2021. október 25. hétfőBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Emlékek őrei – 40 éves emlékturnén a Kaláka Erdélyben

Fizetett hirdetés 2021. szeptember 10. 11:08, utolsó frissítés: 13:48

1981-ben csendült fel először Kaláka dallam erdélyi színpadon. Azóta számtalan emlék és élmény kötötte a zenekart Erdélyhez, és nagyon sok erdélyi sok szép emléket köszönhet a Kaláka együttesnek.


Akik egykor gyerekek voltak, és akik valaha felnőttek lesznek, mind egyszerre mosolyognak a színpadot betöltő hangos irodalomnak.

A legfontosabb barátságok mégis a dalok mögött, és nem a színpadok előtt köttettek az elmúlt 40 évben, hiszen akár Kányádi Sanyi bácsit, akár a többi fontos erdélyi költőt nézzük, mindnyájuk munkásságának fontos ékköve lett a Kaláka munkássága.

Olyan a Kaláka zenéje, mint a magyar irodalom és emlékgyár trójai falova, észre sem veszed, és máris a mindennapjaid részévé válik az irodalom, anélkül, hogy egyetlen könyvet is leemeltél volna a polcról. Persze a Kaláka történet nem ennyire egyszerű. Nem csupán zenéről, barátságokról és irodalomról szól. Leginkább a példaértékű alázatról, amely ennyire közel hozhatott eddig bármilyen generációt a zenekarhoz. Zenei, alkotói és igazi, emberi alázat az, aminek iskolapéldája ez a zenekar. Tökéletes példa arra, hogy mennyi mosoly a fizetség azért, hogyha egy élet munkássága valami mellett, nem pedig valami ellen szól.

Még nagyon sok szépet fel lehetne sorolni Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Radványi Balázs neve mellett, de most inkább mégis a 12-én kezdődő turné állomásait szeretnénk felsorolni, hogy senki le ne késse, a hozzá legközelebbi Kaláka koncertet.


Hagyományokhoz hűen a turné Nagygalambfalván kezdődik, a Művelődési házban, 20 órától, szeptember 12-én. A másnapi, marosvásárhelyi megálló helyszíne a Kultúrpalota, 20 órától, majd 14-én Nagyenyedre látogatnak a régi barátok, a Bethlen Gábor Kollégiumban fognak fellépni, 18 órától. 15-én a székelyudvarhelyiek örülhetnek egy emlékezetes Kaláka koncertnek, a Stúdió Moziban, 19 órától. Csíkszeredában két koncert is lesz, 16-án, 14 órától, valamint 17-én 20 órától a Sportcsarnokban. 18-án a Brassói Magyar Napokon is látható lesz a Kaláka, 17 órától, majd Sepsiszentgyörgy a következő állomás, a Kultúrkert, 18 órától, szeptember 19-én. 20-án az utolsó megálló Kézdivásárhely, Vígadó, ahol 19 órától kezdődik a Kaláka koncert.

Csak az egészség meglegyen.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS