2022. december 5. hétfőVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kvíz: mi fán terem a dohány Erdélyben?

2021. november 21. 13:30, utolsó frissítés: 13:32

Melyik fejedelem idején jelent meg a dohányzás Erdélyben? Kvízünkből, amelynek a Székely Nemzeti Múzeum új kiállítása adta az apropóját, kiderül, mennyire vagy képben.


November elején nyitotta meg a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Életemet ha elpipázom című, a dohány és a dohányzás székelyföldi kultúrtörténetét áttekintő időszakos tárlatát a Lábasházban. A kiállítás a híres szemerjai dohánytermesztéstől a sepsiszentgyörgyi dohánygyárig, a dohányzószobától a trafikig, a Székely Nemzeti Múzeum híres pipagyűjteményétől a dohányzás egészségkárosító hatásáig tekinti át mindazt, amit erről a témáról érdemes tudni.

Kaptunk az alkalmon és összeállítottunk egy kvízt a dohányzásról, illetve annak erdélyi vonatkozásairól, külön figyelve a sepsiszentgyörgyi/háromszéki vonatkozásokra, amely az erdélyi dohányipar egyik meghatározó központja volt egészen a dohánygyár 2010-es bezárásáig.

Néhány kérdés esetében egyértelmű, hogy csak egy helyes felelet lehetséges, más esetekben viszont több választ is meg lehet jelölni, mert több helyes is van. Vannak nagyon egyszerűek, de olyanok is, amelyek igazán próbára tesznek majd. A kérdések nem nehézségi sorrendben következnek, hanem inkább időrendben, kezdve a dohány erdélyi megjelenésével. (A feldolgozott információk a Székely Nemzeti Múzeum kiállítási anyagán kívül innen és innen származnak.)

Loading...


A kiállítás 2022. január 15-ig látogatható a sepsiszentgyörgyi Lábasházban (Szabadság tér 7. szám), hétköznapokon 9–16 óráig, csütörtökön 9–18 óráig, hétvégén pedig 10–14 óráig. Jó szórakozást, és ne feledjétek, a dohányzás káros az egészségre!

címoldali kép: azopan.ro/Evellei László

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS