2022. december 5. hétfőVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Covid-halálozás: újabb negatív rekordot ért el Románia, 30 nap alatt 12 ezer ember halt meg

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2021. november 17. 14:56, utolsó frissítés: 20:16

Ritkán kerülünk élvonalba, de amikor ott vagyunk, akkor foggal-körömmel ragaszkodunk hozzá. Akárcsak most.


A koronavírus-járvány kezdete óta annyian haltak meg Romániában, mintha atombombát dobtak volna egy kisvárosra – mutatott rá a romániai járványhelyzet súlyosságára megkeresésünkre Dr. Lorenzovici László egészségügyi közgazdász. Elmondása szerint eddig 53 661-en vesztették életüket, és az elmúlt 30 napban újabb negatív rekordot ért el az ország, 12 ezer ember halt meg Romániában a brutális egészségügyi katasztrófa következményeként.

Az ország hivatalos adatait elemző orvos elmondta, a járványügyi számokat figyelembe véve, Románia mind az intézkedések, mind pedig az oltási kampány terén alul teljesített. A bátortalan járványkezelés miatt ugyanis a szigorú intézkedéseket nem hozták meg időben, az emberek átoltottságát pedig nem sikerült a védettségi szint alsó szintjéig, 60 százalékig sem feltornázniuk (a legutóbbi adatközlés idején ez 43% volt), és ez ebben az évben nem is várható. Romániában 7,5 millió embert immunizáltak eddig, az utóbbi egy hónapban közel 1,5 millióan kapták meg az első oltást – írtuk meg a Transindexen.

Lorenzovici kiemelte: az oltatlan betegek 92 százaléka mellett a magas halálozási arányhoz az is hozzájárult, hogy a már védettséget szerzett embereknek nem biztosították az oltás immunitásának lejárta előtt az emlékeztető oltást. Addig vártak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlására és a harmadik dózis beadásának megkezdésére, amíg hat hónap után az oltás védelme alábbhagyott, és a delta variáns miatt 8 százalék oltott is elhunyt. Lorenzovici szerint a hivatalos statisztikákból kiolvasható, hogy idén további 10-15 000 ember halhat meg a koronavírus miatt.

A halálozás mértéke a magas fertőzöttségi és alacsony oltottsági szintnek is a következménye. Lorenzovici a Transindexnek korábban azt nyilatkozta, hogy Romániában elsősorban nem is a napi 18 000-es esetszámmal volt a baj (ami mostanra 14-15 000-re csökkent), hanem azzal, hogy az újonnan fertőzöttek döntő többsége oltatlan volt, akik aztán emiatt súlyos tünetekkel kerültek kórházba, túlterhelték az amúgy is elavult és erőforráshiányos egészségügyi ellátórendszert. A súlyos tünetekkel rendelkező oltatlan koronavírusos betegek pedig hatalmas anyagi terhet jelentettek az államháztartásra nézve is, kezelésük fejenként 10 ezer euróba kerül. Romániában jelenleg 1 681 súlyos állapotban lévő beteget ápolnak.


Jó hír azonban, hogy az adatelemző szerint az utóbbi két hét során előre nem látható gyorsasággal csökkentek a járványügyi számok Romániában, ezért is van az szerinte, hogy az ország már túl van az esetszámok, a kórházi és az intenzív terápiás, illetve a halálozási számok csúcsán is – ami a negyedik hullám végét jelzi. Ezt bizonyítják a kéthetes összesített adatok is, melyek szerint:

• A járvány lefelé mutató lejtőre állt (40 százalékkal lassult az új fertőzöttek száma), az elvégzett tesztek pozitivitási aránya továbbra is csökken (5,8 százalékponttal), bár az elvégzett tesztek száma is csökkent.

• A kórházakba is kevesebben kerülnek, de az intenzív terápiás osztályok továbbra is maximális nyomás alatt állnak.

• A halálesetek átlagos száma 23 százalékkal csökkent, múlt héten viszont átlagosan 330-an haltak meg naponta, amely továbbra is rendkívül magasnak számít.

• Az elmúlt héten a halálesetek 36,5 százaléka 70 év, 5 százalék pedig 50 év alatt volt.

• A múlt héten meghalt emberek 90,7 százaléka nem oltatta be magát.

• A beadott oltások száma az emlékeztető oltásnak köszönhetően kissé nőtt (eddig 1 198 000), de az újonnan beoltott emberek száma sajnos tovább csökkent (39 százalékkal).

Ezért bár egy hete még úgy tűnt, hogy az iskolák kéthetes bezárását követő újranyitás után felerősödhet a járvány, az azóta bevezetett intézkedések, például a heti kétszeri iskolai tesztelés és az, hogy csak azok az iskolák nyithattak ki, ahol a tanárok oltottsága meghaladja a 60 százalékot, optimizmusra ad okot. Lorenzovici ezért Mikulásra azt jósolja, hogy a számok már nagyon alacsonyak lesznek. Becslései szerint a jövő év elejére várható ötödik hullám kisebb lesz, mint a negyedik.

Ez a cikk a Telex és a Transindex együttműködésével készült.

Nyitókép: Luis Melendez, Unsplash

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS