2022. október 1. szombatMalvin
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nem is az a legrosszabb, hogy a romániaiak harmada azt hiszi, a dinoszauruszok idején már éltek emberek a Földön

G. L. 2021. október 29. 17:18, utolsó frissítés: 2021. november 04. 12:36

Nincs semmi meglepő abban, hogy Romániában burjánoznak a konteók.


A romániaiak nagyjából harmada azt hiszi, hogy a dinoszauruszok idején már éltek emberek a Földön, és nagyjából ugyanennyian utasítják el az evolúciós gondolatot, nevezetesen, hogy az embert nem Isten teremtette, hanem az állatok korai fajából fejlődött volna ki - derül ki a 2021 tavaszán készült és szeptemberben publikált Eurobarometer-jelentéséből, ami Az európai polgárok tudása és attitűdje a tudományhoz és a technológiához címmel jelent meg. Ebben a tudományos és technológiai ismereteik mellett arra is rákérdeztek, hogy mennyire érdekli őket a tudomány, miként gondolkodnak az új technológiákról vagy éppenséggel mit gondolnak a magukról a tudósokról.

Hasonló felméréseket a 1970-es évektől készítenek, a mostani kutatásban összesen 38 országban (a 27 EU-s tagország mellett az 5 tagjelölt országban, valamit Bosznia-Hercegovinában, Izlandon, Koszovóban, Norvégiában, Svájcban és az Egyesült Királyságban) végezték a felmérést. Minden országban reprezentatív volt a minta, az adatokat súlyozták. Romániában összesen 1051 résztvevőt kérdeztek meg személyes interjúban. Mivel rendelkezésre állnak a korábbi felmérések eredményei is, a készítőknek lehetősége volt arra, hogy összehasonlítsák a mostani eredményeket a korábbiakkal. Elég egyértelműnek látszik, hogy a tényszerű tudásban nem nagyon van előrelépés.A kutatásnak nyilvánvalóan az volt leginkább sajtóbarát része, amikor a tudományos tényekre vonatkozó állításokat kellett a válaszadóknak igaznak vagy hamisnak minősíteniük. Ezzel a természettudománnyal kapcsolatos különböző ismereteket és az összeesküvés-elméletekben való hitet vizsgálták. És nem igazán jeleskedtünk ezekben, sem romániaiként, sem magyarként.

Az EU-s országok közül Romániában gondolják a legnagyobb arányban (34 százalék) azt, hogy a legkorábbi emberek a dinoszauruszokkal egy időben éltek. Utánunk következik Olaszország (szintén 34 százalék körüli eredménnyel), majd Magyarország (31 százalékkal). Az EU-s átlag egyébként 20 százalék, míg Svédországban tudják a legnagyobb arányban (86 százalék), hogy a dinoszauruszok korában még nem éltek emberek. A dinoszauruszok kb. 66 millió éve pusztultak ki, a Homo sapiens 300 ezer éve jelent meg a Földön. 2005-ös felméréshez képest 13 százalékponttal többen gondolják igaznak az amúgy helytelen kijelentést, ami Magyarország és Bulgária mellett a legnagyobb növekedés. Romániai adatok esetében annyi a pozitívum, hogy 3 százalékponttal azok is többen vannak, akik biztosan tudják, hogy hamis a kijelentés. Magyarország viszont nagyot rontott, 13 százalékponttal kevesebben vannak, akik igaznak hiszik azt, hogy a legkorábbi emberek a dinoszauruszokkal egy időben éltek.

A legkorábbi emberek a dinoszauruszokkal egy időben éltek. (hamis kijelentés)A legkorábbi emberek a dinoszauruszokkal egy időben éltek. (hamis kijelentés)


A további kérdésekben sem kifejezetten pozitív a romániai mérleg. Például nagyon sokan (37 százalék) hiszik hamisnak, hogy a ma ismert ember korábbi állatfajokból fejlődött ki. A romániaiak 52 százaléka döntött helyesen ebben a kérdésben. Az EU-s megkérdezettek 67 százaléka tudja, hogy igaz a kijelentés, és Magyarországon is hasonló az arányuk. A szlovákok (36 százalék) és a lettek (39 százalék) esetében gondolják legnagyobb arányban hamisnak az evolúciós elképzelést, míg az írek, a svédek és luxemburgiak több, mint 80 százaléka szerint evidens, hogy igaz.

Még elszomorítóbb a helyzet, ha elmúlt másfél évtizedes változást nézzük. Egyrészt, 2005-höz képest 3 százalékponttal kevesebben gondolják igaznak, hogy a ma ismert ember korábbi állatfajokból fejlődött ki, de jelentősen, 12 százalékponttal megnőtt azoknak a száma, akik biztosak abban, hogy hamis a kijelentés, tehát egyértelműen rosszul tudják. Magyarország esetében sem sokkal jobb a helyzet, mert 2005-höz képest nem történt előrelépés azok arányát tekintve, akiknek helyesek az ismereteik, de 3 százalékpontos növekedés azok esetében, akik tévesnek gondolják az említett tudományos tényt.

A ma ismert ember korábbi állatfajokból fejlődött ki. (igaz kijelentés)A ma ismert ember korábbi állatfajokból fejlődött ki. (igaz kijelentés)


És akkor még lehet ezt fokozni. Miközben szinte egész Európa helyesen tudja, hogy a kontinensek, amelyeken élünk, évmilliók óta mozognak, és a jövőben is mozogni fognak, magasan Romániában tartják képtelenségnek ezt a kijelentést. Ráadásul az elmúlt másfél évtizedben 15 százalékpontot nőtt azok aránya az országban, akiknek hiányosak az ismereteik ebben az elemi földrajzi kérdésben.

A kontinensek, amelyeken élünk, évmilliók óta mozognak, és a jövőben is mozogni fognak. (igaz kijelentés)A kontinensek, amelyeken élünk, évmilliók óta mozognak, és a jövőben is mozogni fognak. (igaz kijelentés)


És a Föld népességének az alakulása tekintetében is sokan tájékozatlanok. Arra a kérdésre, hogy vajon igaz-e az az állítás, miszerint már most több mint 10 milliárdan élnek a Földön, a magyarok 44 százaléka, a romániaiak 40 százaléka válaszolt rosszul. Az EU-átlag 37 százalék. És abban is elmaradunk az EU-s áltagtól, akik tudják a helyes választ a kérdésben. A romániaiak 36 százaléka gondolja hamisnak az állítást, míg az EU-ban 43 százalék helyesek az ismereteik. A magyarok egyébként valamivel jobbak, mint az európai átlag, 47 százalékuk válaszolt jól a kérdésre.

Már most több mint 10 milliárdan élnek a Földön. (hamis kijelentés)Már most több mint 10 milliárdan élnek a Földön. (hamis kijelentés)


Arról a hamis állításról, hogy az éghajlatváltozást többnyire természetes ciklusok okozzák, nem pedig emberi tevékenység, az unión belül a magyarok gondolták a legnagyobb arányban (48 százalék), hogy igaz, és rögtön utána a romániaiak következnek 47 százalékkal. Ha viszont azt nézzük, hogy arányban mennyien tudják, hogy ez a kijelentés nem igaz, és a klímaváltozás nem emberi tevékenységhez köthető, akkor magasan Románia teljesít a legrosszabbul 40 százalékkal.

Az éghajlatváltozást többnyire természetes ciklusok okozzák, nem pedig emberi tevékenység. (hamis kijelentés)Az éghajlatváltozást többnyire természetes ciklusok okozzák, nem pedig emberi tevékenység. (hamis kijelentés)


És egy járvány sem volt elég ahhoz, hogy a romániaiak tisztábban lássanak a tekintetben, hogy az antibiotikumok hatástalanok vírusokkal szemben. A romániai válaszadók 63 százaléka hiszi helyesnek azt a helytelen állítást, hogy az antibiotikumok egyaránt végeznek a vírusokkal és a baktériumokkal. Igaz, hogy Cipruson vagy Görögországban még nagyobb arányban vannak, akiknek téves a meggyőződése ebben a kérdésben, de tekintve, hogy közel két éve egy vírus okozta járvány alakítja leginkább a világunkat, ez igen siralmas eredmény. Pláne, ha azt is hozzá teszem, hogy az utóbbi évtizedekben csak nőtt azok aránya, akik nem tudják a helyes választ a kérdésben. 2005-ös adatokhoz képest 10 százalékpontos volt azok körében, akik azt hiszik, hogy az antibiotikum a vírusokkal szemben is olyan hatásos, mint a baktériumokkal. Eközben EU-ban 11 százalékponttal csökkent azok aránya, akiknek helytelenek az ismereteik, de Németországban, Észtországban és Máltán pedig 30 százalékpont fölött van ez.

Az antibiotikumok egyaránt hatásosak a vírusokkal és a baktériumokkal szemben. (hamis kijelentés)Az antibiotikumok egyaránt hatásosak a vírusokkal és a baktériumokkal szemben. (hamis kijelentés)


A kérdéssorban ugyanakkor arra is rákérdeztek, hogy mit gondolnak a különböző összeesküvés-elméletekről. És ezek után nem meglepő, ha azt mondjuk, hogy Magyarország és Románia is megfelelő táptalaját jelenti ezeknek. Azt a kijelentést a romániaiak 46 százaléka tartja helyesnek, hogy már létezik a rák ellenszere, de a piaci érdekek miatt elrejtik a nyilvánosság elől. A magyar lakosság 48 százaléka gondolja ezt igaznak, és ennél többen csak Cipruson (58 százalék) és Görögországban (52 százalék) hiszik el az elméletet. Az uniós átlag mindössze 26 százalék, de Dániában és Svédországban az 5 százalékot sem éri el a rák ellenszeréről alkotott összeesküvés-elméletben hívők aránya. És lehet ezt még fokozni.

Már létezik a rák ellenszere, de a piaci érdekek miatt elrejtik a nyilvánosság elől. (hamis kijelentés)Már létezik a rák ellenszere, de a piaci érdekek miatt elrejtik a nyilvánosság elől. (hamis kijelentés)


Romániában hiszik legtöbben igaznak azt konteót, hogy a vírusokat kormányzati laboratóriumokban állítják elő azért, hogy a szabadságunkat korlátozni tudják. Ebben a kérdésben az EU-s átlag 28 százalék, míg Magyarországon a válaszadók 43 százaléka gondolja ezt a kijelentést igaznak. A konteókra legkevésbé fogékony országok, ahol a lakosság kevesebb mint 10 százaléka hiszi el a vírus előállítására vonatkozó összeesküvés-elméleteket, Svédország, Hollandia és Dánia.

A vírusokat kormányzati laboratóriumokban állítják elő azért, hogy az emberek szabadságát korlátozni tudják. (hamis kijelentés)A vírusokat kormányzati laboratóriumokban állítják elő azért, hogy az emberek szabadságát korlátozni tudják. (hamis kijelentés)


A válaszadóknak összesen 11 kijelentést kellett értékelniük (a részletes kiértékelő itt található), és az összefoglaló szerint a romániaiak teljesítettek a legrosszabban. A válaszadók mindössze 2 százaléka tudott helyesen válaszolni legalább 8 kérdésre, 51 százalékuknak 5-8 közötti helyes válasza volt, míg 47 százalékának kevesebb, mint 5. A lista másik végén Luxemburg van, ott megkérdezettek 46 százaléka válaszolt helyesen legalább 8 kérdésre, Magyarországon ez az arány 16 százalékos.

ÖsszesítésÖsszesítés

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS