2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szökőár gyerekcsempészettel és nemi erőszakkal

Zágoni Bálint 2005. január 05. 13:52, utolsó frissítés: 13:45

Nemcsak nemzetközi segélyszervezetek érkeztek a katasztrófa sújtotta országokba: bűnszövetkezetek, #b#embercsempészek#/b# és fosztogatók hamar felismerték a helyzet kínálta nagy bizniszt.


Figyelembe véve a katasztrófa méretét, akár szerencsésnek is mondható, hogy a bűncselekmények száma nem növekedett meg radikálisan az érintett ázsiai országokban. Ennek ellenére így is több, fosztogatásokról szóló híradás jelent meg – általában házak, üzletek vagy éppen a holttestek a célpont. Ezek mellett rablásokról és nemi erőszakról szóló jelentések is érkeztek.Legnagyobb veszélyben a gyermekek

Hírek jelentek meg arról is, hogy szervezett bűnöző csoportok a cunami által árván hagyott gyerekeket rabolnak el és emberkereskedőknek adják el őket. Az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az Unicef is több jelentés birtokába jutott, melyek szerint bűnözők árultak Aceh tartományból elrabolt gyerekeket örökbefogadás végett.

Az Unicef indonéziai szóvivője, John Budd eddig egy, hivatalos forrásokból is megerősített esetről számolt be, melyben egy gyereket Aceh tartományból a közelben levő Medan városba csempésztek hasonló céllal. Más, megerősítetlen jelentések szerint további húsz gyereket vittek Malajziába és akár több százat is Jakartába.

Állítása szerint valószínű, hogy egyes gyerekeket jószándékú emberek vittek el, ám az Unicef attól tart, hogy másokat szervezett bandák tagjai csalogattak el oly módon, hogy magukat civil szervezetek képviselőinek, vagy családi barátoknak adták ki.

Ugyancsak az Unicef szóvivője szerint a napokban egy olyan sms üzenet terjedt el Ázsiában, mely háromszáz Aceh tartományból származó árvát kínál eladásra. Ezért John Budd szerint az Unicef egyik prioritása egy olyan adatbázis létrehozása, melyben minden magára maradt Aceh tartománybeli gyermeket számon tartanak.Sri Lankában a Nemzeti Gyermekvédelmi Hatóság két ügyben is nyomoz: egyrészt egy Galle-i menhelyben két lányt szexuálisan zaklattak, egy másik jelentés szerint pedig egy nő lett erőszak áldozata.


Indiai nagybácsi

Nem csak az Aceh tartománybeli gyerekek vannak veszélyben. Kristian Walkert, a cunamiban megsebesült 12 éves svéd kisgyereket is elrabolták Tájföldről, abból a kórházból, ahol kezelték őt. Amikor apja a helyszínre érkezett, már nem találta nyomát a gyereknek. Az Unicef szerint feltehetőleg egy indiai férfi a tettes, aki a kórházban Kristian nagybácsijaként mutatkozott be.

Még a halottak sincsenek biztonságban azoktól, akik nyerni akarnak a katasztrófa nyomán. Számos esetben lelopták az áldozatokon található ékszereket, kirabolták azok házait, üzleteit. Kelet Timor tartományban és a malajziai Borneoban egy újabb közelgő katasztrófáról szóló álhír terjedt el, ami miatt többen is elhagyták házaikat, könnyű prédává téve azokat a fosztogatók előtt.

Ugyanakkor nem csak a katasztrófa sújtotta országokban léteznek opportunisták. A svédországi áldozatok száma több mint kétezerre rúg, a svéd hatóságok azonban mégsem közölték ezek neveit, attól való félelmükben, hogy tolvajok törnek be az üresen maradt házakba.Angliában a Salisbury katedrálisból ellopták az áldozatok számára állított adományos dobozt, Hong Kongban pedig e-maileken szólították fel az embereket, hogy adományokkal támogassák az Oxfam nemzetközi segélyszervezetet, a pénz azonban a segélyszervezet számára ismeretlen, európai bankszámlára érkezett.

forrás: BBC

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS