2021. október 20. szerdaVendel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Soós Anna, a BBTE rektorhelyettese: „felsőoktatási kínálatunk folyamatosan bővül és minőségileg nemzetközi szinten is az élvonalba tartozik”

G. L. 2021. július 15. 18:11, utolsó frissítés: 18:11

A BBTE rektorhelyettesével az éppen zajló felvételi beiratkozásról beszélgettünk, de megkérdeztük a Művelt Románia tervezetről is.


Hétfőn nyitotta meg felvételi platformját a Babeș–Bolyai Tudományegyetem az érettségizett diákok és a mesteri képzésre készülő hallgatók előtt, és egészen július 29-ig várják a jelentkezőket. A BBTE, amely évek óta az ország egyetemei között élen jár, és a nemzetközi rengsorolásokban is előkelő helyet foglal el, nemcsak többszázéve hagyománáyra és multikulturális felépítésére büszke, hanem arra is, hogy igyekszik folyamatosan a progresszió és az innováció útján maradni. Egyébként a BBTE az egyetlen olyan romániai felsőfokú oktatási intézmény, ahol három hivatalos tannyelven – román, magyar, német – folyik az oktatás, emellett pedig számos program működik különböző nemzetközi nyelveken.
A leendő gólyák a 2021-2022-es tanévben is 146 román, 68 magyar, 9 német, 15 angol és 14 más tannyelvű alapképzési program közül választhatnak. Mesteri szinten 147 román, 42 magyar, 5 német, 37 angol és 4 francia nyelvű képzési program várja a jelentkezőket, akik egy vagy több szakon kívánják folytatni egyetemi tanulmányaikat.

A 2021-2022-es tanévben a BBTE 5.279 tandíjmentes és több mint 10.670 tandíjköteles helyet kínál fel az érettségizőknek, emellett 2.840 hely áll az érdeklődők rendelkezésére távoktatáson és csökkentett látogatású oktatáson. A vidéki líceumok végzettjeinek a felvételin a BBTE 188 tandíjmentes helyet bocsájt a rendelkezésére; 30 helyre roma nemzetiségű hallgatókat vár; 15 helyet a szociális ellátórendszerből érkezők számára tart fenn, 128-at pedig a határon túli románok foglalhatnak el.

Mesteri szinten a 2021-2022-es tanévben a BBTE 3.879 tandíjmentes és több mint 6.332 tandíjköteles helyet hirdet meg. Ezek közül 248 hely a kiemelt szakterületek számára van fenntartva, 10 helyre roma nemzetiségű hallgatók jelentkezhetnek; az egyetem 10 helyet a szociális ellátórendszerből érkezők számára tart fenn, a határon túli románok pedig 109 helyet foglalhatnak el. Emellett a BBTE 50 helyet hirdet meg a 2020-2021-ben elindított didaktikai mesteri programok keretében. Soós Anna rektorhelyettest kérdeztük:


– Elegendő helyünk van, és reméljük, hogy a jelentkezők száma is megfelelő lesz, hiszen az általunk kínált 252 alapképzési és 235 mesterképzési program mindenféle nemzetközi megmérettetés szerint minőségi oktatást biztosít.

A jövő tanévtől Resicabányán indítunk egy új mérnöki szakot románul, de a magyar diákoknak érdekesebb lehet, hogy portugál nyelv és irodalom szak indul a Bölcsésztudományi Karon, amit bármilyen általunk kínált nyelvvel társíthatnak, tehát akár a magyar nyelv és irodalommal is lehetséges, vagy akár a kínaival is. A BBTE kínálatában a humán-, a real- és a társadalomtudományok területén már nincsenek olyan nagyon-nagyon hiányzó alapszakok. Távlatilag a mérnöki szakokat szeretnénk bővíteni a magyar tagozaton, ebből egyelőre kevés van nálunk az egyetem sajátosságának megfelelően.


Két napja kezdődött meg a beiratkozás, milyenek az első tapasztalatok?

– Azt látjuk, hogy sok az érdeklődő, viszont az első két napon még sokan nem tudták befejezni a jelentkezést, főleg azért, mert még nem kapták meg a középiskolából az érettségi igazolásokat. Emiatt a véglegessé tett beiratkozás egyelőre még nem olyan nagy, de azt látjuk, hogy sokan elkezdték a folyamatot.

A felvételi platformon ugyanis a jelentkezőknek egyszer létre kell hozniuk egy felhasználót, és azon keresztül kell feltöltsék a szükséges dokumentumokat. Ezt a folyamatot simán abbahagyhatják, ha hiányzik valamelyik papír, vagy ha nem sikerült a fizetési procedúrát befejezni, mert ugyancsak azon a felületen kell befizetni a beiratkozási díjat. Ilyenkor mondhatják, hogy még nem véglegesítik a jelentkezést.

Miután sikerült véglegesíteni, tehát minden szükséges papírja megvan a diáknak, a különböző karokon az egyetem csapata átveszi ezeket az iratokat, és ellenőrzi. Ha mindent rendben találnak, akkor visszaigazolják, hogy a jelentkező túl van az iratkozási folyamaton. Abban az esetben, ha valami hiányt észlelnek, akkor visszajeleznek a diáknak e-mailen, hogy mit kell még pótolnia.

Soós Anna rektorhelytettes (fotó: BBTE Facebook oldala)Soós Anna rektorhelytettes (fotó: BBTE Facebook oldala)


Már a tavaly is online folyt a jelentkezés. Milyen tapasztalatik vannak ezzel a formával kapcsolatban?

– A tavaly minden online volt. Idén már vannak olyan karok, ahol tényleges felvételi is lesz. Ilyen például a jog vagy az informatika szak, ahol szemtől szembeni felvételi lesz. Most tulajdonképpen a beiratkozás kezdődött el. Vannak olyan karok, ahol csak egy motivációs levelet kell feltölteni, majd azt értékelik, és utána megjelenik a beiratkozási időszak végén egy előzetes névsor, hogy kik azok, akik bejutottak.

Fontos hangsúlyozni, hogy még nekik is vissza kell igazolniuk. Jelentkezni kell, hogy elfogadják az adott karon elnyert helyet. A folyamat nem ér véget azzal, hogy beiratkozik valaki, majd rajta van a felvételt nyert diákok listáján. Ha valaki kihagyja a visszaigazolást, akkor lehet, hogy bár látta magát valamikor a bejutottak listáján, ősszel mégsem lesz belőle diák. A visszaigazolást mindenhol online szervezik meg, ugyanazon a felületen, ahol a beiratkozás is zajlik. Nagyon fontos ezt hangsúlyozni, hogy valaki akkor lesz diák, ha ezt a visszaigazolást is elvégezte.

Nemrég bemutatták a Művelt Románia nevű programot, ami tulajdonképpen egy újabb oktatási reform lenne. Ebben felvetették, hogy olyan interdiszciplináris érettségit vezetnének be, ami közelebb van a PISA-tesz követelményeihez, illetve nem számítanák már bele az egyetemi felvételibe az érettségi eredményeket. A járvány előtt is érzékelhető volt az az irány, hogy egyre kevésbé számítsák bele a felvételibe az érettségi eredményeket...

– Jó lenne, ha minden szak saját felvételi vizsgát szervezne, és mindenki a saját kritériumainak megfelelően venné fel a hallgatóit. Ahogyan például a jogi szakon vagy a matematika-informatika szakon is történik, ahol szemtől szembe vizsga lesz. Ott pont ez a szempont érvényesül. Olyan kritériumok szerint állítjuk sorba a jelentkezőket, amelyek az egyetemi tanulmányoknak jobban megfelelnek. Ha az informatikát nézzük, hogy hazabeszéljek, akkor nem biztos, hogy érdekel minket, milyen az érettségi eredménye történelemből. Számunkra az a releváns, hogy mit tud matematikából vagy informatikából. A felvételin mi pont ezt fogjuk felmérni. A jogon egy intelligencia teszten esnek át a hallgatók, amelyen a gondolkodásmódjukat vizsgálják, és nem feltétlenül az érettségi eredményeket. Bizonyos százalékban nyilván számítani fog az érettségi is, de alapvetően ezek a saját szempontok, ami szerint vizsgálják a hallgatókat. A kémián például egy online vizsga lesz, de ott is saját szempontokat vesznek figyelembe a hallgatók értékelésénél.

Mit gondol erről az irányról? Mit gondol a Művelt Románia program tervezetről?

– Az előbb leírt rendszer akkor lehet hatékony, hogyha országos szinten vezetik be. Vagyis minden egyetemi kar az országban a saját kritériumainak megfelelőlen tartana felvételivizsgát. Mert elrettentő példája van annak, ha egy másik egyetemen ugyanarra a szakra elegendő csak az érettségivizsga eredménye, nálunk meg vizsgáztatják a beiratkozókat. Nyilván sokan meggondolják, hogy bevállalnak még egy vizsgát. Ha ez országosan egységes, ahogyan azt a Művelt Románia tervezet elképzelte, tehát minden karon felvételit kell szervezni, akkor viszont nagyon hatékony rendszer lenne.

Felsőoktatási szempontból minden egyetemnek szüksége van valamilyen fajta versenyképességi stratégiára, mert hallgatók nélkül állami felsőoktatási intézmények sem maradhatnak életben. A versenyképesség elemzése összetett probléma, amelynek megoldásánál a kínálati és a keresleti oldali versenyképesség-megközelítést alaposan meg kell vizsgálni. De elmondhatom, hogy az eddigi eredményeink alapján diákjaink tapasztalhatják, hogy kínáltunk folyamatosan bővül, és nemzetközi szinten is megállja helyét.

Hogyan készül a BBTE az új tanévre? Mire számíthat az, aki visszaigazolja, hogy márpedig ő diák szeretne lenni a BBTE-n?

– Mi azt szeretnénk, ha szemtől szembe kezdhetnénk, és minden karon személyes részvétellel folyhatna az oktatás. Nyilván ez annak függvénye, hogy milyen lesz a vírushelyzet októberben. Abban reménykedünk, hogy szemtől szembe találkozhatunk a diákjainkkal.

Szerdán egy új HighTech típusú oktatási platformot mutattak be. Mi is ez pontosan?

Rendelkezünk egy olyan új platformmal, amit be tudunk építeni az oktatásba. Ezt nem online akarjuk megvalósítani, hanem ez egy újabb eszköz. Hasonlóan mindenféle számítógépes eszközhöz, amit órán lehet használni. Ez is egy olyan platform, ahol projekteket lehet kivitelezni. Mi nem azt tervezzük, hogy ezt majd online oktatásba fogjuk használni, hanem a személyes részvétellel folyó oktatásban, meg kutatásban.

Ez egy nemzetközi rendszer, amihez hozzáférést kaptunk mi is. Van egy eszköztárunk, amit gyakorlatilag bármelyik karon használhatjuk, hisz ez egy hozzáférési kód egy felülethez.

A részletes tájékoztatást a felvételiről a különböző karok, különböző szakjairől itt találtok.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS