2022. december 5. hétfőVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az erdélyi magyarok anyanyelvű egészségügyi ellátását is támogatja a Segítség.ma

fizetett hirdetés 2021. december 15. 11:05, utolsó frissítés: 11:09

Egy online felületen regisztrálva férhetnek hozzá a segítséghez az érdeklődők.


A Magyar Ifjúsági Konferencia 2019-ben céljául tűzte ki, hogy segíteni fogja a határon túl élő magyarok anyanyelvű egészségügyi ellátását. Annak érdekében, hogy ez megvalósuljon, egy online felületet álmodtak meg, ami 2021 januárja óta várja a felhasználók regisztrációját. Toldi Petra, a Segítség.ma projekt vezetője mesél a kezdeményezésről.

Honnan jött az ötlet, hogy szükség van egy ilyen weboldalra?

2016 és 2020 között a HÖOK (Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája) és a Semmelweis Egyetem hallgatói közösen egészségügyi szűréseket rendeztek Kárpátalján, ahol több, mint 3000 kárpátaljai lakost vizsgáltak meg. Ezeken a szűréseken részt vett Veres Márton, projektünk korábbi vezetője (mint HÖOK munkatárs), illetve jómagam, Toldi Petra és Majtán Máté, a Semmelweis Egyetem akkori hallgatói.
A szűrések során rengeteg helyi lakossal volt alkalmunk beszélgetni a vizsgálatok előtt/után, és egyöntetűen az alábbiakra panaszkodtak:

* A magyarul beszélő egészségügyi szakemberek nem kereshetőek


* A fiatalok nem tudják, hogy hol fogadják őket szakmai gyakorlatra
* Nagyon alacsony a betegedukáció szintje
* A szakemberek nem ismerik a szomszéd településen dolgozó, magyarul beszélő kollégákat

Az idő haladtával sok más, határon túli területen élő szakemberrel is felvettük a kapcsolatot, és a beszélgetések során kiderült, hogy az imént felsorolt problémák nem csak Kárpátalján jellemzőek. Ezt követően kezdetét vette az ötletelés és a munka, hogy megszülessen a Segítség.ma online platform.

Mit nyújt nekünk, határon túl élőknek jelenleg a Segítség.ma?

A Segítség.ma a legégetőbb problémákra nyújt választ, így jelenleg 4 kiemelt funkcióval működik:

* Egészségügyi, mentálhigiénés és gyógypedagógiai szakemberek keresése hely és szakterület alapján
* Szakmai gyakorlati hely kereshetősége egyetemi hallgatók számára
* Betegedukációs előadások és blogbejegyzések biztosítása
* Szakemberek értékelésének lehetővé tétele

A Segítség.ma-nál egy célunk van: segíteni, éppen ezért a felületre történő regisztráció egyszerű, gyors, semmiféle kötelezettséggel nem jár és mindenki számára ingyenes. Ehhez hasonlóan az előadásokon való részvétel és a blogbejegyzéseinkhez való hozzáférés is ingyenes szolgáltatások.

Milyen területeken kapcsolódik a Segítség.ma Erdélyhez?

A Segítség.ma elsődleges célja a határon túli területeken élő magyarok segítése, így a legfőbb célunk a legfőbb kapcsolódási pont Erdély és a projekt között. Ezen felül szakmai csapatunk két tagja, Dr. Virág Tímea Helga (plasztikai sebész rezidens orvos) és Dr. Ladányi Emmánuel (szülész-nőgyógyász rezidens orvos) Erdélyből származnak és jelenleg is ott élnek. Szakmai tudásukkal és a helyismeretükkel rengeteg segítséget nyújtanak a munkánkhoz, illetve általuk jutottunk el az Erdélyi Rezidens Orvosok Szövetségéhez, akiket szakmai partnereink között tudhatunk. Nagyköveteink is vannak Erdélyből. Büszkén mondhatjuk, hogy a Bagossy Brothers Company zenekar minden tagja mellénk állt és támogatja munkánkat. Ezúton is köszönjük az imént felsoroltak alázatos és kitartó munkáját!

Hány regisztráció érkezett eddig a www.segitseg.ma platformra?

Az oldal 2021 januárja óta várja a regisztrálókat. Az elmúlt 11 hónap alatt 1395 új felhasználót köszönthettünk közösségünkben, akik közül 218 szakember és 1177 páciens. A felhasználók nagyrészt Erdélyből és Felvidékről érkeztek, de nagy számban büszkélkedhetünk Angliából, Amerikából, Svájcból vagy éppen Németországból regisztrált szakemberekkel is.

Hogyan éritek el a felhasználókat és milyen visszajelzéseket kaptok/kaptatok?

Igyekszünk minél több csatornán tartani a kapcsolatot a felhasználóinkkal. Kéthetente hírlevelet küldünk a legújabb programjainkról, előadásainkról és elért eredményeinkről, folyamatosan osztunk meg tartalmakat a közösségi média felületeinken, illetve telefonon is tartjuk a kapcsolatot sok felhasználónkkal. A visszajelzések nagyon jók. Többen jelezték már, hogy általunk sikerült megtalálniuk a hozzájuk legközelebb praktizáló szakorvost, akit kerestek, és így sikerült megspórolniuk az 50-60 km utazást heti/havi szinten. Az előadásainkra is rengeteg pozitív visszacsatolás érkezett. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a Facebook oldalunkon meghirdetett eseményeinkre rendszeresen több, mint 2000 ember reagál.

Mi alapján szervezitek az előadásaitokat?

Előadásainkat kezdetben a világnapokhoz igazítottuk, egy ideje azonban áttértünk a felhasználói igények teljesítésére. Volt egy hírlevelünk, amelyben a címzettek véleményére voltunk kíváncsiak és ők ajánlhattak nekünk előadás témát vagy előadót. Szerencsére sok kitöltés érkezett, így most ezeket igyekszünk teljesíteni.

Mi lesz a következő online előadásotok?

A Karácsonyhoz közeledve mi más lehetne mint egy étkezésről szóló kis előadás: Eating all the way - Drégely Anikó dietetikussal a karácsonyi evési szokásainkról című előadásunk lesz a következő 2021. december 15-én. Mindenki számára ingyenes, de regisztrációhoz kötött a részvétel. Mindenkit hatalmas szeretettel várunk! Az esemény itt érhető elő a linkre kattintva: Eating all the way - Drégely Anikó

Hogyan lehet kapcsolatba lépni veletek kérdés esetén?

A kapcsolat@segitseg.ma e-mail címen a nap 24 órájában fogadjuk a leveleket és legkésőbb egy napon belül választ adunk mindenre. Ezen felül a +36305525105 telefonszámon készségesen a rendelkezésére állunk a felhasználóinknak, ez a szám Viberen ingyenesen is hívható.Mik a hosszútávú terveitek a www.segitseg.ma-val?

A jövőben szeretnénk, ha a Segítség.ma lenne a Magyarország határain túl működő legnagyobb magyar nyelvű egészségügyi közvetítő rendszer, amely nem csak a pácienseknek segít a szakemberkeresésben, de a szakembereknek is továbbképzési lehetőségeket és szakmai előadásokat nyújt.

Ehhez szeretnénk, ha pár éven belül 50.000 felhasználó lenne regisztrálva a www.segitseg.ma oldalra, melyből legalább 10.000 felhasználó szakember.

Célunk, hogy a Magyarország határain túl végbemenő magyar nyelvű egészségügyi ellátások 15-20%-a a mi oldalunkon keresztül valósuljon meg.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS