2021. október 20. szerdaVendel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Csak még egy falatkát, mert nem tudunk ellenállni tekintetüknek... avagy mitől híznak házi kedvenceink?

G. L. G. L. 2021. június 03. 16:09, utolsó frissítés: 16:20

Felmerült Bécsben, hogy állatkínzás gyanánt büntetnék azokat a gazdákat, akik annyira túletetik az állatot, hogy az már fájdalmat okoz neki.


„Aki annyira túleteti a kis kedvencét, hogy ezzel fájdalmat okoz az állatnak, vagy tartós következménnyel jár, az már nem állatszeretet, hanem állatkínzás” – idézi Eva Persy-t, a Bécsi Állatvédelmi Ombudsmani Hivatal vezetőjét a HVG annak kapcsán, hogy a bécsi állatorvosok körében végzett felmérés szerint egyre több az elhízott házi kedvenc az osztrák fővárosban. A hivatal vezetője szerint mint állatkínzás, akár 7500 eurós bírságot is ki lehet szabni ezekre a gazdákra, amennyiben feljelentés születik. „Aki igazán szereti a négylábú kedvencét, az nem jutalomfalattal kényezteti, hanem játszik vele, szeretgeti, és az együtt eltöltött idő az igazi jutalom” – fűzte hozzá Persy.

A Bécsi Állatorvosi Kamara megbízásából készített felmérésben az állatorvosok nagy arányban nyilatkozták azt, hogy egyre több az elhízott kutya és cica szorul segítségre. A felmérés szerint a legtöbbjüket nem is súlyfölösleg miatt viszik állatorvoshoz, hanem az emiatt kialakuló mozgásszervi elváltozások vagy belgyógyászati problémák miatt. Arra is figyelmeztetnek, a legnagyobb probléma azonban az, hogy a gazdik nagy része nem tekinti betegségnek az elhízást, így nem is tesz ellene semmit. Vagy ha fel is ismerték, hogy baj van, egyharmaduk szánalomból képtelen fogyókúrára fogni az állatot.

Márpedig a cikk szerint egy 15 kilós kutya számára egy rágóka-jutalomfalat például annyit jelent, mintha egy átlagos testalkatú felnőtt megenne egy hamburgert. Egy cica számára egy szelet szalámi pedig egy zacskó chipsszel plusz egy darabka sajttal ér fel.

Ennek kapcsán kerestük meg Madaras Péter állatorvost, hogy megkérdezzük, mit lehet tenni akkor, ha látjuk, hízik a kedvencünk, illetve mit gondol arról, hogy Bécsben ezért büntetés járhat.


„Egy ivartalanított kutya hajlamos a hízásra. Lehet fogyókúráztatni az állatokat, vannak speciális kaják is erre, például a Royal Caninnak van egy Obesity nevű, illetve egy Satiety nevű kajája, ami állandó jóllakottságérzést ad, és ha ezzel eteted valóban lehet fogyasztani a kutyát. Viszont vannak olyan kutyák, amelyek anélkül is hajlamosak hízni, hogy túl lennének etetve, vagy különleges kényeztetésben részesüljenek” - mondta a szakember, megjegyezve ugyanakkor azt is, hogy vannak olyan betegségek, amit valóban az ember idéz elő a kutyáknak vagy a macskáknak, de az egyértelmű felelősséget nagyon nehéz megállapítani. „Tényleg van olyan, hogy csak egy maréknyi tápot kap az állat, de egyszerűen hízik.”

„Kezeltem egy olyan rottweilert nemrégen, amely túlsúlyos volt. Már kicsi korától mindig adtak neki száraz kenyeret, amit ő rágcsált, és azzal tisztultak a fogai. Viszont rákapott a száraz kenyérre, minden nap több szárazkenyér karéjt kapott, s valószínűleg ez a sok szénhidrát lassan odavezetett, hogy cukorbeteg lett. Kialakulhatnak ilyen betegségek. De büntetni kellene azokat az embereket is, akik túleszik magukat?” - érvelt.

Elmondása szerint a cukorbetegség az egyik leggyakoribb probléma, ami összefüggésbe hozható az elhízottsággal. „Nem tudom azt mondani, hogy ez általános probléma lenne a kutyák körében. Azt sem mondhatom, hogy több lenne a szívbeteg kutya az elhízottak között. Amelyik elhízik, az általában akkor is elhízik, ha nincs túletetve. Vannak olyan kutyák, amelyek még az ivartalanítás előtt hízásra adják a fejüket. Ezeknek a súlyára az ivartalanítás után még inkább oda kell figyelni, mert még rosszabb lehet a helyzet. Ilyenkor már mi is nagyban ajánljuk a Satiety kaját, de az sem csodaszer. Több hónapos adagolás után javul az állat súlya, és nem mondható, teljesen megoldja a problémát” - egészítette ki.

Az állatorvos szerint egy olyan polgári hagyományokkal bíró városban, mint Bécs, ahol a kutyatartásnak nagy hagyománya van, ez inkább felmerülhet problémaként, nálunk viszont jelenleg máshol vannak a hangsúlyok. „Nálunk is létrehozták az állatorvosi rendőrséget, amely már több megyében is elkezdte működését, ami nagyon jó, de még messze vagyunk attól, hogy a kutyák teljesen lekerüljenek a láncról. Nálunk sokkal nagyobb állatok ellen elkövetett bűnöket kéne most előtérbe hozni, hogy miként tartanak sokan kutyát, s amiatt milyen baja lesz. Egyelőre le kellene venni a láncról az állatokat, és sétáltatni. Az is alapvető joga lenne egy kutyának, hogy megkapja a évi oltását, a háromhavi féregtelenítéseit, illetve a havi külső deparazitálását. Nálunk ennek tudatosítása még fontosabb lenne, mert ha kiteszed a kutyádat annak, hogy babéziát kapjon egy kullancstól, amibe belepusztul, az sokkal nagyobb felelőtlenség, mint adni neki Raffaellót naponta” - fűzte hozzá Madaras.

A szakemberek szerint egy kutya akkor számít elhízottnak, ha az ideális testsúlyánál 15-20%-kal nehezebb, ilyenkor a bőrén, szőrzetén és testszövetén keresztül már nem lehet érezni a bordáit. A kutyák elhízását annak fajtája, genetikai összetétele, életkora, neme, életmódja, ivaros/ivartalanított állapota és étrendje egyaránt befolyásolja. Például a nőstény kutyák hajlamosabbak a súlygyarapodásra, illetve mint már említettük az elhízás kétszer olyan valószínű az ivartalanított kutyáknál, mint a nem ivartalanítottaknál. Az elhízás kockázatai között említik:

* jelentősen csökkenő várható élettartam
* szív- és légzési problémák
* cukorbetegség
* az immunitás csökkenése, ezáltal fertőzések és más betegségek veszélye
* ízületi betegségek, például ízületi gyulladás
* szív-és érrendszeri betegségek
* húgyúti kalcium-oxalát-kövesség

Az talán közismert, hogy a csokoládé komoly egészségügyi problémákat okozhat egy kutyának, de ezen kívül is több olyan élelmiszer van, aminek a fogyasztásától óvni kell a kutyákat. Ilyen a mesterséges édesitőszer, alkohol, az avokadó magja, héja és levele, koffein, fokhagyma, hagyma, szőlő, mazsola, különböző magvak, tej, tejszín, illetve sajt. Ezek között vannak olyanok, amelyek egyesen az állat pusztulását okozhatják, mások rosszulléttel, hányással, hasmenéssel és egyebekkel járhatnak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS