2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Életbe lépett a szuper-szigorú örökbefogadási törvény

Zágoni Bálint 2005. január 03. 17:46, utolsó frissítés: 17:40

Január elsejétől lépett életbe Romániában az új nemzetközi örökbefogadási törvény, miután a régit több mint #b#három éve#/b# felfüggesztették. Az új jogszabály sokkal szigorúbb, külföldi örökbefogadó csak a gyermek másodfokú rokona lehet.
A jogszabály emellett számos más korlátozást tartalmaz azzal kapcsolatosan, hogy kiket lehet örökbe fogadni, illetve milyen szervezetek bonyolíthatják le a procedúrát.


Belföldi párok előnyben

A törvény értelmében a belföldi örökbefogadás abszolút elsőbbséget élvez, a külföldi adoptálás pedig az utolsó megoldás, amihez folyamodni lehet, amennyiben semmilyen más védelmi módszer nem biztosít "megfelelő gondozást" a kiskorúnak.A legfontosabb korlátozás az, amely kimondja, hogy román kiskorúakat külföldön csak azok másodfokú rokonai fogadhatják örökbe. A törvény emellett megtiltja, hogy két évnél fiatalabb gyerekeket adoptáljanak.A jogszabály előírásai ugyanakkor megtiltják az alapítványoknak, hogy részt vegyenek az örökbefogadás lebonyolításában. Egyedüli civil szervezetek, amelyek számára ezt engedélyezik, azok a külföldi egyesületek, amelyek saját országukban ilyen jellegű engedéllyel rendelkeznek. A hazai civil szervezetek ezentúl csak gyermekvédelmi szolgáltatásokat nyújthatnak.


Szabott összegért

Örökbefogadásokat január elsejétől csak az állam szakintézményei bonyolíthatnak le (helyi gyermekvédelmi igazgatóságok) a Román Örökbefogadási Hivatal felügyeletével. A nemzetközi örökbefogadásnak egy állandó, kormányhatározat által megszabott díja lesz, melyet az örökbefogadó egyenesen a Román Örökbefogadási Hivatalnak fizet.

A törvény ugyanakkor előírja egy olyan adatbázis létrehozását, amely tartalmazza az összes adoptálással kapcsolatos adatot (román és külföldi örökbefogadók, adoptált gyerekek és azok is, akiknek esetében a folyamatot valamilyen okból leállították).

Az új törvény olyan hároméves periódus után lép életbe, amely időszak alatt a régit a gyerekkereskedelemmel kapcsolatos vádak miatt felfüggesztették. Ennek ellenére az elmúlt három évben így is több mint ezer gyereket fogadtak örökbe külföldi családok.

Az új törvény előírásaival kapcsolatosan több negatív visszhang is érkezett: az amerikai kormány például úgy nyilatkozott, hogy "csalódott" a román törvénykezésben. Ennek ellenére több külföldi szakértő szerint ez a Hágai Egyezmény szellemében fogant, és számos nyugati országnál jobb védelmet biztosít a kiskorúak számára.

forrás: BBC

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS