2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amerika túltette magát a zene-válságon

Zágoni Bálint 2005. január 07. 13:50, utolsó frissítés: 13:46

Hároméves csökkenő tendencia után tavaly 1,6 százalékkal nőttek a zenealbum-eladások Amerikában. Csökkent a törvénytelen zeneletöltés is, főleg a nők #b#gondolták meg#/b# magukat.


Tavaly közel két százalékkal bővült Amerikában a zenealbumok eladása. Ez nem tűnik nagyívű fejlődési trendnek – illetve csak akkor, ha figyelembe vesszük, hogy az utóbbi négy évben ez az első alkalom, amikor nem csökkent az albumeladások száma.


A legsikeresebb albumoktöbb műfajt képviselnek. A toplista élén Usher áll, kinek "Confessions" (Vallomások) című albuma kilenc hetet töltött az első helyen, és közel nyolcmillió példányban kelt el. Ugyancsak a top ötben található Norah Jones jazz-pop énekes, a rapper Eminem, illetve Kenny Chesney és Gretchen Wilson country-énekesek.A turnék alatt felvett élőzene-albumok közül legkeresettebbek Prince, Madonna és Celine Dion produkciói. Amerikában 2004-ben összesen 666,7 millió darab példányt adtak el az énekesek albumaiból, ami 1,6%-kal több a 2003-as év 656,2 milliós nagyságrendjénél. Legtöbb zene cédén fogy – ez a hordozó a teljes forgalom 98%-át teszik. A cédé-bevételek 2,3%-kal növekedtek az előző évhez képest.


A CD-forgalmazók jól teljesítettek,

ha beleszámítjuk, hogy a törvényes internetes letöltések volumene is hatalmasat nőtt az utóbbi évben. A tavaly több mint 140 millió zeneszámot töltöttek le a netről – ez körülbelül 14 millió albumnak felel meg. A Nielsen SoundScan szerint csak az év második felében 91,4 millió zeneszámot töltöttek le, ami majdnem négyszer több a 2003-as év második felében jegyzett 19,2 milliónál.

A Hoobastank rockbanda vezeti az online eladásokat, "The Reason" című száma közel 380 ezer letöltést jegyzett. Ezt követi Maroon 5 "This Love" című slágere, valamint Black Eyed Peas "Let's Get It Started" sikerszáma.

Műfajok szempontjából a latino és a country könyvelhette el a legnagyobb népszerűség-növekedést. Kiadók tekintetében az Universal Music maradt az első helyen, több mint 30%-ot birtokolva a teljes albumeladásokból.A zeneeladások növekedése ellentétben áll a koncertek iránti csökkent érdeklődéssel. 2004-ben közel 3%-kal kevesebb koncertjegy kelt el, ugyanakkor az átlagos jegyár 3,5%-kal növekedett, elérve az 52 dolláros standard helyárat.


Felére csökkent a illegális letöltők száma

Bár a Nielsen Soundscan által közzétett felmérés nem tartalmaz semmilyen adatot az illegális zeneletöltéssel kapcsolatosan, a Pew Internet & American Life Project közvélemény-kutatás eredményeiből kiderül, hogy míg tavasszal 35 milliónyian töltöttek le törvénytelen módon zenét az Egyesült Államokban, addig az év végére már csak 18 millióan használták az netet szerzői joggal védett zenefájlok megszerzésére.

A statisztikák szerint leginkább a nők gondolták meg magukat, de a gyermeket nevelők és az egyetemet végzett felhasználók közül is egyre kevesebben töltenek le zenét. A két legnépszerűbb fájlcserélő hálózat – a Kazaa és a Grokster – felhasználóinak száma is 15 illetve 59%-kal csökkent.

A visszaesésben valószínűleg közrejátszott az Amerikai Lemezkiadók Szövetségének (RIAA) intézkedése is, a RIAA ugyanis egyenként kezdte el beperelni a letöltőket. Igaz, a beperelt ügyfelek száma elenyésző, legutóbb is mindössze negyven embert állítottak bíróság elé.


hírforrás: Reuters, Origo

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS