2021. október 25. hétfőBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mit tegyek, ha a párom megfertőződött, de nekem nincs tünetem? GYIK oltottaknak és oltatlanoknak

2021. szeptember 22. 11:51, utolsó frissítés: 12:03

Kontaktszemély vagy? Milyen esetekben kell karanténban maradnod? Gyakori kérdések és válaszok.


A koronavírus-járvány negyedik hullámának felszálló ágában vagyunk, így ismét egyre több személyről derülhet ki a közvetlen környezetünkben, hogy elkapta a fertőzést. Mit tegyünk, ha be vagyunk oltva a COVID-19 ellen, de kapcsolatba kerültünk egy fertőzött személlyel? Karanténba kell kerülnünk vagy sem? Mit kell tenni ebben a helyzetben? Az ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tisztázza a Hotnews cikke, ami alapján az alábbi GYIK-ot összeállítottuk.

Nem árt minél többször elismételni, hogy a jelenleg rendelkezésre álló COVID-19 elleni vakcinák nagy százalékban - akár 90% -ban - védenek a COVID -19 súlyos formái és a kórházi kezelés ellen, ugyanakkor ennél alacsonyabb százalékban védenek a fertőzés maga ellen. Alapvetően tehát akkor is megfertőződhetünk és továbbadhatjuk a fertőzést, ha már megkaptuk az oltásokat, de kisebb valószínűséggel, mint a nem oltottak. E tekintetben tehát - ahogyan erről többször írtunk - a vakcina fő előnye, hogy a beoltott esetében nagyon valószínűtlen, hogy kialakuljon nála a betegség súlyos formája.

Be vagyok oltva, ám kapcsolatba kerültem egy személlyel, akiről kiderült, fertőzött (pozitív lett a tesztje). Mit tegyek?

Két eset lehetséges: ha tüneteid vannak, azt jelezned kell a megyei Közegészségügyi Igazgatóságnak (DSP), akiknek le kell tesztelniük téged, mivel közvetlen kontaktja vagy egy bizonyítottan fertőzött személynek. Ha nincsenek tüneteid, nem fognak letesztelni, sőt a 14 napos karantén alól is mentesülsz, mivel be vagy oltva.


A Covid-gyanús személyek körébe a protokoll szerint csak azok kerülnek, függetlenül attól, hogy be vannak oltva vagy sem, akiknél egyidejűleg teljesül ez a két feltétel: 1) kontaktszemélyek, 2) tüneteik vannak - magyarázta a HotNewsnak Oana Nicolescu orvos, a bukaresti közegészségügyi igazgatóság igazgatója.

Tüneteim voltak, leteszteltek, és pozitív vagyok. Mi lesz a továbbiakban?

Ha tüneteid vannak, és pozitív lett a teszt, 14 napig kell karanténban maradnod - az elkülönítési időszak kezdetét pedig a fertőzött személlyel való érintkezés időpontjától számítják.

Mit tekinthetek tünetnek?

A SARS-CoV2 fertőzés leggyakoribb tünetei a láz, a száraz köhögés és a légszomj, de az új indiai Delta törzs esetében, amely jelenleg domináns és nagymértékben érinti a fiatalokat, a tünetek feltűnően hasonlóak bármilyen megfázás/vírusfertőzés tüneteihez. A tünetek általában 2 és 14 nap között jelentkeznek a vírussal való érintkezés után, és leggyakrabban az első 7 napban. A megbetegedett emberek túlnyomó többsége (80%) enyhe vagy nagyon enyhe tünetekkel rendelkezik, ami megegyezik a megfázás vagy enyhe tüdőgyulladás tüneteivel.

A COVID-19 súlyos tünetei a légzési nehézség, az állandó fájdalom vagy nyomás a mellkasban, valamint a szédülés.

Kontaktszemély vagyok, nincsenek tüneteim, de biztosra szeretnék menni, ezért leteszteltetném magam - jár nekem az ingyenes teszt a DSP-től?

A hatályos jogszabályok értelmében az ingyenes SARS-CoV-2 vizsgálatot csak olyan személyeknél végzik el, akik közvetlen kapcsolatban voltak egy bizonyítottan fertőzöttel, és a betegség jeleit mutatják. Ha egy tünetmentes kontaktszemély biztosra akar menni, csak saját költségén végeztetheti el a tesztet.

Nem vagyok beoltva, kontaktszemély vagyok, nincsenek tüneteim. Mi a teendő?

Ha közvetlen kapcsolatban álltál egy pozitív esettel, és nem vagy beoltva, akkor is automatikusan el kell különítened magad 14 napig, még akkor is, ha nincsenek tüneteid.

Mit is jelent a közvetlen kontaktszemély fogalma?

- A COVID-19 beteggel azonos háztartásban élő személy
- Olyan személy, aki közvetlen fizikai érintkezésbe került egy pozitív esettel (pl. kézfogás anélkül, hogy utólag kezet mostál volna)
- Olyan személy, aki kesztyű vagy védőfelszerelés nélkül ki volt téve a fertőző személy váladékainak (pl. ráköhögtek)
- Az a személy, aki szemtől szemben találkozott/ugyanabban a zárt helyiségben tartózkodott a fertőzöttel 2 méternél kisebb távolságban és legalább 15 perces időtartamban.

Ha csak egyszerűen el kell különítenem magam, de nem is teszteltek, kaphatok a 14 napra betegszabadságot?

Igen. Viszont az elkülönítés vagy karantén 14 napját a közvetlen érintkezés napjától számítják, ezért ha mondjuk három nappal később tudjuk meg, hogy az illető fertőzött volt, akkor csak 11 napra kapunk betegszabadságot.

Jó tudni még, hogy a betegség enyhe formái esetén nem szükséges kórházba menni, és a karantén ideje otthon tölthető. Ha az egészségi állapotunk a karantén időszakában rosszabbodik, értesítsük a háziorvost, és/vagy hívjuk a 112-t.

Címlapfotó: Márkos Tamás

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS