2022. január 21. péntekÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Dél-Afrikából kimenekített magyarok: a román külügy profi munkát végzett

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2021. december 02. 11:06, utolsó frissítés: 2021. december 03. 11:01

Dokumentumfilmes operatőrt és a kolozsvári magyar színház egykori színészét menekítette ki kedden a román külügy Dél-Afrikából, másik 68 emberrel együtt, akik között három koronavírusos, és ebből valószínűleg két omikronnal fertőzött is volt.


Mindössze egyetlen magyar állampolgár volt a 70 kimenekített utas között azon a különjáraton, amely 46 román, 18 európai és 6 harmadik országbeli állampolgárt szállított Johannesburgból a bukaresti 90-es légibázisra. A Transindexnek sikerült megkérdeznie Szandtner Dánielt operatőrt, és rajta kívül Skovrán Tündét is, a Los Angelesben élő egykori sepsiszentgyörgyi/kolozsvári színésznőt, aki szintén a gépen utazott.

Frissítés: a cikk megjelenése óta pedig az egészségügyi miniszter közléséből tudjuk, a három fertőzött ember közül kettő nagy valószínűséggel a SARS-Cov-2 vírus omikron variánsával fertőződött meg.Mint kiderült, végeredményben Szandtner Dániel is Skovrán Tündének köszönheti a hazaútját, hiszen ha ő nem rendelkezne román állampolgársággal, talán eszükbe sem jut megkeresni a román külügyminisztérium pretoriai konzulátusát, amely épp a nagybányai sportklub kimenekítésén fáradozott. A romániai civilek Dél-Afrikából való kimentésén túl pedig, a fennmaradó helyeken más állampolgárok elszállítását is vállalta, miután az omikron megjelenése miatt több ország is törölte a repülőjáratait – ezzel elvágva a légi útvonalakat azon állampolgárok előtt, akik így már nem tudtak volna hazajutni, hiába törekedtek rá napok óta.


Skovrán Tünde és Szandtner DánielSkovrán Tünde és Szandtner Dániel


Szandtner Dániel és Skovrán Tünde megkeresésünkkor épp Sepsiszentgyörgyön pihenték ki az utazás fáradalmait. Dél-Afrikába ugyanis eleve együtt utaztak, hogy leforgassák dokumentumfilmjüket, amelynek rendezője Skovrán volt, témája pedig a női identitás. A filmen már három éve dolgoznak, készítésekor azonban már számtalan akadályba ütköztek - amely talán egy külön beszélgetést is megérne, most azonban csak a járványhelyzet kapcsán kérdeztük őket.

Az operatőr kiemelte, már az előző évben is hasonlóképp jártak a forgatással, amikor a mostanihoz hasonló káosszal szembesültek: akkor is napi szinten módosították a repülőjáratok időpontját, és azt is, hogy ki, melyik repülővel utazik.

November 23-án indultak el Dél-Afrikába és 24-én érkeztek meg, másnap viszont már arról értesültek, hogy felfedezték Dél-Afrikában a koronavírus új variánsát, az omikront. 26-án így már elkezdték tervezni a visszautat, mert ahogyan a sajtóban is olvasható volt, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kérése ellenére, pánikhangulat lett úrrá, és sok ország elkezdett korlátozásokat bevezetni: megszüntette a beutazást, törölték a légi utakat Dél Afrikába.

Ha pedig Szandtner Dániel és Skovrán Tünde ott ragadnak és Dél-Afrika is lockdownt rendelt volna el, akkor az ottani szigorú lezárások miatt könnyen lehet, hogy karácsonyig vagy egészen szilveszterig ott kellett volna maradniuk.

Forrás: Szandtner DánielForrás: Szandtner Dániel


Dél-Afrikában most egyes szintű lockdown van érvényben, de egyébként ötféle van náluk, amelyekről itt lehet tájékozódni. Szandtner szerint pedig a hangulat jelenleg annyira feszült az országban, hogyha növelik a korlátozások mértékét, várhatóan tüntetésekre, esetleg fosztogatásokra lehet majd számítani.

A visszaút azonban eleinte nem ment túl simán...

November 26-tól kezdve mostanáig, azaz napokon keresztül próbáltak járatot foglalni, megmozgattak minden követ, de semmit nem értek el. Ekkor fordultak a konzulátusokhoz. Így Skovrán Tünde a román konzulátusnál is próbálkozott, ami mint már tudható, dupla sikerrel zárult, hisz rajta kívül a román külügy az egyetlen egy magyar állampolgárt is Romániába szállította, annak kérésének eleget téve.

Forrás: Szandtner DánielForrás: Szandtner Dániel


Azzal volt szerencséjük, hogy a román rögbiválogatott éppen kint volt a Dél-Afrikai Köztársaság fővárosában, Pretoriában. Az ő hazaszállításuk érdekében küldték ugyanis a gépet, amire civilek és külföldi állampolgárok is felfértek. A 46 román állampolgár mellett így 10 bolgár, 4 spanyol, 3 lengyel, 1 magyar, 4 grúz, 1 ausztrál és 1 új-zélandi állampolgár is utazott.

Az operatőr azonban biztosra veszi, hogy rajtuk kívül maradtak még magyarok és románok is ott, akik nem pánikoltak be, vagy nem tartották olyan fontosnak, hogy minél előbb hazajussanak.

Forrás: Szandtner DánielForrás: Szandtner Dániel


Így az elkövetkezendő napokban még indulhatnak mentőakciók a Fokvárosban rekedt 7 román állampolgárért, akik a román külügy tájékoztatása szerint nem értek át időben Johannesburgba, mert például előbb PCR-tesztet kellett végezzenek.

A filmes szakemberek Johannesburgba való eljutása viszont már simán ment, esetenként csak a dél-afrikai hatóságok közúti ellenőrzéseibe, ha belebotlottak. Aztán a felszállást követően az egyetlen kirívó már csak az volt, hogy a légiutaskísérők fehér, járványügyi kezeslábasban szolgálták fel az inni és ennivalót. Amikor pedig megérkeztek Bukarestbe, ott nemcsak személyszállító, hanem katonai gépek és helikopterek is voltak a reptéren.

Forrás: Szandtner DánielForrás: Szandtner Dániel


Ugyanis a gépük a 90-es bukaresti légibázison landolt, nem pedig a Henri Coandă repülőtéren, amint azt eredetileg bejelentették. A kormány azért vonta be a hadsereget, mert úgy ítélték meg, hogy – az omikron koronavírus új változata miatt – az intézkedésnek túl nagy fertőzési kockázata van, ezért eredetileg hiába hoztak létre speciális folyosót, hogy az utasok a Henri Coandă érkezési terminálján áthaladjanak, végül elálltak a tervtől. Azt pedig már csak utólag tudjuk, a koronavírus-tesztek alapján, hogy az utasok közül hárman is megfertőződtek koronavírussal, ketten pedig nagy valószínűséggel a vírus új, omikronnak elnevezett variánsával. Egy nagybányai rögbis és két másik román állampolgár (ők Brassó és Valcea megyeiek) tesztje ugyanis pozitív lett. Mindnyájan elkülönítésben vannak, de csak a DNS-szekvenálás után lehet majd tudni, hogy az omikron variáns volt-e vagy sem.

"Az omikron törzs DNS-szekvenálási folyamata több szakaszban történik több nap alatt. Az első teszteket követően a vizsgált 3 ember közül kettőben nagy a gyanú a SARS-Cov-2 vírus omikron változatára " - közölte az Egészségügyi Minisztérium.

Mind a három fertőzött tünetmentes, jó egészségi állapotban van, elszigetelten és megfigyelés alatt - mondta a G4media forrása.

Azóta pedig már a járványügyi szakértők azt is tudni vélik, hogy Nigériában már hetekkel azelőtt megjelent az omikron variáns, hogy Dél-Afrikában hivatalosan azonosították volna azt

Google maps prinscreenGoogle maps prinscreen


Skovrán Tündét a román tévétársaságok ugyan felkérték, hogy készítsen interjút a helyzetről az ott lévő román és külföldi állampolgárokkal, de szerinte gyakorlatilag senki sem szeretett volna nyilatkozni, mert rettegtek ennek a következményétől. Elmondása szerint ebben a rendkívüli helyzetben egyből bekapcsolt náluk a túlélési ösztön. A félelem pedig a kommunista beágyazódásból ered, miszerint, ha meghúzza magát az ember, akkor nagy baj nem történik vele. Mert bármit mondtak volna, úgy érezhették, később felhasználható lenne ellenük.

Szandtner Dániel szerint a román külügy viszont nagyon profin vezényelte le az akciót. Johannesburgban még a román nagykövet is meglátogatta őket: felkészültek voltak, gyorsak és az olyan alapszükségletekre is odafigyeltek, mint az ételcsomag, hisz nem lehetett tudni, lesz-e étel a repülőn. Tehát, innentől kezdve már minden simán ment, a tesztelést követően pedig szinte házhoz szállították őket.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS