2023. június 1. csütörtökTünde
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A kismamák kevésbé a covidtól, inkább attól félnek, hogy elválasztják őket kisbabájuktól

Bakk-Dávid Tímea Bakk-Dávid Tímea 2021. november 18. 11:19, utolsó frissítés: 13:26

Sokan azért oltatnak, hogy szüléskor ne tegyék ki őket kötelező tesztelésnek, és ha a teszt pozitív, a babát ne vigyék el. Várandósok és a koronavírus elleni oltás, 2. rész.


"Ne halasszák el az oltást a szülés utánra! Már túl késő lehet." A Romániai Szülészeti-Nőgyógyászati Társaság nemrég felhívást tett közzé a terhes nőknek címezve, hogy minél hamarabb igényeljék a koronavírus elleni oltást, hiszen az teljesen biztonságos mind a várandósok, mind magzatuk számára, míg a fertőzés súlyos kockázatokkal járhat esetükben (lásd a részleteket első cikkünkben).

Hogy miért alacsony az átoltottság a várandósok körében,

ahhoz az is nagyban hozzájárult, hogy január óta leendő anyák feltehetően tízezrei szembesültek azzal, hogy pont a szakorvosuk, háziorvosuk beszéli le őket az oltásról, mivel egy darabig nem volt egyértelmű szakmai álláspont arról, hogy biztonságos lenne, és utána is óvatosságból sok orvos inkább tanácsolta a kivárást a szülésre készülő nőknek.

Ezt a tényt a Transindexnek több érintett kismama, nőgyógyász és szüléskísérő, dúla is megerősítette.


Sorozatunk második részében várandósokat és dúlákat kérdeztünk annak kapcsán, hogy bár nagy kockázatú csoport, a várandósok többsége még mindig tart az oltástól. Nemcsak személyes véleményükre voltunk kíváncsiak, hanem arra is, saját közvetlen környezetükben, ismeretségi körükben, praxisukban a várandósok milyen arányban oltatták be magukat, és hogy azok, akik tartanak az oltástól, miért ódzkodnak tőle?

"Nem vagyok oltásellenes, a legjobbat akarom mindkettőnknek"

"Január végén szülök. És pont a lényegre tapintottál, mert az elmúlt egy hétben folyton ezen agyalok, hogy mi legyen. Amikor terhes lettem, akkor még az volt, hogy nem ajánlatos, aztán nyáron ugye kissé elcsitult a helyzet, most van az, amikor minden kockázatosabb. Én április végén, május elején lettem terhes, akkor (és még azt hiszem, még a nyári időszakban is) azt lehetett hallani, olvasni, hogy terhesen és terhességet megelőzően nem ajánlatos.

A terhes barátnőm nőgyógyásza konkrétan eltanácsolta akkor az oltástól a barátnőmet. Akkor számomra is teljesen egyértelmű volt, hogy nem oltatom be magam. Most nem vagyok olyan biztos benne. Az én nőgyógyászom most ajánlotta, hogy menjek és kérjem az oltást. Pfizert. Ez a múlt héten történt. Most ott tartok, hogy még egy-két szakvéleményt meg szeretnék hallgatni, fel szeretnék tenni néhány kérdést, mert ebben információ-labirintusban nem bírok eligazodni.

Nem vagyok oltásellenes, és a legjobbat szeretném mindkettőnknek... Meg másoknak is. Csak szeretnék egy pontos, megnyugtató szakvéleményt azzal kapcsolatban, hogy a gyerekemnek nem lesz rossz az az oltás, amit röpke néhány hónappal ezelőtt még nagyon nem ajánlottak terhes nőknek az orvosok. De minden eddigi infó arra mutat, hogy nyugodtan. Valószínűleg ez lesz a vége hamarosan, hogy beoltatom magam" - írta A., aki egy székelyföldi kisvárosban él.

Egy kolozsvári kismama, aki még a romániai oltáskampány hivatalos kezdete előtt szült, szoptatós anyaként csak most szeptemberben döntötte el, beadatja az oltást. "Kezdetben a WHO azt ajánlotta, hogy várandósok és szoptatós kismamák mérlegeljenek... én akkor teljesen kizártam az oltás lehetőségét, azt mondtam, nem vagyok hajlandó a gyerekemen tesztelni a dolgot. Aztán egyre többet tudtunk az oltás mellékhatásairól, és arról, hogy a babának védettséget biztosít, ezért beadtam a derekam. De bavallom, hogy nagyon nagy kétségeim voltak, és borzasztóan féltettem magam és a gyereket is" - írta.

Több dúlát is megkerestünk, ketten elzárkóztak attól, hogy akár névtelenül is nyilatkozzanak, ám egyikük megerősítette, hogy az általa ismert kismamák többségének korábban szakorvos és/vagy családorvos mondta azt, hogy inkább ne oltassák be magukat.

Az oltásnak lehetnek mellékhatásai, de a Covid veszélyesebb

"Személyes véleményem: ha most várandós lennék, habozás nélkül beoltatnám magam" - írta Botezatu Yvette Edina homoródalmási dúla. Az egészségügyben dolgozó fiatal nő egyéni szülésfelkészítésekkel, gyermekágyi időszakban lévő kismamák támogatásával, illetve perinatális gyászfeldolgozással foglalkozik. Felhívja a figyelmet a Romániai Szülészeti-Nőgyógyászati Társaság álláspontjára, miszerint ajánlják, hogy beoltassák magukat a várandós nők.

"Az oltásnak vannak ugyan mellékhatásai, de még nem szereztem tudomást arról, hogy valaki emiatt veszítette volna el gyermekét. Fontos szem előtt tartani, a vírusnak milyen hatásai lehetnek. Sajnos a tavaly egy 32 éves ismerősöm halt meg, 38 hetes terhes volt, a babát meg tudták menteni, őt nem. Még van egy kislánya, 4 éves. A mai napig várja haza az édesanyját."

Mint mondja, többen a várandósok közül azért óvakodnak az oltástól, mert félnek a vetélés, halva szülés kockázatától, illetve attól, hogy maradandó károkat okoz a magzatban. Ugyanakkor azoknak a kismamáknak közel fele, akikkel foglalkozik, beoltatta magát a Pfizer/Biontech vakcinájával, a 28-36. hét között.

Szerinte mindenkinek fontos a baba, édesanya egészsége, és fontos a szakemberekre hallgatni az oltás kapcsán. Ő dúlaként nem mondja senkinek, mit tegyen vagy mit ne, de felhívja a figyelmet arra, hogy sok álhír terjed az interneten a témában. "Beszélgettem egy meddőségi specialistával, aki megcáfolta, hogy az oltás bármiféle hatással lenne a nemzőképességre" - idézte fel az egyik legmakacsabb tévhitet, ami a koronavírus elleni oltás kapcsán terjed.

"Mindenki döntését elfogadjuk, ha oltat, ha nem, nem szabad ráerőszakolni senkire semmit" - véli ugyanakkor Botezatu Yvette Edina. Ő egyébként még nem találkozott olyan orvossal, aki lebeszélte volna az anyákat az oltásról, sőt: tapasztalatai szerint biztatják az anyákat az oltás felvételére. Kiemelte, az oltásnak nincs hatása a szoptatásra, egy édesanya, akivel foglalkozik, szülés utána 6 héttel adatta be a Pfizert, jól vannak, a pici is jól fejlődik, már 3 hónapos.

"Sokan felsorolják, az oltásnak mennyi mellékhatása van, de nincsenek tisztában a vírus súlyosságával, a járvány sajnos még a várandósokat sem fogja elkerülni. Több emberrel beszéltem már és sokan azt mondták, 'ha beoltattam volna magam, akkor édesapám, édesanyám, testvérem élne még mindig'. Szomorú ezeket hallani" - tette hozzá Botezatu Yvette Edina.

"Abban bízom, mindenki tud felelősségteljes döntést hozni, hiteles információk után nézve, és nem össze-vissza olvasva mindent, egymást tömni mindenfélével. Ez vezetett odáig, hogy az ország az egészségügyi katasztrófa kellős közepén áll" - összegzett a fiatal csíkszeredai dúla.

A legnagyobb félelme a kismamáknak, hogy elválasztják az újszülöttől

B. Kolozsvár vonzáskörzetében él egy kis faluban, várandós, de tart az oltás lehetséges hosszú távú mellékhatásaitól, ezért nem oltatta - még - be magát. Döntése nem végleges, sokat gondolkodnak a témán a családban - a tág családban vannak oltatlanok és beoltottak egyaránt-, eddig az oltás elhalasztása mellett szólt az is, hogy nem járnak nagyvárosba, így kisebbnek gondolják a megfertőződés esélyét. Átesett a betegségen, van természetes immunitása, ezt egy nemrég elvégeztetett antitest-teszt is igazolta. Ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az ő esete egy egyéni döntés következménye, amit az adott körülmények között hozott meg, és mint ilyen, teljesen személyes, ám ezt élesen elválasztja a szakmaitól.

Dúlaként érzelmi biztonságot, megerősítést nyújt az emocionálisan is rendkívül sérülékeny várandós időszakban lévő nőknek, akik hozzá fordulnak szülésükre készülve, és ha ők szóba hozzák, akkor is inkább kérdez, meghallgat. Ódzkodik attól, hogy az oltás témájában tanácsot adjon a hozzá forduló édesanyáknak, a tanácsadói beszélgetéseken inkább semleges igyekszik maradni. "Inkább kérdezek, az ő informáltságát igyekszem felmérni, a saját megérzéseiben bátorítani, se az oltás mellett, sem az oltás ellen nem foglalok állást" - mondja.

Ő is azt látja, hogy a kismamák oltása körül összevisszaság van, bizonytalanság van, két szakember nem mondta ugyanazt - év közepéig, nyárig általánosan inkább azt tanácsolták a kismamáknak a nőgyógyászaik, hogy szülés után oltassák be magukat inkább. Októberben volt olyan kismamája, aki azt a tanácsot kapta, hogy csak 30. hét után, külföldön viszont már első trimeszterben is oltanak. A legtöbben szoptatós anyaként kapták be az oltást, miután tavasszal vagy nyáron szültek.

A hajlandóság a kismamák körében megoszlik: van, aki alig várta, hogy beoltassa magát, mások hallani sem akarnak róla. A bizonytalan álláspont a legjellemzőbb.

A szeptember-októberi szülésfelkészítőin résztvevő kismamáknak egyébként több mint fele van beoltva. Fő motivációjuk a dúla szerint inkább a szülés körüli bizonytalanság csökkentése, hogy szüléskor ne tegyék ki őket kötelező tesztelésnek, és ha a teszt pozitív, a babát ne vigyék el.

"Ez a legnagyobb félelme az összes kismamának, hogy szülés után a babától elválasztják" - mondta el.

Sajnos, még a koronavírus-járványtól függetlenül is sok kórház szülészetén nincs igazi rooming-in, azaz az anya és az újszülött állandó együttlétét biztosító környezet, és ez a helyzet a járvány miatt még tovább romlott - mutatott rá a dúla.

A koraszülöttek és újszülöttek szeparációja a pandémia idején vészesen elterjedt gyakorlattá vált, korábban a rooming-in biztosításának terén elért eredmények fordultak visszájukra, szükségtelen és elképzelhetetlen szenvedéseket okozva kisbabáknak, anyáknak és családoknak. A jelenség nemcsak Romániát, Magyarországot érinti, hanem globális. November 17-én, a koraszülöttek világnapján globális kampány indult, hogy többé egyetlen csecsemőt se válasszanak el édesanyjától, szüleitől (lásd erről szóló cikkünket itt.)

Illusztráció:Unsplash

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS