2022. december 5. hétfőVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Romániában sem lehetetlen, ha konténerből akarunk építkezni

G. L. 2021. október 13. 16:31, utolsó frissítés: 16:31

Nem kell megijedni a konténer szó hallatán, inkább a pozitívumokra koncentráljunk: környezettudatosság, alacsony költségvetés, mobilitás, gyors kivitelezés. Soroljam még?


Az apró házak a gyengém, nem nagyon tudok ellenállni nekik. Írtam már cikket a csíkszeredai guruló miniházak gyártójáról, illetve beszélgettem már a fenyőfák közül kikandikáló egyszerű kis épület, a Wild'in tervezőivel is az alternatív lakhatást jelenthető épületekről. Most is egy hasonló hazai példát fogok bemutatni.

Az apróház-mozgalom gyökerei ugyan régebbre nyúlnak vissza, de igazán csak a gazdasági válság után, 2009 környéként robbant be a miniház-mozgalom, főleg az Egyesült Államokban, ahol addig alapvető tendencia volt (sőt ma is az), hogy mindenki szép, nagy, csillogó házban akar élni. Míg 1978-ban 165 négyzetméter, 2013-ban már 247 négyzetméter volt egy átlagos amerikai apartman. Az apróház-mozgalomnak további lendületet jelentett a környezetvédelmi szempontok felerősödése, ugyanis egy kisebb ház rendszerint olcsóbban fenntartható, mert kevesebbet kell közüzemi számlákra költeni, sőt, esetenként a megépítése is olcsóbb, már csak abból az egyszerű okból is, hogy kevesebb alapanyagra van szükség hozzá, mint egy átlagos ház esetében.

Bár Romániában még egyáltalán nem elterjedt a mozgalom, de azért már vannak nyomai, akik komolyabban érdeklődnek a téma iránt, és rendszeresen szeretnének tartalmakkal találkozni, azoknak ezt a Facebook-csoportot tudom ajánlani. Guruló házakat Csíkszereda mellett például gyártanak már Nagyvárad környékén (Solido House), Háromszéken (Jota Manufaktur), de a Kárpátokon túli Neamț megyében is (Voyager Houses) is találhatunk gyártót rövid keresgelés után.

A miniházak egyik változata (ha vannak ilyenek egyáltalán) a konténerházak, amelyek különböző típusú konténerek felhasználásával hoznak létre egy lakhatásra alkalmas teret. Ezek kevésbé "mozgékonyak", mint a guruló házak, ellenben könnyebben bővíthetők (ha megfelelő konténert választunk hozzá). Romániában is több gyártó van, aki konténer házak kivitelezésével foglalkozik, Tiny Home Romania máramarosi (és még nagyon kezdőnek), a Nomad Container bukaresti (és nem is annyira apró), míg Muvin Containers marosvásárhelyi. Utóbbiakkal beszélgettünk el arról, hogy mi motiválta őket, hogy belevágjanak, illetve milyennek látják a romániai helyzetet.


"Kontérekkel 2015 óta foglalkozunk. 2017 körül fogalmazódott meg bennem, hogy konténerházakat is gyárthatnánk, és mostanra jutottunk oda, hogy már van egy teljesen elkészült modellünk, amit megmutathatunk az érdeklődőknek. Azzal kezdtünk, hogy rendezvényeknek nyújtottunk logisztikai szolgáltatást. Majd építkezéseket, irodai tevékenységeket is kiszolgáltunk. Ezután lassan érdekesebb kérések következtek, amikor például kutyakozmetikát, virágüzletet, tejcsarnokot, vagy sportpályákhoz öltözőt kértek. Közben nekem volt egy bútorfestő látványműhelyem, ami szintén konténerből alakítottunk ki, és láttam, hogy nagyon tetszik az embereknek. Így kezdtünk el házikókban is gondolkodni. Egy kolozsvári látványtervező céggel 4 modellt terveztünk, amiből konkrét termék készülhet. Ezeket már elkezdtük kivitelezni, és ez egyik teljesen kész is van. Most van folyamatban a fotózása, ami után Székelyudvarhelyre szállítjuk, ott fog telelni, ahol folyamatosan látogatható lesz" - magyarázta Precub Mária, a Muvin Container vezetője.

A konténereknek megvannak az adottságaik. A Muvin Conatainer a standardnak számító két méretet használja a házainál, a 20 láb (nagyjából 6 méter), illetve a 40 láb (nagyjából 12 méter) hosszút. A szélességük a szállítmányozásban állandónak számít, nagyjából 2,5 méter. Ezeket a méreteket tudják variálni.


"Nekem nem az volt a vízióm, hogy mindenkit szeretnék kiszolgálni.

Számomra nem fontos, hogy ebből tömeges alternatíva legyen. Azokat a személyeket szeretném megtalálni, akikben megvan a vágy, hogy másabb, mobilisebb, vagányabb házban lakjanak, ami mindezek mellett időtálló is" - magyarázza, amikor arra terelődik a szó, hogy felénk ez még egy eléggé ismertlen formája az emberek által elképzelt családi otthonnak. Elmondása szerint fordultak hozzájuk Romániából (egyelőre külföldre nem is dolgoznak) olyan kéréssel, amikor a már meglévő lakásukat ilyen "konténerszobával" szerették volna kiegészíteni, illetve jelenleg is dolgoznak konténerlakás megrendeléseken, tehát nem teljesen idegen az emberektől a lehetőség.

"Ezek masszív szerkezetű konténerek, amelyeknek a teherbírása akár 30 tonna is lehet. A lerakatunkban 30-35 éves darabok is vannak, amelyek még évtizedekig használhatók. Időtállóság szempontjából a hagyományos téglaépületekkel is felveszi a versenyt egy konténerház. A festésük is úgy van kialakítva, hogy bírják a sós környezetet, a vizet, a tengereken való szállítást. Robosztus szerkezetek. Nem tevődik fel, hogy megcsúszik a talaj, és akkor elkezd repedezni a falam" - tette hozzá mintegy érvként a konténerházak mellett.

A guruló és a különböző mobilis házak esetében visszatérő téma a különböző építési engedélyek, illetve telekelés kérdése. A törvénykezés szerint minden olyan épület, ami közüzemekre van kötve, építkezési engedély köteles, függetlenül attól, hogy mekkora. Ha tehát villanyáramra, gázra, vízre vagy éppen kanalizálásra akarja csatlakoztatni, akkor építkezési engedélyt kell hozzá váltani. Ezek a házak sok esetben épp attól érdekesek, hogy megpróbálnak a különböző hálózatokról, szolgáltatókról leválni. Precub szerint az országon belül is változó, hogy a hatóságok miként viszonyulnak a konténerházakhoz.

A Freedom modell látványterveA Freedom modell látványterve

A 30 négyzetméteres Freedom modellA 30 négyzetméteres Freedom modell


"A helyi hatóságok függvénye, hogy kérnek-e építkezési engedélyt, vagy nem. Találkoztunk már olyannal, aki vidékre szerettek volna egy házikót iroda típusú konténerből, aminek moduláris a fala. Soha senkinek nem volt vele problémája, mert egy darab konténer volt. Lehelyezett egy darabot, és azt onnan fel is veheti. A törvény szerint ugyanis, hogyha ideiglenesen helyezik le, akkor nem kell építkezési engedélyt váltani. Én mindig azt mondom az ügyfeleinknek, hogy a helyi hatóságtól kérjenek egy írásos választ, hogy az adott tervrajz alapján, amit felmutat, igényelnek építkezési engedélyt vagy sem. Volt olyan is, aki azt mondta, hogy nem, mert csak egy konténer. Viszont volt olyan is, ahol kértek. Ebben az esetben a konténer tekinthető építkezési anyagnak, úgy kell bejegyezni" - magyarázta.


"Nagyon sok múlik a szigetelésen, illetve annak a kivitelezésén.

Sok olyan személlyel találkoztunk, akik maguk fogtak neki szétfaricskálni egy konténert, és a munka háromnegyedénél jöttek, hogy baj van, mert meghajolt a szerkezet, hőhidak vannak mindenhol, és akkor kérték a segítséget. Egy ilyen háznak az építése hasonló mérnöki tudást igényel, mint bármilyen más háznak az építése. Mi magunk is mérnökökkel dolgozunk, mert látjuk, hogy erre szükség van. Ők mondják meg, ha onnan kivágunk valamennyit, akkor milyen erősítésre van szükség. Nem úgy megy, hogy kivágjuk az ajtónak és az ablakoknak a helyét, és termopánt rakunk a helyére. Ez az időtállóság szempontjából nagyon rossz, mert előbb vagy utóbb elkezdenek megjelenni a problémák, és a befektetésnek annyi" - magyarázta amikor arról esik szó, hogy sokan úgy tekintenek a konténerre, mint egy fémdobozra, amiben télen megfagynak.

Így készül a szigetelés.Így készül a szigetelés.


A Muvinnél magasnyomású forró habot fújnak a fémre, ami így rásül, és teljes mértékénen szigeteli a konténer falait, tetőzetét és padlóját is. Ez hőre, hangra és vízre egyaránt szigetel. Precub állítása szerint abban a házban, amit ők modellként elkészítettek kettő darab 2 kilowattos konvektor elegendő a szűk 30 négyzetméteres építményt úgy kifűti, hogy rövidnadrágra lehet benne vetkőzni. "Az egy olyan házikó, amit akár a csíkszeredai mínusz 25 fokban is le merek rakni" - mondta.

Az említett modell egy 40 lábas úgynevezett high cube (HC) konténerből készült, ez valamivel magasabb, mint a standard. Egy hálószoba, egy fürdő, illetve egy egybenyitott nappali, konyha és ebédlő van benne. Teljesen felszerelve lehet ezt október végétől Székelyudvarhelyen kipróbálni.

Egy konténerháznak nehéz standard árat meghatározni, mert a konténer ára mellett más tényezők is befolyásolják. A Muvin Conatainernél bútorozva és bútorozatlan is lehet kérni, ami nyilván az árat is befolyásolja. A kész modelleket a gyártók általában bútorozva, felszerelve kínálják. Ugyanakkor az is befolyásoló tényező, hogy hány négyzetméteres a ház.

"Minél inkább nő a négyzetméterek száma, annál inkább fog csökkeni az egységár, mert egy 30 négyzetméteres tiny-t is ugyanúgy fel kell szerelni konyhai vagy fürdőszobai felszereléssel, mint egy 120 négyzetmétereset. Én azt szoktam mondani, hogy magának a szerkezetnek 400-450 euró körül lehet négyzetméterenkénti ára. Ez attól is függ, hogy az emberek milyen típusú konténerből kérik, hajó vagy iroda típusúból. Annak a tiny-nak amit elkészítettünk 30-35 ezer euró körül lesz az ára. Az teljesen felszerelt, tehát közüzemekre köthető" - magyarázta Precub.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS