesen 652 kisfiú és 648 kislány jött világra Székelyudvarhelyen - tájékoztat Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának anyakönyvi irodája. Fontos megjegyezni, hogy nem mindenik újszülött udvarhelyi.

A fiúknál a Dávid (30), Botond (20), Milán (19), Ádám (19), Márk, Tamás, Zalán, Olivér, Bence, Krisztián nevek domináltak. Ritka fiúneveknek a Zete, Benett, Zétény, Ezra, Elisei, Kadosa, Konor, Medárd, Zádor számítanak, ezeket egy-egy kisfiú viseli. A kislányok leggyakrabban a Hanna (32), Anna (23), Fanni (17), Nóra, Dorka, Jázmin, Anita, Eszter, Flóra, Boglárka nevet kapták. Tavaly több ritka nevű kislányt is anyakönyveztek: Amina, Armella, Honória, Ankisza, Milla, Lelle, Zorka, Véda, Opál nevet egy-egy lány kapott a tavaly Székelyudvarhelyen.

Az tájékoztatás szerint a születések mellett a házasságkötések szempontjából jó év volt 2021. Tavaly összesen 151 pár jelent meg az anyakönyvvezetők előtt. A polgári esküvők száma 32-vel volt több tavaly, mint 2020-ban, de még mindig nem érte el a járvány előtti időszak házasságkötéseinek a számát. 2019-ben 171 pár mondta ki az igent Udvarhelyen.

Elhalálozások tekintetében Székelyudvarhelyen sem volt túl jó év 2021, ugyanis jóval több elhalálozást jelentettek az anyakönyvi irodán tavaly, mint egy évvel korábban. Összesen 163-mal volt több a halálesetek száma 2021-ben, mint egy évvel korábban. Tavaly összesen 840 személy hunyt el. A legtöbb haláleset októberben volt bejelentve (126), míg a legkevesebb augusztusban (38). Nőtt ugyanakkor a közös beleegyezéssel történő válások száma is. Közös beleegyezéssel 8 alkalommal váltak el a házaspárok, vagyis öttel több alkalommal, mint 2020-ban.

Csíkszereda

Csíkszeredai Polgármesteri Hivatalban 2021-ben 1378 újszülöttet, 1037 elhunytat és 170 új házasságot anyakönyveztek. A születések és az elhalálozások száma természetesen nem csak a helybeliekre vonatkozik, mert jelentős számú környékbeli személy halálát, illetve kisbaba születését is a városban jegyzik be. A kifejezetten csíkszeredaiakra vonatkozó adatok a következők: 306 kisbaba született és 438 halálesetet anyakönyveztek. Ez azt jelenti, hogy nyolccal kevesebb gyerek született tavaly, mint tavalyelőtt, illetve 68-cal több szeredai halt meg 2021-ben, mint egy évvel korábban. A 306 újszülött közül egyébként 164 fiú, 142 pedig lány.

A leggyakoribb lánynév Csíkszeredában is a Hanna, összesen 9 újszülött kapta ezt a nevet, de gyakori választás még a szülők részéről az Anna (7), a Boglárka, a Luca és a Viktória (6-6) is. A fiúknál a következők a legnépszerűbb keresztnevek: Ádám, Bence, Hunor, Márton és Máté (5–5). Érdekességként említjük, hogy anyakönyveztek Maya, Ava, Rahela nevű lányt is, illetve Manó, Zénó, Sólyom, Vajk, Zoárd nevű fiút is.

A házasságkötések száma viszont legalább már a járvány előtti időket közelíti. 2019-ben 188 házasságkötés volt, ahhoz képest a 2021-es 170 nem is olya nagy lemaradás.

Gyergyószentmiklós

2021-ben a Gyergyószentmiklósi Városháza Anyakönyvi Hivatalában 319 újszülöttet anyakönyveztek, ami még a 2020-as 334-nél is 15-tel kevesebb, pedig már az is elmúlt évek legkevesebbje volt. A 319 újszülöttből 166 fiú, míg 153 lány. Gyergyószentmiklósi lakhelyű pedig mindössze 97 kisbaba, közülük 53 fiú és 44 lány.

Az újszülött fiúk esetében a Dávid és Máté volt a legnépszerűbb keresztnév, de többen választották az Olivér nevet is. A kislányok keresztelésénél a szülők legtöbb esetben a Mária és Anna nevet választották, de szintén népszerű volt a Hanna is.

A házasságkötések száma jelentősen emelkedett 2021-ben. Tavaly 80 pár jelent meg a gyergyószentmiklósi anyakönyvvezetők előtt, így a polgári esküvők száma 29-cel több volt tavaly, mint 2020-ban, amikor 51 házasságkötést jegyeztek. Emellett tavaly 8 úgynevezett átírás is történt – ez a külföldön kötött házasságok itthoni bejelentését takarja. A 80 házasságkötésből 4 zajlott román nyelven.

2021-ben összesen 433 halotti bizonyítványt állítottak ki a Gyergyószentmiklósi Anyakönyvi Hivatalban, ami mindössze néggyel több, mint 2020-ban, de ha azt nézzük, hogy 2016-ban még mindössze 305 személy halálát anyakönyvezték, akkor igencsak megnőtt az elmúlt években az elhalálozások száma.

Kolozsvár

Tavaly összesen 7575 gyereket anyakönyveztek Kolozsváron, 305-tel többet, mint 2020-ban. A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint ebből mindössze 6692 lesz kolozsvári gyerek, a fennmaradó 883 baba valószínűleg valamelyik környező településen fog felnőni. A 6692-nek csupán töredéke magyar, mindösszesen 424 magyar újszülöttet anyakönyveztek kolozsváriként. Ebből 224 fiú és 200 lány volt - derül ki Oláh Emese alpolgármester kabinetjének közleményéből. Ez azt is jelenti, hogy hattal több magyar gyereket anyakönyveztek tavaly, mint 2020-ban.

Akárcsak tavaly, a legnépszerűbb magyar név a lányoknál a Hanna (11) volt, de az Anna (9), a Nóra (9), a Vivien (8) és az Emma (6) is az élmezőnyben szerepelt. A magyar fiúnevek körében az Ádám (15), a Dominik (12) és az Áron (9) a három dobogós, de a Noel és a Zalán (8-8) a Márk és a Máté (7-7), az András, a Dávid és a Kristóf (6-6) is népszerű névnek számított.

2042 pár kötött házasságot, jóval többen, mint 2020-ban, amikor 1711 pár mondta ki az igent, de messze elmarad a járvány előtti számoktól. 2019-ben 2412-en kötöttek házasságot, de 2016-ban 2868 is volt az esketések száma.

2021-ben 5825 személy hunyt el, ez sokkal több, mint a megelőző években. 2020-ban 5063 elhalálozást regisztráltak, 2019-ben 4698-at. A kolozsvári adatokról ebben a hírünkben számoltunk be részletesebben.

Nagyvárad

Kisebb bébibumm volt Nagyváradon, a korábbi évekhez képest jelentősen nőtt az újszülöttek száma 2021-ben. A jelenségnek egyelőre nem tudjuk az okát, de az is igaz, hogy 2020-ban jelentős volt a csökkenés 2019-hez képest, és most csupán kompenzáltak a szülők. A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint 2021-ben 5875 újszülöttet anyakönyveztek a városban, 2020-ban 5124 gyerek születéséről számoltak be, míg 2019-ben 5508 baba látott napvilágot. A hivatal szerint 2913 lány és 2962 fiú született.

Ha nem is ilyen jelentős mértékben, de a magyar névvel anyakönyvezett gyerekek száma is megnőtt. 2021-ben 631 magyar gyerek született Nagyváradon, ami huszonkettővel több, mint ahányat 2020-ban anyakönyveztek, de a 2018-as és a 2019-es adatoknál is nagyobb. A leggyakoribb keresztnevekről csak annyit közölt a városháza, hogy a Dominik és az Anna volt a kedvenc.

Váradon is megfigyelhető a trend a házasságkötések számának a megemelkedéséről. 2021-ben összesen 1369 polgári esküvő volt, ami a 2020-as 973-hoz képest előrelépés, de a 2019-es 1550-től azért még messze van. A magyar nyelven 75 esketési ceremóniát tartottak, amit 8-cal több, mint ahány 2020-ban volt, és 11-gyel kevesebb a 2019-es adatoknál.

De nem csak az újszülöttek száma emelkedett meredeken, hanem a haláleseteké is. 2021-ben 5016 halálesetet vettek számba Nagyváradon, ami a 2019-es adatokhoz képest közel 1650-nél is több.

Születések száma
Infogram


Szatmárnémeti

Tovább csökkent 2021-ban a Szatmárnémetiben anyakönyvezett újszülöttek száma. 2021-ben összesen 2153 kisbabát jegyeztek be a városban, amit közel százzal kevesebb, mint ahányat 2020-ban regisztráltak. A 2019-es kiugróan jó születésiszámot hozó évtől pedig több, mint háromszázzal marad el a tavalyi adat. A 2153 babából 1142 fiú és 1011 lány. A hivatal arról nem vezet nyilvántartást, hogy hány magyar nemzetiségű gyerek született.

A legnépszerűbb nevek között a következőket említette a hivatal: Alexandru, Andrei, Sebastian, Vasile, Ștefan, Laura, Maria, Anastasia, Elena, Denisa és Ștefania. A magyar keresztnevek közül a következőket emelte ki gyakoriként a tájékoztatás: Erik, Bence, Krisztián, Dávid és Dezső, illetve Erika, Dóra, Eszter, Zsófia és Hanna.

Bár kértük, a hivatal nem közölt arra vonatkozó adatot, hogy hány polgári házasságkötés volt tavaly a városban. Annyit árultak el, hogy összesen 38 zajlott magyarul, ami öttel kevesebb, mint ahányat 2020-ban magyarul tartottak.

A többi város adatát figyelve már meg sem lepődünk azon, hogy Szatmárnémetiben is jelentősen, több, mint százzal emelkedett meg a halálesetek száma az egy évvel korábbihoz képest, pedig már az is jelentős növekedés volt a 2019-eshez képest. 2021-ben összesen 2394 halotti bizonyítványt állítottak ki a városban, míg 2020-ban korábban 2271 volt ugyanez a szám, 2019-ben pedig 2054.


A fenti városokon kívül kéréssel fordultunk Marosvásárhely és Kézdivásárhely polgármesteri hivatalaihoz is az említett adatokért, ígértek már választ is, de még nem kaptuk meg. Amint megkapjuk, közölni fogjuk azokat is.

Házasságkötések száma, 2021
Infogram


A címoldali fotó a Pixabay ingyenesen elérhető babafotói felhasználásával készült.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS