2022. december 5. hétfőVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Humorral és miccsel tennék fogyaszthatóvá a román nyelvet a Musafir nyelviskola Youtube-videói

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2021. október 08. 15:35, utolsó frissítés: 19:23

Végre valóban humoros és minőségi videók állnak a magyar diákok rendelkezésére, amelyek megkönnyítik a román nyelv tanulását.


Péntek délelőtt a kolozsvári Musafir nyelviskola székházában mutatták be a Megy ez! néven futó, 5-8-os tanulóknak szánt online román nyelvlecke videósorozatot, amelyek célja megkönnyíteni a képességvizsgára való felkészülést a 8.-kos diákok számára.

A nyelviskola legújabb projektjéről Gyöngyösi Csilla igazgató számolt be a sajtónak, akivel a Transindex olvasói már a román nyelv oktatás problémáit és lehetőségeit tematizáló kerekasztal-beszélgetésén is találkozhattak. Elmondása szerint, a román nyelvoktatás hatékonyságát elősegítő videós projekt ötlete abból a felismerésből származott, hogy a nyolcadikosok képességvizsgája a magyar diákok számára maga a horror.

Túl sokat vár el és keveset ad a román nyelvtanítás, a diákok pedig a román munkaerőpiac helyett inkább külföldre menekülnek

Ugyanis, ha a román nyelvvizsgát elhelyezzük a nemzetközi értékelés szintjén (A1-től C2-ig), akkor Gyöngyösi Csilla szerint a román képességfelmérőt a legvégső szinten találjuk. Azaz a tizenöt évesektől egyetemi szintnek megfelelő tudást, Cambridge C2-es angol nyelvvizsgához hasonló felkészülést várnak el.


A másik probléma, amelyet Gyöngyösi Csilláék a román nyelv oktatása során tapasztaltak, hogy a tanulóktól elsősorban szövegelemzést várnak el, így az iskolában nem sajátítják el a valós nyelvhasználatot. Azaz a társalgási nyelvet sem, és van úgy, hogy ezért nem tudnak kenyeret sem vásárolni a boltban. A munkaerőpiacon is hátrányba kerülnek, hiszen a magyar vállalkozások gyakran kisebb fizetést biztosítanak Romániában, román cégekhez azonban nem feltétlenül tudnak bekerülni - a román nyelvtudás hiánya miatt.

A határmenti települések diákjai közül pedig többen a könnyebb utat választják, és eleve Magyarországon kezdik a 9. osztályt, esetleg ott is érettségiznek le, mert így egy tantárggyal kevesebből kell vizsgázzanak, és nem kell megtanulják a román nyelvet.

A Musafir nyelviskola a problémákat felismerve, a jelenséget legalább részben csökkentené azzal, hogy megpróbálják a modern eszközök bevonásával a román nyelvtanulást az angolhoz hasonlóan menővé tenni.

A projektben Ioana Savin romántanárnő és Octavian Voina bukaresti színész és Tóth Helga operatőr, vágó segíti Gyöngyösi Csillát, hogy olyan minőségi oktató videókat készítsenek, mint ez itt:1. ami egyrészt olyan nyelvtani jelenségekre kívánja felhívni a figyelmet, amelyet a magyarok gyakran nem értenek, felcserélnek, eltéveszthetnek (a visszaható igék, visszaható névmások, főnevek, többes számok stb. esetében).

2. Másrészt segítséget nyújtani a diákoknak a szövegelemzéshez, megmutatva azt, hogyan nyúljanak általuk nem ismert szöveghez, illetve miként foglalkozzanak több ismeretlen szavas szövegekkel.

Az igazgató leszögezte, tisztában vannak azzal, hogy négy év anyagát az általuk ebben az évben tervezett, összesen 16 videóban nem tudják teljeskörűen lefedni.

A pedagógusok számára viszont órai kiegészítő tartalom lehet, a diákok pedig végre olyan tartalomhoz jutnak, amelyet humoros nyelvezete miatt könnyű befogadni. A projekt pedig odafigyelt arra a környezetre is, amelyben a diákok élnek. A weben ugyanis a Youtube és a közösségi hálós videók dominálnak. Ugyanakkor a Musafir nem az Erdélyben jellemző, házilag készített videók modelljét követte, hanem külföldi, profi nyelvoktató videók mintájára, az 5-8.-asok nyelvezetén keresztül közelítette meg témát.

Fotók: Tőkés HunorFotók: Tőkés Hunor


A 16 részes sorozatból már 7 ötperces epizód elkészült, amelyekből az első 3 már elérhető a Youtube-on. A későbbiekben pedig egy honlapot is létrehoznak majd, amelyen a videók mellett leckék és különböző tesztfeladatok is elérhetőek lesznek. Azok a diákok, akik regisztrálnak, játékos módon tanulhatnak a nyelviskola videói és az azt kiegészítő tartalmai által, Gyöngyösi Csilla pedig humorosan azt is megjegyezte, hogy a Strava futóalkalmazás virtuális motiváló jutalmaiból kiindulva (érmek bizonyos eredmény elérése után), ők a román nyelvtanulást virtuális miccsel is pontoznák.

A képen Octavian látható. Forrás: a Musafir projektjének első Youtube videójaA képen Octavian látható. Forrás: a Musafir projektjének első Youtube videója


Miért Octavian Voinát választották?

Octavian Voina bár nem tudott ott lenni a sajtótájékoztatón, mert épp próbája volt a kolozsvári független színházzal, a Reactorral, azonban Gyöngyösi Csilla kérdésünkre válaszolva vele kapcsolatban elmondta: a fiatal román színész szerepel majd mind a tizenhat videóban, és szívesen együtt dolgoznának vele az elkövetkezendő projektekben is.

A kolozsvári és bukaresti társulat feltörekvő tagját a Musafir nyelviskola casting során találta meg, ahol olyan román anyanyelvű színművészt kerestek, aki "jól mutatna" a közösségi médiában, és a személyisége „átjön a kamerán keresztül is” – azaz akinek a személyisége hitelesen tükrözi azt a vicces karaktert, akit a videókban látunk.Voina pedig az igazgató szerint pont ilyen. Ez pedig a casting próbavideójának első pillanatában feltűnt neki, és azóta bizonyította is a videókon. Gyöngyösi Csilla a színészben – a bukarestisége ellenére – a magyar diákok román nyelvtanulása mellett elkötelezett és arra érzékeny személyt ismert meg.Mi lesz a 16 videó után?

A Musafir nyelviskola a videók elkészítését önerőből nem tudná finanszírozni, a projektet az OTP Bank Románia Alapítvány támogatásával sikerült megvalósítani. Az, hogy a projektet mivől folytatják majd, az még a jövő titka, az igazgató azonban több lehetőséget is lát arra nézve, hogy 2022-ben akár hetente megjelenjenek az újabb videók. Azt is hozzátette, hogy a magyar diákok képességvizsgára való felkészítéséhez való hozzájárulásuk csak a kezdet, mert akár az is megtörténhet, hogy a későbbiekben a román diákok felé is nyitnának a projekttel, illetve a business román nyelvleckék készítését is fontolóra vették.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS