2023. szeptember 21. csütörtökMáté, Mirella
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A szivárványos zászló csak a kezdet volt - megnéztük milyen zászlók lengenek ilyenkor a Pride-okon

G. L. 2021. június 16. 19:42, utolsó frissítés: 19:42

Az utóbbi évtizedben elszaporodtak a szivárványos zászló mintájára megalkotott bi/transz/interszex stb. zászlók. Minilexikon a lobogókhoz.


Két oka volt annak, hogy elkészült ez a cikk. Egyrészt az egyik kedves ismerősöm megkérdezett, hogy mi az a nembináris. És nem tudtam meggyőző magyarázatot adni rá. Másrészt a Pride hónap alkalmából szembejött velem egy csomó Pride-zászló, ami még inkább ráébresztett, hogy jó lenne néhány fogalomnak utánajárnom. Ennek lesz a mostani cikk egyfajta eredménye.

Ebből (is) nyilvánvaló, hogy én egyáltalán nem vagyok szakértője a témának, a cikk írása közben többször is megtorpantam, mert még azzal kapcsolatban is kétségeim merültek fel, amit eddig biztosnak hittem. A cikk megírásához a Magyar LMBT Szövetség újságíróknak szánt útmutatóját, a Háttér társaság szótárát, illetve a Seventeen friss összesítését használtam a különböző lobogókról. Ennél több van, de most legyen elég ennyi is.

Bevezetésként ugyanakkor szükséges tisztázni néhány fogalmat, változót.

Biológiai (vagy születéskor meghatározott) nem
- a fizikai testük megítélése alapján történő besorolás. Mostanság egyre inkább azt a kifejezést használják, hogy a születéskor meghatározott nem. Lehet nő, férfi vagy interszex.


Társadalmi nem (gender) - a nemiség kifejeződésének társadalmi konstrukciója. Azok a társadalmilag kialakult szerepek, viselkedési formák, tevékenységek és jellegzetes tulajdonságok, amelyeket egy adott társadalom a nőkre és a férfiakra nézve megfelelőnek tekint. Mivel társadalmi konstrukció, nem egyéni döntés kérdése: akkor sem lehet tőle megszabadulni, ha az egyén nem fogadja el a rá osztott nemi szerepeket. Független a biológiai nemtől.

Nemi identitás - minden ember mélyen átérzett belső és egyéni tapasztalata a saját neméről, amely vagy megfelel a születésekor meghatározott nemének, vagy nem. Beletartozik a testével kapcsolatos személyes érzése és a nem egyéb típusú kifejezése, beleértve a ruhát, beszédet és stílust.

Szexuális orientáció - egy személy azon képességére értjük, hogy azonos nemű, más nemű vagy bármely nemű személyek iránt képes mély érzelmi és/vagy szexuális vonzalmat érezni, illetve velük intim és szexuális kapcsolatot kialakítani.

Szivárványos zászló (és változatai)Az egész LMBTQI közösséget jelöli, ez az általánosan bevett és elterjedt, ami alá mindenki beférhet. Azért nem lenne helyes melegzászlóként emlegetni, mert azt sértőnek érezhetik a biszexuálisok, transzszexuálisok vagy éppen interszexuálisok.

A zászló eredetijét Gilbert Baker alkotta meg 1978-ban. Azt mondta, hogy valami pozitívat szertett volna létrehozni, ezért vette alapul a szivárványt, mint a remény egyik első szimbólumát. Ezt a zászlót eredetileg kézzel festették meg.

Gilbert Baker eredetileg tervezett zászlójaGilbert Baker eredetileg tervezett zászlója


A tömegtermelési megfontolások miatt idővel többször is újra tervezte az alkotója, először a rózsaszín koppot le, mert túl drága volt a rózsaszín szövet, majd a türkiz is lekerült, hogy könnyebb legyen előállítani. A hat színes csíkból álló variánst ezért kereskedelmi változatként is szokták emlegetni. Azért is fontos, mert gyakorlatilag ez jelentette a mintát a többi zászlónak, amelyek a 2010-es években rohamos tempóban sokasodtak meg.Az egyik legismertebb a fent látható, amelyet 2017-ben alkották meg, hogy az LMBTQ közösség fekete és barna tagjai külön is megjelenjenek a zászlóban, és felhívja a figyelmet az őket érintő egyedi kihívásokra. Felénk (elég egyértelmű okokból) nem nagyon használják.

Daniel Quasar szivárványos zászlójaDaniel Quasar szivárványos zászlója


Ennek egy újabb változata a 2018-ban Daniel Quasar dizájner által megalkotott zászló, amely azért készült, hogy nagyobb hangsúlyt kapjon benne a befogadás és a haladás/fejlődés. Ebben az előbb bemutatott zászlót ötvözi a transzneműek zászlójával.

A biszexuális büszkeség zászlója

A biszexuális büszkeség zászlójaA biszexuális büszkeség zászlója


A biszexuális olyan személy, aki érzelmileg és/vagy testileg férfiakhoz és nőkhöz is vonzódik. Ez nem feltétlen jelenti azt, hogy férfiakkal és nőkkel is létesít szexuális vagy érzelmi kapcsolatot, vagy hogy ezt párhuzamosan tenné. A zászlót állítólag Michael Page aktivista találta ki, és állítólag minden szín valamiféle vonzódást jelöl: a rózsaszín az azonos neműek közöttit, a kék az ellentétes neműek közöttit, míg a lila mindkét nem irántit.

A pánszexuális büszkeség zászlója

Az pánszexuális büszkeség zászlójaAz pánszexuális büszkeség zászlója


A pánszexuális olyan szexuális orientációjú személy, aki elsősorban a másik személyiségéhez vonzódik, és csak másodsorban a testi adottságaihoz. A pánszexuális érzelmileg vagy szexuálisan bármilyen nemű, genderű személy iránt vonzódhat. A Pink News szerint nem tudni, hogy ki alkotta meg ezt a zászlót, de nagyjából 2010 óta van használatban, és bármilyen nemű, genderű személy iránti vonzalom szimbóluma.

A poliszexuális büszkeség zászlója

A poliszexuális büszkeség zászlójaA poliszexuális büszkeség zászlója


Aki poliszexuálisként azonosítja magát, azt több nemű és genderű személyt is vonzónak talál, de nem mindeniket, mint a pánszexiálisok. A zászlót 2012-ben alkották meg.

Az aszexuális büszkeség zászlója

Az aszexuális büszkeség zászlójaAz aszexuális büszkeség zászlója


Az aszexuális orientációjú ember nem érez szexuális vonzalmat vagy vágyat egyik nem felé sem. Egyes aszexuális emberek érezhetnek vágyat például az önkielégítésre, azonban általában nem vágynak partnerrel megélt szexualitásra.

A zászlót 2010-ben elkották meg, hogy elősegítsék az aszexuális közösség tudatosságát.

A leszbikus büszkeség zászlója

A leszbikus büszkeség zászlójaA leszbikus büszkeség zászlója


Azokat a nőket nevezzük leszbikusnak, akik nők iránt éreznek romantikus vagy szexuális vonzalmat. A zászló eredeti változata 2010-ben készült el, ennek a bal felső sarkában egy rúzsnyom volt. Aztán ennek felhasználásával készített Natalie McCray egy zászlót, amely a vörös és rózsaszín különböző árnyalatait tartalmazta, de mivel 2018-ban transzfóbiával, bifóbiával vádolták meg, a zászlót kiegészítették a narancs különböző árnyalataival.

Az interszexuális zászló

Az interszexuális zászlóAz interszexuális zászló


Interszexnek nevezzük azokat az embereket, akik a nemi anatómiai jellegek (kromoszómák, hormonok, testfelépítés, külső és belső nemi szervek) olyan kombinációjával rendelkeznek, amelyek alapján nem sorolhatók be anatómiailag egyértelműen a férfi-női kategóriákba. A zászlót 2013-ban hozta létre Morgan Carpenter.

A transz büszkeség zászlója

A transz büszkeség zászlójaA transz büszkeség zászlója


A transz leginkább egy gyűjtőfogalom azokra, akiknek a nemi identitása és/vagy nemi önkifejezése eltér a születéskor számukra meghatározott nemtől. Ide tartoznak többek között a transzszexuálisok (akik konkrét lépéseket tettek, hogy külső megjelenésében is kifejezzék a kijelölt nemétől eltérő, de a hagyományos férfi vagy női testképnek megfelelő genderidentitásukat), azok akik transzvesztitatként, nem-binárisként stb. határozzák meg magukat. Nem minden transz ember változtatja meg a testét, veti alá magát műtétnek, hormonterápiának. Transzneműként éppúgy lehet valaki leszbikus, meleg, biszexuális, heteroszexuális vagy más szexuális irányultságú, mint nem-transzneműként.

A zászlót egy transz nő, Monica Helms tervezte meg 1999-ben. Állítása szerint olyan mintát akart, amelyik független attól, hogy fentről vagy lentről nézik, és az azt szimbolizálja, hogy megpróbáljuk a helyességet megtalálni a saját életünkben.

A nem-bináris büszkeség zászlója

A nembináris büszkeség zászlójaA nembináris büszkeség zászlója


Olyan személy, aki sem férfiként, sem nőként nem határozza meg magát, kívül helyezi magát azon, hogy csak a hagyományosan elfogadott, férfi és női nem létezhet. A zászlót Kye Rowan tervezte meg még 2014-ben.

A szövetséges büszkeség zászlója

A szövetséges büszkeség zászlójaA szövetséges büszkeség zászlója


A szövetséges kifejezést azokra az emberekre használják, akik ugyan nem tartoznak az LMBTQ közösséghez, de elutasítják a heteroszexizmust, homofóbiát, bifóbiát, transzfóbiát, a heteroszexuális és ciszgender privilégiumokat. A fekete-fehér alapon megjelenő szivárványos forma az ő támogatásukat jelenti a közösség számára.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS