2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egységes az orvosi álláspont: aki gyermeket tervez, állapotos vagy szoptat, oltassa be magát

Bakk-Dávid Tímea Bakk-Dávid Tímea 2021. november 19. 19:19, utolsó frissítés: 19:19

Ugyanakkor "ha egy nő bejön a szülőszobára, akkor neki az a fontos, hogy szüljön, nem azzal kezdjük, hogy be van-e oltva" - vallják a megkérdezett nőgyógyászok. Várandósok és a koronavírus elleni oltás, 3. rész.


"Ne halasszák el az oltást a szülés utánra! Már túl késő lehet." A Romániai Szülészeti-Nőgyógyászati Társaság nemrég felhívást tett közzé a terhes nőknek címezve, hogy minél hamarabb igényeljék a koronavírus elleni oltást, hiszen az teljesen biztonságos mind a várandósok, mind magzatuk számára, míg a fertőzés súlyos kockázatokkal járhat esetükben (lásd a részleteket első cikkünkben). Sorozatunk második részében várandósokat és dúlákat kérdeztünk annak kapcsán, hogy bár nagy kockázatú csoport, a várandósok többsége még mindig tart az oltástól. Kiderült, hogy ehhez az elutasításhoz, vagy legalábbis gyanakváshoz jelentős részben hozzájárult az is, hogy 2021 januárja óta legalább háromszor változott a hivatalos álláspont a várandósok oltásával kapcsolatban, és még nyáron is sok orvos lebeszélte a kismamákat az oltás felvételéről.

Most nőgyógyászokat kérdezünk: hogyan változott a hivatalos ajánlás a tiltottól a megengedőn át az ajánlottig, praxisukban a várandósok milyen arányban oltatták be magukat, és azok, akik tartanak az oltástól, miért ódzkodnak tőle?

Dr. Hompoth György szülész-nőgyógyász főorvos, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház osztályvezető orvosa megerősítette, hogy eleinte voltak fenntartások a koronavírus elleni oltással kapcsolatban a nőgyógyászok körében is, mert nem volt elég adat, de miután már a nemzetközi és romániai ajánlások zöld utat adtak a kismamák oltásának, a nőgyógyászok is ennek megfelelően tanácsolták az oltás felvételét - nyilatkozta a Transindexnek. "Mi itt Csíkszeredában első perctől támogattuk az oltást, és szerencsére nagyon sok várandóst meggyőztünk. Sajnálattal hallom, hogy voltak nőgyógyászok és háziorvosok, akik lebeszélték az anyákat az oltás felvételéről" - tette hozzá.

Csíkszeredában nagyon sok várandós megkapta az oltást, és nem tapasztaltak mellékhatásokat. Sajnos azonban idén tavasszal egy beoltatlan, várandós kismama hunyt el koronavírus-fertőzésben. Abban az időszakban egyébként még nem oltották a várandósokat Romániában.


Október végén a Csíkszeredába terhesgondozásra járó várandósok körében mintegy 30%-os volt a beoltottak aránya, ám az osztályvezető szerint az arány javul, hiszen október közepétől rengetegen jelentkeztek oltásra várandósok is.

Hompoth tapasztalatai szerint miután az oltás körüli tévhiteket a várandósokkal folytatott beszélgetések során megcáfolják, általában könnyen meg tudták győzni a babát váró nőket az oltás felvételéről. Ugyanakkor vannak olyanok is, akik elzárkóznak, vagy akik meg sem kérdezik orvosuk véleményét. Hompoth minden érintett várandósnak - különösen azoknak, akiket egy másik orvos beszélt le az oltásról - azt tanácsolja, beszélgessen szakorvosával a témáról.

Az oltást a terhesség bármelyik hetében be lehet adatni, nincs megszabva, hogy mikor lehet és mikor nem. Ugyancsak javallott az oltás azoknak is, akik most tervezik a gyermekvállalást, teherbeesést. "Tudjuk, hogy az oltás nem árt, és hatékony bármikor, tehát lehet oltatni" - szögezte le.

Székelyudvarhelyen dr. D. általában a 12. hét utánra szokta javasolni a várandós nők oltását, vagyis megvárják, hogy életképesnek bizonyuljon a magzat (spontán vetélés ugyanis főleg az első trimeszterben fordulhat elő, és hogy ne merüljön föl a gyanú egy ilyen esetben, hogy esetleg az oltástól történt. De csak ezért, mert amúgy tényleg bármikor be lehet adatni.)

Amíg a Romániai Szülészeti-Nőgyógyászati Társaság közzé nem tette felhívását, addig is tájékoztatták a várandósokat, hogy lehetőség van terhesen is az oltás felvételére, ám miután megjelent az álláspont, kifejezetten javasolják nekik, hogy oltassák be magukat.

Ha valaki annyira beteg, hogy nehézlégzéssel küzd, a terhesség még inkább súlyosbítja állapotát

"Ha a terhes nő elkapja a koronavírus-fertőzést, és a fertőzés súlyos formát ölt, akkor az a terhesség előrehaladtával komoly kockázatot jelent az anya egészségére. A terhesség miatt ugyanis a belső szervek, így a tüdő is nyomás alatt van, ez hátráltatja a légzőizmok mozgását, és ha a várandós személy eleve nehézlégzéssel küzd, maga a terhesség súlyosbítja az állapotát" - magyarázta a Transindexnek dr. D.

Ő is azt mondta egyébként: nem tud olyan székelyudvarhelyi szakorvosról, aki lebeszélte volna a hozzá járó kismamát az oltásról.

Az oltásnak ugyanakkor számos más előnye mellett az is a javára írható, hogy az anya szervezetében termelődött ellenanyag bejut a magzatéba, a köldökzsinóron keresztül, és szülés után a szoptatások során már első perctől az anyatejen keresztül is megkapja a gyermek. Így az újszülött is nagyobb biztonságban van, mintha édesanyja nem lenne beoltva - hangsúlyozta dr. D. A családban is, ha be vannak oltva, nagyon kicsi a valószínűsége, hogy a betegség súlyos formát öltsön, és egyáltalán kórházba kerüljenek.

Ha szülni jön, az a fontos, hogy szüljön

Nincs statisztika arról, hogy Székelyudvarhelyen kb. hány várandós/szülő nő lehet beoltva. "Ha egy nő bejön a szülőszobára, akkor neki az a fontos, hogy szüljön, nem azzal kezdjük, hogy be van-e oltva." A székelyudvarhelyi kórházban kötelező tesztelés sincs a szülésre érkezők számára; csak akkor tesztelik a szülő nőt, ha valami komplikáció lép fel, és több ideig kell a kórházban maradnia.

Ami biztos: azon várandósok közül, akik koronavírus-fertőzés miatt az intenzív terápiára kerültek, egy sem volt beoltva.

Nagyon sok kismama egyébként teherbe esés előtt már beoltatta magát - hívja fel a figyelmet dr. D. Azok meg, akik tervezett terhesség előtt attól félve, hogy a vakcina befolyásolja a termékenységet, nem oltatták be magukat, most várandósan még kevésbé meggyőzhetők - meséli tapasztalatait. Pedig ez tévhit, de még mindig makacsul tartja magát. Ugyanakkor van egy másik tévhit is: a várandós jön, beoltjuk, másnap már maszk nélkül sétál, közösségbe megy, mert azt hiszi, védett - hát nem, a védettséghez kell pl. a Pfizer/Biontech oltásánál három hét múlva a második dózis, majd még további 10 nap - ez alatt az idő alatt alakul ki az az ellenanyag szint, ami már védettséget biztosít a várandósnak vagy a szülő nőnek. Ha véletlenül első dózis után megszült az illető, akkor a 3 hetet ki lehet tolni - hívta fel a figyelmet.

Országosan megnőtt az anyai elhalálozás

Dr. D. szerint egyébként az ország kórházainak felosztása "covidos" és "nem-covidos" kórházakra azt eredményezte, hogy a "nem-covidos" kórházak szülész-nőgyógyászai úgy tettek a pandémia idején, mintha nem is volna pandémia, ha pozitívat tesztelt egy kismama, tették a mentőbe és küldték a covidos intézménybe, azzal letudták a dolgot. "Vagyis hozzánk. Volt, aki szólt azelőtt, volt olyan is, aki nem szólt. Csak úgy érkeztek a mentők." Nem szabadott volna felosztani és különbséget tenni kórház és kórház, település és település között; nálunk megnyomorították a járóbeteg-ellátást, hogy a többi kórház megmaradjon nem-covidosnak - véli.

Ők, a covidos kórházak szülész-nőgyógyászai láthatták igazán, milyen pusztító hatással tud lenni a koronavírus. "Szerintem az anyai elhalálozás nagyon megnőtt országszerte. Nálunk covid előtt nem igazán fordult elő. De most sajnos volt, tavaly is, idén is." Tragédiákról mesél, amiket hétről hétre megtapasztalnak egészségügyi dolgozóként. Rákbetegről, aki megkapta az oltást és túlélte, párjáról, akit makkegészségesen, oltatlanul elvitt a covid.

Ezzel a betegséggel az a gond, hogy az elején nem lehet tudni, kiknél alakul ki súlyos forma. Eltelik egy-két hét, és általában egy hét után azoknál, akiknek még mindig van tünetük, és a tüdőröntgenkép súlyos állapotot mutat, már nem lehet alkalmazni vagy nem hatásosak azok a kezelések, amiket az elején lehetett volna - mutat rá dr. D. "Amikor az első súlyosabb tünet megjelenik, általában a nehézlégzés, akkor már csak nézzük a röntgenképen, hogy a tüdeje nagy része nem működik."

Dr. D. szerint amíg az általános populáció egy részét is nehéz meggyőzni arról, hogy az oltás az ő hasznára van, addig a várandósokat is nehezebb. Ugyanakkor ő is azt ajánlja minden várandósnak, hogy az oltás témájáról elsősorban szakorvosától tájékozódjon, kérdéseit, félelmeit inkább vele tisztázza. Mondjuk ez esetenként azzal is jár, hogy a konzultáció több mint fele azzal telik el, hogy az oltásról beszélünk, olyan sok kérdése van a várandós nőnek.

"Mi bizonytalanítja el a terhes nőket az oltással kapcsolatban? Az első ok, hogy a kutatásba, a vakcina kezdeti tesztelésébe nem vonták be a várandósokat" - emelte ki az orvos. A második, hogy nem egykönnyen felejtik el, hogy nem olyan régen még egyenesen kizáró tényező volt az oltásra várók körében, ha kiderült, hogy várandósok.

Hatalmas egyenlőtlenségek a terhesgondozásban

Egy székelyföldi kisváros nőgyógyásza ugyanakkor rávilágít egy sor olyan, az elszigeteltebb, szegényebb térségekben élő anyákat érintő problémára, ami részben arra is magyarázatot ad, egyes vidékeken miért annyira riasztóan alacsony még az általános populáció átoltottsága is, nemhogy a várandósoké. "Amikor az anyák többségét csak szüléskor látom először, mert soha nem volt vizsgálaton, milyen terhesgondozásról beszélhetünk?" - tette fel a kérdést.

Az elszigetelt falvakban, szegregátumokban élő nők esetében nemhogy a koronavírus elleni oltás témája nem kerül elő, hanem terhesgondozásra sem jutnak el. Ezen a helyzeten, és az egészségügyi nevelés általános hiányán pedig a pandémia két éve nem javított - sőt.

Ugyanakkor Dr. C.-nek is van egy kismamája, aki beoltatta magát - büszke is rá, hogy milyen öntudatos. (Kiderül, az illető egészségügyi dolgozó.) Ha valaki kérdezné a véleményét, elmondaná, hogy az oltás ajánlott, jó dolog. Csak legyen, akinek mondani. "Remélem, legalább a háziorvosukkal megvitatják a témát" - sóhajt.

Dr. C.-től megtudjuk, hogy az egészségügyi minisztériumtól amúgy semmiféle átirat vagy utasítás nem jött arra vonatkozóan, hogy olthatják a várandósokat. Legalábbis hozzájuk. Akkor sem kaptak semmi írásbeli utasítást, amikor nem volt ajánlott még Romániában, és akkor sem, amikor már zöld utat kapott a várandósok oltása.

"Azóta minden kismamát időzített bombának nézek"

Dr. C. amúgy egy "nem-covid-kórházban" dolgozik, és október végéig nagyon kevés olyan esete volt, amikor a szülő nőről kiderült, hogy koronavírusos. Náluk amikor valaki beér az osztályra szülni, gyorstesztet csinálnak, és ha az pozitív, akkor PCR-tesztet is. Egy másik városba kell szállítani a mintát. Volt olyan, hogy a kismama éppen megszülte az ikreket, és akkor jött ki a pozitív eredmény. A kis súllyal született babákat azonnal elvitték, a kismamát egy másik mentővel utánuk (egy másik település kórházába).

Náluk, mivel nem Covid-kórház, az anyáktól nem választották el sem április előtt a gyerekeiket, sem azóta. Hangsúlyozza: az ikreket is csak azért vitették el, mert egy profibb újszülöttosztályon volt a helyük.

Egy másik alkalommal a gyorsteszt negatív lett, az anya azonban szülés után belázasodott, és nem tudták, mitől, aztán végül kértek így is egy PCR-tesztet, és kiderült: "öt napig ápoltunk egy non-covid osztályon egy covidos beteget". Egyébként teljesen tünetmentes volt. "Azóta minden kismamát időzített bombának nézek." Tud más kórházról is, ahol hasonló történt, jött egyszer hozzájuk egy anya X-ből, hogy "doktornő, én itt kell szüljek", "hát miért, eddig maga X-ben járt vizsgálatra", "jó, de mindenkit szélnek eresztettek az X-i kórházban, mert az egyik anyuka pozitív lett".

Nagyon gyermekcipőben jár a romániai egészségügy egésze, a járványkezelés is. A szervezetlenség ilyen ad-hoc, összevissza helyzeteket eredményez állandóan, a lakosság nagy részének pedig még kb. 200 éves lemaradása van a mentalitás szempontjából, most, a negyedik hullám közepén sem hordanak maszkot például, nemhogy beoltassák magukat - háborog az orvos.

Úgy lenne jó, hogy legyen egy normális terheskövetési protokoll, amelyhez hozzáadódna most a pandémia okán az is, hogy tájékoztatják az orvosok a kismamákat a koronavírus elleni oltás szükségességéről - véli Dr. C. Még egy plusz vizsgálat, még egy plusz megelőzése a bajnak. De még rendes terhesvizsgálati protokoll sincs, vagyis ami van, az nem tartható: "én hiába ülök a rendelőben, ha a kismama akkor jön, amikor már meg van repedve a magzatburok és kilenc centis a tágulás, és még életében nem járt orvosnál".

Dr. C. azt szeretné, hogy minél több kismamához eljusson az üzenete: ha esetleg akarja tudni, hogyan fejlődik a kisbabája, egészséges-e, akkor járjon el a vizsgálatokra a várandóssága alatt.


Pandémia van, és bővültek a játékszabályok a várandósok számára:

a járvány ellen védekeznünk kell, és higgyék el, egyikünk sem akar rosszat, mindegyikünk azt akarja, hogy minden anya és kisbabája egészséges legyen - szögezi le. És az oltás nemcsak az anyát, hanem a magzatot, a születendő gyermeket is védi - "aki, ahogy világra jön, tetszik-nem tetszik, ugyanazt a levegőt fogja szívni, amiben már az új koronavírus is benne van".

A hatóságoknak, döntéshozóknak pedig azt üzeni: ha eddig nem figyeltünk eléggé Romániában a terhesgondozásra, most a pandémia megtaníthatná, hogy milyen fontos lenne rendszeresen elbeszélgetni minden kismamával, nemcsak az oltásról, hanem a várandósságról általában, tájékoztatni őket.

Dr. C. nem tartja jónak, hogy a lakosságot zsarolással, megfélemlítéssel próbálják rávenni az oltásra. A hatóságok fenyegetik az embereket, hogy "ha nem oltatod be magad, nem mehetsz sehova", pedig ezáltal az emberekben nem tudatosul az oltás jótékony hatása, az, hogy így tudják megvédeni a maguk és környezetük egészségét.

Másképp kellene a lakossági felvilágosítást megközelíteni, tudatosan, lépésről lépésre, és közben érző, gondolkodó lényként kezelve az embereket - összegzett az orvos.

Illusztráció: MTI/Varga GyörgyTovábbra is kérdéseid, kételyeid vannak érintettként az oltással kapcsolatban? Fordulj nőgyógyászodhoz, szakorvosodhoz, és/vagy lépj be a PROVaccinare csoportba, ahol többek között beoltott kismamák beszámolóit is olvashatod, vagy tanácsot kérhetsz olyanoktól, akik már megkapták az oltást.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS