2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nyaralási kisokos: mutatjuk, hova hogyan lehet menni, mire kell figyelni a vakáció megtervezésekor

összefoglaló 2021. június 19. 13:08, utolsó frissítés: 2021. június 20. 16:05

Összegyűjtöttük a legnépszerűbb turisztikai célpontok legfontosabb tudnivalóit, hogy a nyaralás alatt olvasóink hajszálai ne őszüljenek bele a járványos korlátozások követhetetlen útvesztőibe.


A járványt lassító szigorú korlátozások jókora bal horog volt a turizmusnak, pár ország szinte K.O.-t is kapott tőle, de minimum majdnem belerokkant, azonban most fátylat a múltra! Végre itt a nyár és újult erővel düböröghet a turistaszezon. És bár a koronavírus miatt továbbra alkalmazkodnunk kell az országok különböző intézkedésihez, idén már várnak bennünket a tengerpartok, a történelmi városok és a műemlékek is.

Ennek megfelelően pedig összegyűjtöttük az erdélyi magyarok jelentős turisztikai célpontjait, mint Olaszország, Egyiptom, Franciaország, Egyesült Királyság, Magyarország, Spanyolország és Portugália, amelyek tárt karokkal várnak bennünket, hogy a beutazást övező néhol szigorú, máshol megengedőbb korlátozások már ne okozzanak annyi fejtörést.

Ugyanakkor, érdemes megjegyezni már az elején, hogy az országok beutazási szabályai bizonyos időközönként változnak, így érdemes indulás előtt legalább egy héttel újból ellenőrizni. A Románia által zöld, sárga és piros besorolású országok listáját itt foglaltuk össze (2021.06.18.):


Magyarország: ahová most nagyon lazán el lehet jutni!Bár egyeseknek meglepő lehet a nyaralási lista első helyén Magyarországot látni, de a romániai magyarok szokásait figyelembe véve, szomszédunk több is, mint a magyar tenger („Balcsi”) és lángos kombinációja. Gondfelejtő pillanatokat pedig nem csak a családi és baráti találkozók okozhatnak (a magyarországi látványosságokat és ezer féle lehetőséget útba ejtve), az országba ugyanis (ha épp nincs sor a határátkelőnél) gyerekjáték eljutni, ez pedig már önmagában megkímél pár ősz hajszáltól bennünket!

Tapolca, Magyarország. Forrás: UnsplashTapolca, Magyarország. Forrás: UnsplashA kedvező járványügyi adatokra való tekintettel: Romániából Magyarországra karantén nélkül tud utazni, aki megkapta már legalább az első oltást Romániában, és rendelkezik az ezt igazoló dokumentummal, amit az oltás után adnak Romániában. Szintén karantén nélkül tud Magyarországra utazni, aki PCR teszteredménnyel, vagy orvosi igazolással igazolja, hogy az elmúlt 6 hónapban átesett a fertőzésen. 18 év alatti gyermekek, ha a szülő az előző két pont valamelyikébe beleesik, szintén karantén nélkül utazhat Romániából Magyarországra akár magyar személyi igazolvánnyal, akár magyar útlevéllel, akár román úti okmányokkal. Önmagában csak negatív PCR teszttel, gyorsteszttel és antigén teszttel továbbra sem lehet karantén nélkül Magyarországra utazni senkinek sem! A korlátozott határsávban történő belépés lehetősége továbbra is mindenki számára lehetséges, azaz Romániából Magyarország területére 30 kilométeres távolságig, maximum 24 órára bárki beléphet. Az a személy, aki Magyarországon kapta az oltást, az továbbra is csak a védettségi igazolvánnyal tud Magyarországra beutazni. A részletes információk, kivételek megtalálhatók a román határrendészet honlapján ITT. Esetleg arra érdemes így a naptej bepakolása mellett odafigyelni, hogy a légitársaságok milyen járványügyi szabályozással röppentenek át a szomszédba. A határátkelőhelyen való belépés az ordzágba szinte mindegyik átkelőhelyen lehetséges, erről bővebben ITT olvashat.

Franciaország, borok, sajtok, kultúra!

A kijárási tilalom kezdete 23.00 órára módosult, kinyithattak a kávézók, éttermek beltéri részei és a sportlétesítmények is. Franciaország június 9-től újra megnyitotta kapuit, nem csak saját, hanem az európai polgárok felé, hogy a nemzetközi turizmusból kivegye részét.

Amennyiben az oltási igazolás bizonyítja, hogy a beutazásra legalább két héttel a második injekció után kerül sor (Pfizernél, Modernánál és Astra-Zenecával) elegendő az oltási bizonyítvány. Első oltás esetében pedig azok utazhatnak be az országba – szintén két hét elteltével –, akik már átestek a koronavíruson. A Johnson/Johnsonos turistáknak legalább négy hetet kell várjanak az oltás után, hogy Franciaországba utazhassanak. Július elsejétől pedig már menő európai digitális COVID-igazolvánnyal is flangálhatunk, mert Franciaország is el fogja ismerni. Az oltási feltételeket nem teljesítő uniós beutazóknak továbbra is a negatív PCR tesztet (franciát vagy angolt) szükséges bemutatni. Azaz, aki nincs beoltva, vagy az oltás még folyamatban van, netán az oltás típusát az európai gyógyszerügynökség nem fogadta el (pl. Sinopharm vagy Sputnik-V), illetve 11 év feletti kiskorú (oltás nélkül).

Provence. Forrás: UnsplashProvence. Forrás: Unsplash


Azok az utasok, akik a „narancssárga” térségekből érkeznek, mint például Nagy-Britannia, Észak-Amerika és az ázsiai, illetve afrikai országok zöme, friss COVID-tesztet lesznek kötelesek felmutatni, ha Franciaország területére akarnak lépni, még akkor is, ha be vannak oltva. Nem kell viszont többé karanténba vonulniuk, sem pedig megindokolniuk utazásukat.

A maszkviselés továbbra is kötelező kül- és beltéren egyaránt, és június 30-ától eltörlik az éjszakai kijárási tilalmat.


Spanyolország: ha be vagy oltva, kezdődhet a fiesta!

Június 7-étől már nem kell negatív PCR-tesztet felmutatnia az európai uniós országból Spanyolországba érkezőknek, minden beoltott személy beléphet az országba, származási helytől függetlenül. A maszkviselés viszont továbbra is kötelező maradt kültéren is. Kivételt képez ez alól a tengerpart (ha az emberek tartani tudják a másfél méteres távolságot). A tengerparton való sétához azonban már maszkot kell viselni.

Barcelona és a Costa Brava tengerpart. Forrás: UnsplashBarcelona és a Costa Brava tengerpart. Forrás: Unsplash


Madrid környékén és Katalóniában megszüntették az éjszakai kijárási tilalmat. A bárok és éttermek Madridban éjjel 1-ig, Katalóniában éjfélig tarthatnak nyitva. Spanyolország technikailag ugyan felkészült az európai COVID-igazolvány bevezetésére, de még nem csatlakozott a rendszerhez.

Olaszország: riviéra, tűz és napsütés!

Olaszországban oltási kötelezettség nincs, viszont a romániai állampolgok beutazáskor – a védettségi igazolványtól függetlenül – PCR vagy antigén gyorsteszt eredményét kell, hogy felmutassák (ami legfeljebb két napos lehet). A két éven aluli gyermekek viszont mentesülnek a PCR vagy antigén teszt bemutatásának kötelezettsége alól!

Teszt hiányában másképp 10 napos járványügyi megfigyelésnek és karanténnak veti alá magát Olaszország területén. (A repülővel érkezők esetén a repülőtér tranzitzónájának elhagyása nélkül lehetőség van a hazautazás légi úton történő folytatására, a jegyen jelzett úticél eléréséig.) A hatályos olasz egészségügyi miniszteri rendelet speciális beutazási szabályai elvileg július 30-ig érvényesek.

Az Amalfi-partszakasz Olaszországban. Forrás: UnsplashAz Amalfi-partszakasz Olaszországban. Forrás: Unsplash


Május 24-től egyéni utazás esetén a beutazó, csoportos utazás esetén a csoport/család egy tagja köteles az ITT található elektronikus adatlapot kitölteni, még a beutazás előtt.

A beutazó köteles továbbá az olaszországi lakóhely/tartózkodási hely szerinti egészségbiztosítónál bejelentkezni, az oldala ide kattintva érhető el.

A két éven aluli gyermekek mentesülnek a PCR vagy antigén teszt bemutatásának kötelezettsége alól! A világjárvány miatt jelentősen korlátozott szárazföldi (vasút, busz), légi, ill. tengeri közlekedés lehetőségei kapcsán az érintett társaságok saját weboldalukon vagy telefonon adnak felvilágosítást. A hatályos járványügyi jogszabály Olaszország egészét a koronavírus járvány súlyossága alapján zónákba osztja (legsúlyosabb vörös, közepesen súlyos narancssárga, mérsékelten súlyos sárga, korlátozásmentes fehér zóna). A régiók beosztását az olasz egészségügyi tárca kéthetente vizsgálja felül. A régiók aktuális besorolásáról és az egyes régiókra vonatkozó járványügyi előírásokról ITT tájékozódhat.

Olaszország egyes részein éjjel 24 és hajnal 5 óra közötti kijárási tilalom lehet érvényben, ez alól kivétel az egészségügyi, munkavégzés, vagy halaszthatatlan okból történő személyi mozgás. A maszkviselés továbbra is kötelező, de megtörténhet, hogy júliustól eltörlik a szabadtéri maszkviselési kötelezettségét. Az éttermekben és bárokban maximum 4 ember ülhet egy asztalnál.


Portugália: kicsit necces a Delta-variáns miatt


A portugál-magyar EB-mérkőzés után derült ki, hogy Portugáliában megugrott az Indiában azonosított vírusvariáns által fertőzöttek száma, erről ITT írtunk. Egyelőre Liszabon környékén vannak lezárások, de nem lehet tudni, hova alakul a helyzet. A jelenegi szabályozások arról szólnak, hogy ahhoz, hogy beléphessenek Portugáliába, az EU-tagállamokból, a schengeni térségből és az Egyesült Királyságból érkezőknek negatív PCR-tesztet kell felmutatniuk, amelyet legfeljebb 72 órával korábban kell elvégezniük (kivételt képeznek ez alól a 2 éven aluli gyermekek). Beutazás előtt viszont kell regisztrálni.

Lisszaboni villamos. Forrás: UnsplashLisszaboni villamos. Forrás: Unsplash


Ugyanakkor továbbra is kötelező a távolságtartás és a maszkviselés. A strandokra, tengerpartokra külön szabályok érvényesek, legalább 3 méteres távolság kell hogy legyen a napernyők között.

Egyébként a dél-portugáliai Algarve partvidéke kedvelt turistaközpont, ahol a foglalások száma a múlt hónap óta megnőtt, miután az ország újra fogadni kezdte az európai turistákat.

Május 3-tól az éttermek, kávézók és cukrászdák (max. 6 fő beltéren egy asztalnál vagy 10 fő a teraszon), időkorlátozás nélkül. Szabad minden sportolási mód. A nagy szabadtéri és beltéri rendezvényeket csökkentett kapacitással szervezik.

Tekintettel arra, hogy az Azori-szigetek és a Madeira-szigetek Portugália részét képezik a szigetekre történő beutazás és tartózkodás a Portugáliába történő beutazással azonos feltételek szerint történik. Így az Azori-szigetekre szintén 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel lehet belépni (a teszt az érkezést követően is elvégezhető, viszont az eredményre karanténban kell várakozni). Amennyiben az utazás 7 napnál tovább tart, a 6. napon ismét tesztet kell végezni. A WHO által a magas kockázati kategóriába sorolt országokból érkezőknek az indulást megelőzően fel kell mutatniuk a 72 óránál nem régebbi negatív teszteredményt. További részletek ITT.

A Madeirai Autonóm Tartomány esetében ehhez még hozzá kell tenni, hogy a tesztelni nem kívánó utazók számára kéthetes karantén kötelező. Továbbá a beutazás lehetséges olyan orvosi igazolással is, amely 90 napon belül igazolja, hogy a beutazó átesett a COVID-19-en, avagy az oltás bemutatásával az immunitási idő figyelembe vételével (a SmPC alapján). Kiutazási korlátozás azonban nincs, az már a fogadó ország szabályaitól függ. Portugália várhatóan július elsejétől csatlakozik az európai igazolvány rendszeréhez.


Görögország: az egyik legkedveltebb turista célpont, mert itt mindig süt nap

A Görögországba érkezőknek a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kell bemutatniuk, amennyiben nem rendelkeznek oltási igazolvánnyal, vagy védettséget igazoló okmánnyal. Ezek esetében az állami, vagy az illetékes állami szerv által hitelesített magán laboratórium igazolásán angol, francia, német, olasz, spanyol, vagy orosz nyelv valamelyikén fel kell tüntetni a letesztelt személy nevét, amelynek egyeznie kell a személyazonosító igazolványon, vagy útlevélen szereplő névvel. Lefkada, Salamis és Evia szigetek kivételével az ország összes szigetére Görögországon belülről is, mind légiúton mind hajóval, csak oltási, vagy védettségi igazolvánnyal, vagy negatív teszt (72 órán belüli PCR, vagy 24 órán belüli gyors teszt), bemutatásával lehet belépni.Figyelem: a görögországi belépésnél a 6 év alatti gyermekektől nem kérnek PCR tesztet!

A bemutatott negatív PCR teszt vagy oltási, vagy védettségi igazolvány ellenére a görög hatóságok fenntartják a jogot, hogy gyorstesztet, esetleg PCR tesztet végezzenek el az országba közúton és légi úton érkező utasokon. Akinek a gyorstesztje pozitív eredményt mutat és közúton érkezik, nem engedik belépni az országba, kivéve ha az állandó tartózkodási helye Görögországban van. Azokat a légi úton érkező utasokat, akiknek a gyorstesztje pozitív, karanténszállodában helyezik el, ahol egy ellenőrző PCR tesztet végeznek el.

Oltási kötelezettség nincs, viszont az oltási igazolvánnyal szembeni követelmény, hogy a második oltás beadása után el kell telnie 14 napnak ahhoz, hogy elfogadják az oltási igazolványt. Az állami szerv által kiállított igazolásnak az angol, francia, német, olasz, spanyol, vagy orosz nyelv valamelyikén tartalmaznia kell a következő információkat: a beoltott személy teljes neve, az alkalmazott vakcina típusa, a beadott adagok száma és dátuma.
A maszkok továbbra is kötelezőek mind a zárt, mind a nyitott területeken, amennyiben a sofőrön kívül más is utazik egy gépjárműben, szintén kötelező a maszk viselése. A személygépjárművekben (7 ülésig) a sofőrön kívül 3 utas utazhat egy autóban. A taxik 3 utast szállíthatnak. A turistabuszok 85%-os kapacitással közlekedhetnek. Minibuszokban (8-9 személyes) a sofőrön kívül 4 személy utazhat.

Mykonos szigete, Görögország. Forrás: UnsplashMykonos szigete, Görögország. Forrás: Unsplash


Fontos megjegyezni, hogy a szülőkkel utazó gyermekek esetén az utasok száma túlléphető!

Kijárási tilalom Görögországban 01.30 és hajnali 05.00 között érvényes, csak munkábajárás céljából, sürgős orvosi ellátás miatt, vagy kisállat sétáltatás céljából lehet a lakóhelyet elhagyni. A járványügyi intézkedések betartását szigorúan ellenőrzik a hatóságok, a szabályszegőket pénzbüntetéssel sújtják. Valamint továbbra sem működnek a zárt terű bulihelyek és előadótermek. Az éttermekben legtöbb 6 ember ülhet egy asztalnál.

A görög kormány azt reméli, hogy idén nyáron a turizmusból származó bevételei elérik a járvány előtti szint felét, ami a tavalyi bevétel kétszerese lenne.

Az alábbi határállomások működnek a turisták számára:
• görög-észak-macedón határszakasz: Evzoni: befelé 07:00 és 23:00 között van nyitva, kifelé éjjel-nappal
• görög-bolgár határszakasz: Promahonasz és Ormenio éjjel-nappal nyitva van kifelé és befelé is
• görög-albán határszakasz: Kakavia: befelé és kifelé 08:00 és 19:00 között van nyitva, naponta 750 fő léphet be
• Mavromati: befelé és kifelé 08:00 és 16:00 között van nyitva, naponta 250 fő léphet be

A fenti két határon amennyiben egy adott napon betelik a megadott kvóta, a PLF rendszer nem engedi a regisztrációt.A fent nem említett közúti határállomásokon csak a görög állampolgárok, vagy a Görögországban regisztrációs kártyával rendelkező személyek léphetnek be.
Továbbá az alábbi linken az athéni nemzetközi repülőtér angol nyelvű tájékoztatója érhető el a koronavírus terjedését megakadályozó intézkedésekről. Görögországot jelenleg szárazföldi úton (éjjel-nappal) Észak-Macedónia és Bulgária felé lehet elhagyni.


Nagy-Britannia: aki mégsem a napsütéses mediterrán országokba kívánkozik


Az Egyesült Királyságba való beutazást szigorú intézkedések, költséges karanténkövetelmények és drága COVID-tesztek nehezítik meg a világ legtöbb állampolgára számára. A beoltottság például nem mentesíti a külföldről beutazókat semmilyen beutazási feltétel teljesítése alól.

A brit turisztikai ágazat elsősorban az ország saját állampolgáraira összpontosítja erőfeszítéseit. Néhány „zöld” országból elég egy negatív COVID-teszt a beutazáshoz: ilyenek Ausztrália, Új-Zéland és Izland. Az Írországból, a Man-szigetről vagy a Csatorna-szigetekről érkezők korlátozás nélkül beléphetnek az ország területére.

A Sinclair Girnigoe kastély romjai Sóciában. Forrás: UnsplashA Sinclair Girnigoe kastély romjai Sóciában. Forrás: Unsplash


Angliára vonatkozó beutazás előtti tesztkövetelményekért , Skóciára vonatkozó beutazás előtti tesztkövetelményekért, Wales-re vonatkozó beutazás előtti tesztkövetelményekért
külön kell informálódni a jelzett linkeken. Az Egyesült Királyságba történő érkezés előtti 48 órában el kell végezni a regisztrációt egy online felületen, ami ide kattintva érhető el. Az online regisztráció megtörténtének visszaigazolását – akár mobiltelefonról – legkésőbb a belépésnél be kell tudni mutatni, de akár már a légitársaság is kérheti.

Az egész országra igaz, hogy a külföldről beutazóknak 10 nap házi karantént írnak elő, azonban a végrehajtás módja, valamint a kivételek eltérők lehetnek attól függően, hogy Anglia, Skócia, Wales vagy Észak-Írország az úti cél. Észak-Írország kivételével mindenhol megkövetelik a karantén ideje alatt elvégzett további két covid-tesztet, így a beutazás előtti teszttel együtt Anglia, Skócia és Wales összesen 3 tesztet kér. A beutazást követő két teszthez a mintát a sárga jelzésű országból (beleértve Magyarországot) beutazóknak maguknak kell levenni a házi karanténban, amihez a tesztcsomagokat ugyanúgy indulás előtt szükséges megrendelni, a lenti linkeken keresztül. További részleteket ugyancsak a lenti linkeken olvashatnak. (Karanténszabályok Angliában , Skóciában, , Walesben , Észak-Írországban).

Az egyesült királyságbeli koronavírus-helyzettel kapcsolatban leggyakrabban felmerült kérdések és válaszok megtalálhatók a londoni nagykövetség és a manchesteri főkonzulátus honlapján.

Egyiptom: ha a piramisok árnyékában képzeljük el vakációnkat

A turisták a gép indulásától számított 72 óránál nem régebbi (angol nyelvű, kinyomtatott, aláírt és lepecsételt) negatív PCR teszt bemutatásával léphetnek be Egyiptomba. A negatív PCR teszt bemutatása alól az sem kap felmentést, aki igazolja, hogy az oltást megkapta vagy a Covid-19 betegségen átesett. A Párizsból, Frankfurtból, London Heathrow-ról, Japánból, Kínából, Thaiföldről, Észak-Amerikából, Dél-Amerikából vagy Kanadából érkező utasok a gép indulásától számított 96 óránál nem régebbi negatív PCR teszt bemutatására kötelesek.
Egyiptom: Luxor. Forrás: UnsplashEgyiptom: Luxor. Forrás: Unsplash


PCR teszt felmutatása alól egyedül a 6 éven aluli gyermekek jelentenek kivételt!

Sharm el Sheikh, Hurghada, Taba és Marsa Alam repülőterein lehetőség van az érkezés után elvégezni a PCR tesztet 30 dollár árán (125 lej). Az eredmény megérkezéséig karanténban kell maradni a hotelben, esetleges pozitív eredmény esetén szintén karanténban, a hotelben kell eltölteni a gyógyulásig hátralévő időt. A kórházi ellátás költségei magasak lehetnek.
Az útlevél ellenőrzés előtt minden érkező utas köteles kitölteni egy egészségi állapotra vonatkozó regisztrációs lapot, amelyen elérhetőségeit (egyiptomi tartózkodási hely, telefonszám, email cím) és biztosításának adatait is meg kell adni.
A beutazásnak nem feltétele az oltás vagy az oltási könyv bemutatása. Karantén kötelezettség az Európából érkező utasokra nem vonatkozik. Várhatóan a belépési szabályok a nyár folyamán sem fognak változni.

Egyiptomban közterületen és zárt helyen kötelező a maszkviselés, amelynek elmulasztása azonnali bírsággal jár. Az ismert tengerpari üdülőhelyekre érkező turisták nem hagyhatják el az adott kormányzóságot (Vörös-tenger, Dél-Sínai, Matruh kormányzóságok). A repülőterek, kikötők, vasutak és buszok működése zavartalan.

Magánútlevéllel, turista céllal beutazó állampolgárainak legfeljebb egyhónapos tartózkodásra jogosító vízumot vehetnek fel Egyiptom nemzetközi repülőterein 25 USD ellenében, vagy ezen az oldalon adhatják le online vízumkérelmüket. Az online kérelmet az utazás megkezdése előtt legalább 7 nappal kell benyújtani.
Érdemes megjegyezni, hogy a nagyvárosok kivételével európai értelemben vett városi tömegközlekedés nem létezik. A kairói metrót leszámítva a meglévő rendszer is kaotikus és kiszámíthatatlan a helyi viszonyokat és az arab nyelvet nem ismerők számára. Javasolt taxi vagy valamilyen internetes közösségi közlekedési szolgáltatás (careem, uber) használata.

Egyiptom nagyon konzervatív ország, a szállodákat és strandokat kivéve, javasolt, hogy a nők és a férfiak egyaránt kerüljék a vállat, kart combot, dekoltázst, hasat szabadon hagyó ruhadarabokat, a polgárpukkasztó feliratokat, a keresztény vagy muszlim értékekkel szemben álló mintákat (pl: rockzenekarok emblémáit, negatív hangulatú grafikáit, keresztény vagy muszlim jelképeket kigúnyoló pólókat).Érdemes körültekintően tájékozódni arról is, hogy hol tilos fényképet vagy videófelvételt készíteni, mert ha tiltott helyen készítenek és ez az illetékes hatóságok tudomására jut, akkor ezt hosszan tartó vizsgálatok követhetik, illetve büntetőjogi következményeket vonhat maga után. Ilyenek például a katonai és rendőrségi objektumok, a fegyveres erők egyenruháját viselő személyek, korábbi terrorcselekmények helyszínei, stb.

A Nílus-völgyének városai és turisztikai látványosságai biztonságosak (minden tengerparti üdülőhely biztonságosnak minősül). Hurghada, Sharm el-Sheikh, Marsa Alam városokat kiemelten védelmezik. A Sínai-félsziget déli részének látványosságai közé tartozik a Szent Katalin kolostor, a Hórem hegy, a Szent Katalin csúcs és a Sivatagi völgyek. Kairó és Alexandria is biztonságosnak tekinthető, azonban a közbiztonsági kockázat miatt érdemes elkerülni a túlzsúfolt és népi negyedeket (mantika sáábijja), mint amilyen Imbaba, Dár esz-Szalám, Buláq, Ezbit el-Nakhl, az-Zawija al-Hamra Kairóban, vagy Bahari, Labbán, al-Hadara vagy Bákúsz Alexandriában.
A sivatagi oázisokat csak szervezett utak keretei között, az aktuális biztonsági és természeti viszonyokat ismerő szervezők segítségével látogassák.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS