2022. december 5. hétfőVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A tiltottól a megengedetten át a nagyon ajánlottig: várandósok és a koronavírus elleni oltás

Bakk-Dávid Tímea Bakk-Dávid Tímea 2021. november 17. 10:34, utolsó frissítés: 10:34

Ne halasszák el az oltást a szülés utánra! Már túl késő lehet - szól a Romániai Szülészeti-Nőgyógyászati Társaság kismamáknak címzett felhívása.


"Ne halasszák el az oltást a szülés utánra! Már túl késő lehet." A Romániai Szülészeti-Nőgyógyászati Társaság nemrég felhívást tett közzé a terhes nőknek címezve, abban a kontextusban, hogy Romániában a negyedik hullám napról napra több száz halálos áldozatot szed, a kórházak vészesen leterheltek, és sajnos, több terhes nő is elhunyt, miután a koronavírus-fertőzés súlyos formája alakult ki a szervezetében.

Az állapotos nőknek címzett figyelemfelkeltő felhívásban dr. Radu Vlădăreanu, a Romániai Szülészeti-Nőgyógyászati Társaság elnöke kiemeli, világszerte több millió terhes nő kapta már meg a koronavírus elleni védőoltást, és az utóbbi 19 hónap kétségbevonhatatlan következtetései a következők:

1. A Covid-19 betegség a terhes nőknél megnöveli a koraszülés, placentaleválás, magzatelhalás, a nő intenzív terápiás kezelése és halála kockázatát.
2. Az oltás beadása ötödére csökkenti a SARS CoV-2 vírussal való megfertőződés kockázatát.
3. Az oltás tizedére csökkenti a Covid-19 súlyos formájának és a kórházba kerülésnek a kockázatát.
4. Az oltás révén 11-szer nagyobb eséllyel éli túl egy beoltott kismama a fertőzést, mint egy beoltatlan.


5. A terhes nők beoltása az újszülöttet is védi. Az anya által az oltás után termelt antitestek a magzat szervezetébe jutnak a placentán keresztül a szülés előtt, ugyanakkor szülés után az anyatejen keresztül is kap antitesteket a kisbaba.
6. Az oltás biztonságos mind a terhes nő, mind a magzat számára.
7. Ha valaki beoltanak, az semmilyen módon nem befolyásolja sem a női, sem a férfi termékenységet, sem a jelenben, sem a jövőben. Ugyanakkor a Covid betegség kialakulása súlyosan befolyásolhatja a termékenységet.

Ne halasszák el az oltást a szülés utánra! Már túl késő lehet. Ne kockáztassák a saját és a gyermekük életét. Egyetlen egyszerű gesztussal, amely biztonságos és amelyhez a lehetőségek adottak, megvédhetik önmagukat és kisbabájukat" - zárta a ROVaccinare oldalon megjelent felhívását a szülész-nőgyógyász egyetemi tanár.A romániai nőgyógyászati társaság egységes szakmai álláspontjaként is kezelhető nyilatkozat abban a kontextusban is nagyon fontos, hogy idéntől, mióta hozzáférhetővé vált az oltás, leendő anyák feltehetően tízezrei szembesültek azzal, hogy pont a szakorvosuk, háziorvosuk beszéli le őket az oltásról, mivel egy darabig nem volt egyértelmű szakmai álláspont arról, hogy biztonságos lenne, és utána is óvatosságból sok orvos inkább tanácsolta a kivárást a szülésre készülő nőknek. Ezt a tényt a Transindexnek több érintett kismama, nőgyógyász és szüléskísérő, dúla is megerősítette.


Először is lássuk: milyen információk jutottak el a nyilvánossághoz a várandósok oltása kapcsán 2021 januárjától?

Végigtekintve a várandósok koronavírus elleni oltásával kapcsolatos, nem egészen egy év alatt összehozott állásfoglalások történetét, nem csoda, ha a várandósok a globális oltáskampány kezdeti időszakában a sok egymásnak ellentmondó ajánlás közepette a végén már azt sem tudhatták, mi éppen a legutolsó, rájuk vonatkozó szakvélemény.

És itt nemcsak a romániai érintettekről van szó, hanem gyakorlatilag a várandós nők globálisan kerültek egy minden szempontból példátlan, bizonytalan helyzetbe 2020 tavaszától.

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) és az amerikai Nőgyógyászati és Szülészeti Kollégium már a kezdetekkor, januárban megengedő álláspontot képviselt a várandósok és szoptató anyák beoltásával kapcsolatban a Pfizer és a Moderna vakcinájával. Egész pontosan akkor még ez úgy hangzott, hogy a várandós nő dönthet úgy, hogy igényli a vakcinát.

Az amerikai szakértőkre hivatkozva január 26-án a romániai egészségügyi minisztérium is még úgy fogalmazott, megkaphatják a Pfizer-BioNTech és a Moderna által kifejlesztett Covid-19 elleni védőoltást a terhes nők és a szoptatós anyák, ám ajánlatos, hogy ezt megelőzően konzultáljanak egy szakorvossal.

Sajnos márciusra - rejtélyes okból - Romániában egyenesen ellenjavallottá vált az oltás mind a várandós, mind a gyermekvállalást tervező nőknek.

Eközben az amerikai szakértők által januárban keményen bírált Egészségügyi Világszervezet (WHO) pont ellenkező utat járt be: azelőtt nem javasolta az oltást várandósoknak, ám január 29-én - főleg a CDC és nemzetközi szakértők sürgetésére - módosított ajánlásán, és már biztonságosnak nevezte az állapotos nők oltását. Lehetséges, hogy a romániai hatóságokhoz késve jutott el a WHO álláspontjai közül a régebbi, és azért visszakoztak.

Nemsokára az első, a várandósok (és szoptatós anyák) beoltásának pozitív hozadékait igazoló - izraeli, illetve amerikai - kutatás eredményei is kezdtek megjelenni márciusban.

Magyarországon egyébként március 26-án változott meg az ajánlás: ott korábban nem oltották a várandósokat, ám a szaporodó pozitív kutatási eredményekre hivatkozva ezt követően lehetővé tették a babát váró nők oltását.

Jött a tavasz, majd a nyárral a járvány visszaszorulásának és a lazításoknak az időszaka. A román kormány hivatalos koronavírus-tájékoztató oldalán feltehetően nem sokan olvasták júliusban azt, hogy egy londoni immunológus egyetemi tanár nyomán az oltást mind a várandós, mind a szoptatós anyáknak biztonságosnak, sőt javallottnak nevezik. Egy ennek kapcsán megjelent akkori Digi24-cikkben idézik ezzel kapcsolatban a Romániai Szülészeti-Nőgyógyászati Társaság álláspontját, és hát visszafogottnak mondható: a valamilyen klinikai kockázatnak kitett, az egészségügyben vagy a szociális gondozás területén dolgozó, várandós nőknek azt javasolja, tárgyalják meg orvosukkal a beoltás témáját, mivel magas kockázata van esetükben annak, hogy a Covid-19 betegség súlyos formája alakuljon ki náluk.

Augusztusban újabb állásfoglalás érkezett a CDC-től: az azelőtti megengedő hangnemet buzdítóra váltották, és erősen javalltnak nevezték a koronavírus elleni oltást a teljes, 12 éven felüli populáció számára függetlenül attól, hogy az illető várandós, szoptat, vagy csak gyermekvállalást tervez. Ugyanakkor hangsúlyozzák: az oltás elmaradása szükségtelen rizikóval jár a terhes nők és születendő gyermekeik számára, hiszen terhesség alatt nő a Covid-19 által okozott betegség súlyos formáinak kockázata, a terhesség alatti Covid-19 pedig növeli a koraszülés kockázatát. Az oltás termékenységre gyakorolt negatív hatását pedig mítosznak nevezik.

Szeptemberben még a romániai várandósok kevesebb mint ötöde volt beoltva

A megengedőről a javallottra gyakorlatilag ezek után térnek át Romániában is. Mindez abban a kontextusban jelenik meg, hogy már szeptember van, megkezdődött az iskola, elkezdtek nőni újra az esetszámok, és napvilágott látott egy felmérés, miszerint az abban megkérdezett várandós nők több mint 80%-a nincs beoltva koronavírus ellen. A fő okként pedig a megkérdezettek az oltás közép- és hosszú távú hatásaival kapcsolatos információk hiányát nevezték meg.

Még mindezek ellenére is az oltatlan megkérdezettek negyede azt válaszolta, be fogja magát oltatni, de a szülés után. A nők 6%-a válaszolta azt, hogy szak- vagy háziorvosa tanácsára halasztja az oltást. Ugyanakkor a beoltottak egyharmadát a háziorvosa vagy nőgyógyásza győzte meg az oltásról. Az összes megkérdezett 38%-a először orvosától tájékozódott a terhesség alatti oltásról, sokkal többen, mint akik elsősorban internetes kereséssel (22%) vagy a sajtóból (18%) tájékozódtak.

A Hotnews cikkében egy nőgyógyász, Chadi Muheidli is megszólal, aki felhívja a figyelmet a CDC fent említett augusztusi álláspontjára, és továbbmegy: arról beszél, hogy az utóbbi hónapokban ő és kollégái "drámai helyzetekkel" találkoztak, amelyekre "már nem volt megoldás". "Nekünk, nőgyógyászoknak sem könnyű, ha ilyen híreket kapunk, főleg hogy annyi mindent tudunk pácienseink mindegyikéről, egyesek közülük éveket próbálkoztak, és nagyon nehezen estek teherbe" - tette hozzá.

Ugyancsak szeptemberben már eljutott Romániába is annak híre, hogy a csecsemőket is védi, ha magzatkorukban anyjukat beoltották koronavírus ellen - ám az amúgyis általánosan lanyha oltási kedv növekedéséhez azért ennél több kellett (volna). Például egy sokkal következetesebb, odafigyelőbb, hitelesebb, rendszeresebb, transzparensebb kommunikáció a várandósokkal - és nemcsak.

A várandósok oltásáról szóló cikksorozatunk második részében kismamákat és szüléskísérőket szólaltatunk meg, a harmadik részben pedig nőgyógyászokat. Érintett vagy? Mesélnél? Várom történeted, hozzászólásod, kérdéseid a bdt@transindex.ro címre, vagy kommentben a cikk alatt!

Kiemelt kép: Balázs Attila/MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS