2021. szeptember 25. szombatEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kihívások a konyhában – a séf válaszol

fizetett hirdetés 2021. július 19. 17:13, utolsó frissítés: 17:13

Idestova 4 éve nyitotta meg kapuit Marosvásárhely egyik legnépszerűbb és legsokszínűbb bisztrója, ahová az igazi gurmanok is szívesen ellátogatnak: a Petry Bistro Grill&Wine.


A félévente új étlappal jelentkező étterem az elmúlt 4 év alatt rengeteget fejlődött. A profi és összeszokott konyhai személyzet vezetője pedig Csapó Sándor séf, aki korát meghazudtolva vezeti a konyhát, a csapattal pedig eszméletlen fogásokat álmodnak meg, amelyek által belekóstolhatunk a leghíresebb konyhák fogásaiba, de akár a molekuláris gasztronómiával is megismerkedhetünk. Csapó Sanyi most a szakács szakma rejtelmeiről és kihívásairól mesél.

Először is: gyönyörű és „finom”, de nagyon megterhelő szakmát választottál magadnak. Milyen érzés úgy igazán séfnek lenni egy rangos étteremben?

Cs.S.: Elsősorban mindenképp megtisztelő. Nagyon örülök, hogy folyamatosan bizalmat szavaznak nekem és éppen ezért mindent megteszek azért, hogy a vezetőség de legfőképpen a vendégek elégedettek legyenek, hogy minden nap úgy hagyják el a Josper sütőnket és konyhánkat a fogások, hogy azokra külön egyenként oda volt figyelve.

Fotók: PetryFotók: Petry


Az elmúlt évek során szakmailag milyen utat tettél meg? Mi volt a legemlékezetesebb számodra?

Cs.S.: Néhány hónapos kurzus elvégzése után azt mondhatom, hogy a ranglétra alján kezdtem. És azóta kemény munka árán sikerült feljebb lépjek ezen. Minden étlap, minden új kihívás emlékezetes, de ha egyet ki kell emelnem, akkor az a pillanat, amikor a magyar olimpiai csapat tagjaival találkozhattam. A mindennapi örömök közé pedig az tartozik, amikor új étlapon, fogásokon dolgozunk a csapattal.

Marosvásárhelyen és környékén rengeteg étterem van, miért döntöttél a Petry Bistro mellett?

Cs.S.: Itt nagyon sok szempontot fel tudnék sorolni, talán a legfontosabb szempont a csapat, nagyon fontos számomra a fiatal, fejlődésre vágyó csapat, akik szívüket lelküket beleadják abba, hogy folyamatosan fejlődni tudjunk mint csapat és mint egyén egyaránt, itt pedig megtaláltam ezt.Mit javasolnál annak, aki elindulna ezen a pályán? Melyek szerinted a legfontosabb lépések ahhoz, hogy valaki kiváló séffé alakuljon?

Cs.S.: Tanácsot mindössze az alapján tudok adni, hogy én hogyan tettem meg ezeket a lépéseket: elengedhetetlen feltétel az, hogy hivatásnak tekintse a szakmát, illetve semmiképp ne hátráljon meg attól, hogyha a ranglétra legalsó fokáról kell kezdeni az útját, továbbá ne hátráljon meg az új kihívásoktól sem, merjen kreatív lenni és hibázni, mert csak abból tanulhatunk.Ha keresed a helyed a szakmában, ha kipróbálnád Marosvásárhely legjobb éttermét, akkor nézz szét állásajánlataink közt bátran: szakácsot és
segédszakácsot is keresünk!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS