2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hogyan turbózzuk fel a Photoshopot?

Zágoni Bálint 2005. január 14. 09:34, utolsó frissítés: 2005. január 13. 16:48

Előszöris ingyen aztán gyorsan, aztán úgy, hogy legyen hatékony. Extra erőforrások azaz szabadon letölthető filterek jegyzéke azoknak, akik #b#oroszlánosítani#/b# akarják a nagyi fotóját, de még nem Photoshop-titánok.


Tegyük fel, hogy szeretnéd a Photoshopot egy pár extrával ellátni, amitől a nagymama fényképe is hétágra süt, ám mégsem lenne jó a fél fizetésed licenszre költeni. Vagy ellenkező esetben, hogy amiatt nézzenek le, mert illegális szoftverekkel töltöd meg a számítógéped.

Kiindulásként megtekintheted a photoshop.lap.hu oldalt, amely többek között két, ingyenes plugineket is tartalmazó honlapra tartalmaz linkeket. Ezek a Free Photoshop és a Photoshop Filters oldalai.


Bár a Free Photoshop oldaláról textúrák, ecsetek, stílusok és formák is letölthetőek, ezúttal a szűrőket (filtereket) vettük célba. Ezek ugyanis sok esetben egy kattintással megoldják azt, amit különben csak hosszabb állítgatás során tudnánk elérni.Gyakran a keresett szűrő letölthető az adott oldalról is, de előfordulhat, hogy a link egy másik portálra továbbít, ez a maga során tovább irányít és a végén kiderül, hogy a reklámozott ötszáz filter fele nem letölthető, mert az útvonal érvénytelen, a másik felét pedig csak Macintosh gépeken használhatjuk.


Instalálásuk nem kellene fejfájást okozzon,

amennyiben .exe fájlokként jelennek meg, elég az illető állományt futtatni és célkönyvtárként a Photoshop Plug-ins könyvtárát megjelölni. Gyakoribb azonban, hogy az illető filterek .8bf kiterjesztésűek és csomagolva vannak.

Ebben az esetben a kicsomagolt filtereket ugyancsak a Plug-ins könyvtárba kell átmásolnunk. Telepítés után a szűrők csak akkor lesznek láthatóak, ha újraindítjuk a szoftvert.

Sajnos az is megtörténhet, hogy többszöri átirányítás után sikerül letölteni az illető szűrőt, ám az .ffl formátumba van tömörítve, amit a Photoshop nem ismer fel. Ilyenkor, ha van elég türelmünk, megpróbálhatunk valahonnan egy Plugin Commander nevű kis programot letölteni, ellenkező esetben előnyös más szűrőt választanunk.


A példák

Az egyik okos szűrő-csoport szerzője Alfredo Mateus, az általa szerkesztett filterek a Photoshop Filters oldaljáról tölthetőek le. A csomag hét fajta különböző képkeretezési mintát tartalmaz, azok számára lehet hasznos, akiknek egyszerűen nem telik fényképkeretre.

A filterek instalálása itt is átmásolással történik. Érdekes módon ez a csomag is – több máshoz hasonlóan – a legújabb Photoshopban (CS-ben) nem működik, ide nem is érdemes másolni, mert ezután a program sem indul el.

A Crescent Moon filterek ugyancsak a Photoshop Filters oldaláról tölthetőek le, és az előző csomaghoz hasonlóan ezek is némileg problémásak, ami a kompatibilitást illeti.

Ezekkel azonban több mindent lehet kezdeni. A legizgalmasabb talán a Spooky Fade effektus, ami az oroszlános képen is hatásos, ám a nagymamát is teljesen új fényben tüntetné fel. A Terracotta vagy Cut Glass szűrőt használva is érdekes textúra hatásokat érhetünk el, ezek mellett pedig még vagy öt szűrőt találunk a csomagban.


Harry és a bölcsek szűrői

A Harry’s Filters nevű filtercsoport hatvanhárom szűrőfajtát tartalmaz, ezekből egy pár kimondottan hasznos. Bár a plugin megjelenése nem túl bizalomkeltő, pozitívum, hogy instalálható a 8-as Photoshopra is, ehhez pedig elég az .exe fájl futtatása és a helyes célkönyvtár megadása.Az itt található hatvanhárom szűrő kategorizálva van, és bár egy pár kevésbé funkcionális is található közöttük (a Chaos nevű például standard beállításban teljesen fehérre festi a képet), számos hatásos effektet is el lehet érni velük. Érdekesség a Play gomb jelenléte a párbeszédablakban.

Ennek megnyomásával a program automatikusan változtatja az illető szűrő beállításait, az eredményt pedig folytonosan megjeníti. Kényelmesebbekek számára ez kimondottan alkalmas, hiszen így nem kell jobbra – balra tologassák a pöcköket, hanem megvárhatják, amíg a program kihoz egy kedvező kombinációt.Talán Andrew Buckle az a tervező, akinek legtöbb szűrője található a neten, a Photoshop Filters honlapjáról hatvankét, a Free Photoshop oldalról pedig tizennégy csomag tölthető le.

Sajnos az ő esetében a letöltést nem kell mindig a szó szoros értelmében érteni, hiszen míg a Free Photoshop oldaláról valóban egy kattintással megszerezhetjük a keresett szűrőt, a másik honlap esetében ez nem megy ilyen könnyen. A szűrők telepítése ebben az esetben is átmásolással történik. Az alábbi filter hasznossága mellett ugyan kevés érv hozható fel, de talán épp ezért tűnik érdekesnek.(Az említett példák csak szemelvények a neten található több ezer szűrőből, így megéri saját szakállra is keresgélni, akár a fennebb említett oldalakon.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS