2022. július 3. vasárnapKornél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hordozz, magyar! A gyermekünk hordozása apaként is nagyon menő

szerk. 2021. december 17. 13:49, utolsó frissítés: 16:07

Ha kételyeid volnának, hogy a babahordozás nem férfias, íme: hordozós fotók és posztok özönéből válogattunk.


Hordozós posztok tömkelege árasztotta el a közösségi hálózatokat, nem is akármilyenek: apák (vagy éppen nagytaták, unokabátyok, keresztapák stb.) mutatkoznak magukra kötött babával vagy kisgyerekkel, cáfolva azt a véleményt, miszerint a hordozás és általában a gyermeknevelés (is) az anyák, a nők dolga, és mint olyan, "férfiatlan" dolog. A téma úgy futott föl, hogy Fekete-Győr Andrással, a magyarországi Momentum volt elnökével egy babahordozós képe miatt próbált gúnyolódni a Fidesz egyik megmondóemberének számító korábbi műsorvezető, Rákay Philip.

"A legjobb a gyerekhordozásban, hogy az ember maga is gyerekké válhat egy kicsit, új szemmel nézheti a világot. Nagyon szerettem háti hordózóban a fiacskáimmal járni a várost, egy kis zsebtükörből visszapillantót is eszkábáltam az egyik vállhevederre, hogy mindig láthassam, minden rendben van-e, közben pedig folyamtatosan közvetítettem, magyaráztam, értelmeztem nekik a látványt" - írja Dragomán György író, aki egy vicces történetet is elmesél még abból az időszakból, amikor gyermekét hordozta.Péter László kolozsvári szociológus, a BBTE Szociológia Tanszékének oktatója is hordozta gyermekétPéter László kolozsvári szociológus, a BBTE Szociológia Tanszékének oktatója is hordozta gyermekét

A képet Herczog Noémi kritikus, esztéta, a Színház folyóirat szerkesztője osztotta meg párjáról, Komenczi Bálintról és gyermekükről. Mint írta, nem érdekli, hogy mit beszél Rákay Philip, de ha már, akkor megosztja, hogy milyen helyesek így együtt. Komenczi a Hallasd a hangod! közösségi zenei csoport tagja.A képet Herczog Noémi kritikus, esztéta, a Színház folyóirat szerkesztője osztotta meg párjáról, Komenczi Bálintról és gyermekükről. Mint írta, nem érdekli, hogy mit beszél Rákay Philip, de ha már, akkor megosztja, hogy milyen helyesek így együtt. Komenczi a Hallasd a hangod! közösségi zenei csoport tagja.


Hordozási tanácsadók, hordozóeszközöket árusító boltok, közösségek reagáltak:

Novák Katalin magyarországi családvédelmi miniszter is posztolt a témában:"Anyukák, hát van szexibb és férfiasabb férfi, mint egy babáját hordozó/gyermekéről gondoskodó apuka? Sokszor az apukák nehezen találják az utat baba felé a szülés után. A hordozás egy remek lehetőség, hogy a kötődés erősödjön. Az apa is kompetensnek érezheti magát, hogy meg tudja nyugtatni a babáját, a babának is nagyon jólesik a testközelség, nem beszélve arról, hogy így az anyákat is tudják tehermentesíteni egy időre. Hajrá hurciapuk!" - írja Horváth Helga dúla, hordozási tanácsadó, szintén egy képet posztolva férjéről, ahogyan rá van kötve kendőben a kisbabájuk.

A magyarországi Hordozás közösség posztjára kommentben rengeteg hordozós fotót posztoltak, érdemes böngészni és olvadozni:És nyilván rengeteg férfi celeb is van, aki hordozza, hordozta gyermekét:A férfiak tehát - ha eddig nem lett volna evidens - ugyanúgy hordozhatják gyerekeiket, mint a nők, és a hordozás erősíti a köteléket a szülők és gyerekeik között.

Ugyanakkor nem árt tudni a helyes hordozás alapelveit sem, anyáknak és apáknak egyaránt - ezzel kapcsolatban nem elég mondjuk a hordozóeszközhöz a gyártó által adott leírást elolvasni, mert vannak gyártók, akik például ajánlják a kifele hordozást is, ami viszont gyógytornászok és hordozási tanácsadók szerint nem megfelelő pozíció egy fejlődésben lévő kisbabának vagy kisgyereknek. Hordozni mindenképp jobb, mint nem hordozni - és ha hordozunk, törekedjünk a szülőnek és gyermeknek minden szempontból legjobb hordozási módra. Ezzel kapcsolatban már Erdélyben is számos városban ki lehet kérni hordozási tanácsadók véleményét, érintetteknek ajánljuk ezeket a csoportokat:

Erdélyi babahordozók
Udvarhelyszéki babahordozók

Ha neked is van menő hurcis fotód gyermekedről, #szépújvilág, #hurciapu, #hurcianyu hashtaggel oszd meg a nagyvilággal, hadd terjedjen az ige: hordozni jó!


Hogyha tetszett a cikk és olvasnál még hasonlókat, légy te is a havi rendszeres támogatónk, és segíts abban, hogy a Transindex fenn tudjon fennmaradni és minőségi tartalmat nyújtson neked is! Köszönjük!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS