2020. szeptember 21. hétfőMáté, Mirella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Össztűz: a petárdaárus a város legfontosabb embere

fotók: Egyed Ufó Zoltán 2005. január 10. 15:24, utolsó frissítés: 12:59

#b#[fotóriport]#/b# Kétszáz baleset, 42 szemsérült és rekordbevétel. A év vége egyik legnagyobb rejtélye volt, hogy mibe kerülhetett a "roma maffiának" országszerte lenyúlni a petárda-bizniszt.Országszerte több mint 200 balesetet okozott a szilveszteri petárdázás. 2004 végén háromszor annyi pirotechnikai áru és robbanóanyag fogyott karácsony és újév között, mint 2003-ban. A 42 szemsérültet ellátó orvosok a robbanószerek betiltását követelik. A legsúlyosabb eset egy ötéves bukaresti gyermeké, aki többszöri szemműtétnek néz elébe.

Az országos rendőr-főkapitányság (IGP) adatai szerint a mintegy 3000 tonna tűzijáték és petárda közül számos olyan is akadt, amelynek robbanóereje eléri a kézigránátét, a fegyverszakértők szerint ezért olyan magas a sérültek száma.

A fogyasztóvédelem által elkobzott 11 millió petárda összértéke 1,6 milliárd lej. Az árusok több mint felének nem volt hivatalos engedélye a forgalmazásra. További áldozatok: Galacon egy rakéta egy kanálisfedőt röpített fel, amely egy olasz állampolgár autóját törte szét, Ploiesti-en kutyákat, papagájokat, hörcsögöket kezelnek az állatorvosok a robbanások okozta stressz miatt.

Petrozsény: az a bányászváros, amelyet Jules Verne is meglátogatott 1892-ben, hogy anyagot gyűjtsön Kastély a Kárpátokban című regényéhez, de a Zsil-völgye központja 1990 óta nyomoráról híres. A 65 ezres városban, aki egyáltalán dolgozik, az a bányaipar alkalmazottja (60%).

Noha a háromszori bányászjárás szinte polgárháborús helyzethez vezetett Romániában, a vájárok 1999-ben végleg csatát vesztettek. Világtrend: az ausztrál, az észak- és dél-amerikai szén a külszíni fejtés miatt sokkal olcsóbb, így lengyel- és csehországi mintára bezárják a Zsil-völgye több mint másfélszáz tárnáját is.

Petrozsény kísértetvárossá vált, egyre több, az 50-es években betelepített család költözik el, noha a kormányzat az EU Phare alapjával és a Világbankkal összefogva 2005 végéig 9,9 milliárd lejjel fejleszti a környéket. A szegénységre jellemző, hogy egyre nő az elhagyott gyermekek száma. A beindított projektek legnagyobb számban (91) szociális jellegűek.Sipos Géza

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS