2021. június 22. keddPaulina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Jó, hogy szabadnap! De mihez kezdjünk a gyerekkel?

G. L. G. L. 2021. május 31. 19:38, utolsó frissítés: 19:38

Gyereknapi programajánló.


Néhány éve már szabadnapot kapnak a szülők június elsejére, hogy a gyerekükkel tölthessék el a napot. Már csak azt kell megoldják, hogy mihez kezdnek a gyerekkel a napján? Gyors válogatásunk következik szerte Erdélyből a teljesség igénye nélkül.

Marosvásárhelyen az Ariel Színház, illetve a Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata is készül műsorral az alkalomból. Az Ariel gyereknapi műsora 11 órakor kezdődik a Nyomda utcai nagyteremben, ahol A brémai muzsikusok című gyerekelőadást játszák.

Az eseményre a helyek száma korlátozott! Telefonos foglalás szükséges a 0740566454 mobilszámon, naponta 9-13 óra között. Belépés kizárólag maszkkal lehetséges, a bejáratnál történő érintésmentes lázmérés és kézfertőtlenítés után! 6 év alatti gyerekeknek a maszk viselése nem kötelező.

Nem kell még attól elkeseredni, ha nem jutsz be az előadásra. Szintén az Ariel 15:30 - 16:30 óra között a Somostetőn bábozni és bábokat készíteni várja a gyerekeket Szélyes Andrea és Andi Brânduș bábművészekkel. És ha már kilátogat valaki a Somostetőre, akkor mindenképp érdemes megnézni az önkormányzat programjait is, aminek a keretében 14-17 óra között ingyenes fagyizás is van. Az önkormányzat gyereknapjának részletes programja itt érhető el.
A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata 12 órától, illetve 16 órától várja koncertre a legfiatalabb közönségét a Színház Nagytermébe. A közleményükben úgy fogalmaznak, hogy a Tompa Miklós Társulat pacsirtaszóra hív minden gyereket, hogy "együtt bátran, szabadon, boldogan daloljuk tele a világot Markó Béla megzenésített gyermekverseivel".

A gyerekműsort nagykorú kíséretében tekinthetik meg a gyerekek. A kétszemélyes, 19 lej értékű jegy 1 gyerek + 1 felnőtt helyét, míg a háromszemélyes, 28 lej értékű jegy 2 gyerek + 1 felnőtt helyét tartalmazza – a gyerekek és kísérőik egymás melletti székeken foglalhatnak helyet. A szabadbérletek ebben az esetben nem érvényesek.

A járványügyi szabályozások miatt korlátozott számú férőhely áll rendelkezésre, a belépés a járványügyi intézkedések szigorú betartásával történik. A színház tájékoztatja az érdeklődőket, hogy az előadás jellege miatt azt kizárólag magyar nyelven lehet követni. Jegyvásárlás a Nemzeti Színház nagytermi jegypénztárában (nyitvatartás hétköznapokon 11 és 18 óra között, telefonszám: 0365 806 865), a helyszínen előadás előtt egy órával, valamint online lehetséges.

Székelyudvarhely Önkormányzata is gazdag programkínálattal készült gyereknapra (sőt már hétfőre is van programjuk), de az előadások többsége már réges-régen betelt, így akinek most jutott eszébe, hogy holnap gyereknap, az eléggé megszívta. Egyébként a Facebookon elég nagy felháborodás volt abból, hogy előzetes regisztrációhoz kötötték az ingyenes eseményeket.

Készült programokkal a a Városi Könyvtár is, van a programban papírszínház, digitális plentárium, animációs film vetítése, illetve földrengés-szimulátor is, de mivel azok is előzetes regisztrációhoz kötöttek, valószínűleg már beteltek a helyek. A Tomcsa Sándor Színház két előadást is tart az alkalomból, 11 órától, illetve 18 órától lehet megnézni Az öreg király hagyatéka című gyerekelőadást, amelyet egy bukovinai székely népmese alapján Szabó Attila írta és rendezte. A korlátozások miatt viszont erre is előre helyet kellett foglalni, sőt már személyesen ki is kellett váltani. Nem lennénk holnap székelyudvarhelyiek.

Csíkszeredában a parkba és a Szabadság térre 10 órától várják a kicsiket az Óóóriási Gyereknapra . Az önkormányzat által szervezett eseményen lesz számukra kerékpárbemutató, Icipici házikót is lehet látni majd, de valószínűleg az igazi rendőr-, tűzoltó- és mentőautó bemutató hozza leginkább izgalomba a kicsiket.

Aki finomságokat akar kóstolni, akár a Novák cukrászdában is ünnepelhet, ahol állításuk szerint színes programmal készülnek a kicsi és nagyobb gyerekek számára.

Gyergyószentmiklóson a művelődési központ egész napos programmal várja a gyereket és a szülőket, sőt még szerdára is jut utógyereknapi foglalkozásból. Lesz kézműves foglalkozás, fazekas élményfoglalkozás, kosár- és szalmafonás, arcfestés, Macikórház, Fotomata. Közben kétszer, 11 órától, illetve 17 órától játssza a Figura Stúdió Színház a Minden egér szereti a sajtot című mesejátékot a művelődési ház színháztermében. 13 órától és 15 órától Szüleitek rajzfilmjei címmel szervez diavetítést a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár.

Szerdán a 10 órától és 12 órától lesz a Mozsikácska gyerekkoncert, míg 18 órától a brassói Arlechino Gyermekszínház Mateiaș Gâscarul c. román nyelvű bábelőadásra várják az érdeklődőket. A részletes program a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ honlapján érhető el.

A szervezők figyelmezetnek, hogy a kézműves foglalkozásokra a létszámkorlátozás miatt regisztráció szükséges. Regisztrálni a 0787/755.294-es telefonszámon lehet.

A 11 órától kezdődő mesejáték a 2020-ban elmaradt gyermekbérletes előadás pótlása, a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a 0752-227-011-es telefonszámon lehet. A 17 órától kezdődő mesejátékra a jegyek ára: 5 lej óvodásoknak, iskolásoknak, 15 lej egyetemistáknak, nyugdíjasoknak, illetve a teljes értékű jegy 20 lejbe kerül. A koncertre és a bábelőadásra a jegyek ára 8 lej. A helyek száma korlátozott, jegyek a Művelődési ház előcsarnokában található jegypénztárnál válthatók, munkanapokon 15 órától 19 óráig, valamint az előadás előtt egy órával.

Sepsiszentgyörgyön 9-20 óra között több tucat tevékenységgel várják a kisebbeket és a nagyobbakat. Akik bekapcsolódnak a programokba színes krétákkal festhetik ki a város főterét, kézlenyomatokat hagyhatnak a #SEPSI óriásbetűkön, kiskutyát simogathatnak, lovagolhatnak, falat mászhatnak, énekelhetnek, táncolhatnak, hagyományos népi játékokat próbálhatnak ki.

Az esemény szervezője Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és Kónya Ádám Művelődési Ház, de a Cimborák Bábszínház, az Andrei Mureșanu Színház, a Művész Mozi, a Vadon Egyesület, a Sepsi Tele Tár, valamint a Gyermekek Palotája is meglepetésekkel készülnek. A foglalkozások mellett idén is lesz bazár, a rendőrség, csendőrség és a tűzoltóság pedig ez alkalommal is különleges bemutatóval várja a gyermekeket, sőt még a kukás autót is birtokba vehetik. A rendezvény résztvevőinek - életkortól függetlenül - kötelező maszkot viselni.

A részletes programot az önkormányzat oldalán lehet elolvasni, érdemes kattintani, mert a bábelőadásokra előzetes regisztráció szükséges.

Ha kimozdulnál a városból a háromszéki Miklósváron igazi kastélyban lehet ünnepelni a gyereknapot. A Kálnoky-kastély udvarán szervezett esemény 11 órakor kezdődik, a gyerekek többek között felfedezhetik, hogyan éltek az erdélyi nemesek az elmúlt századokban. Lesz foci, kincskereső játék, pónis szekerezés, színezés. Esős idő esetén a tevékenységek a kastélykert fedett részeibe, valamint a kastélyba költöznek. A 12 éven aluli gyerekeknek az alkalomból ingyenes a belépő az Erdélyi Élet Múzeumába. A részletekért az esemény Facebook-oldalát érdemes felkeresni.

Kolozsváron a Puck Bábszínház is egésznapos programmal várja a gyerekeket, ezen nem csak az előadásaikat lehet megnézni, hanem lehetőség lesz belesni a bábszínház sajátos világába is.Ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, mivel csak korlátozott számú nézőt engedhetnek be az előadásaikra, arra kérnek mindenkit, hogy előzetesen foglaljanak helyet a 0731837693-as telefonszámon (Jakabfi Ágnes - 8-15 óra között). A bérlettel rendelkező nézőket is arra kérik, hogy jelezzék részvételi szándékukat.

Az Életfa Családsegítő Egyesület a Mikó utca 18 szám alatti székhelyén 10:30 órától gyereknapi közösen éneklős, mondókázós Ringatót tart, amelyen 3 éves korig vehetnek részt a gyerekek. A foglalkozásra a családi jegy 25 lejbe kerül, és nagyjából 1 órás programra számíthatnak az érdeklődők, amiből kb. 40 perc közös éneklés, élő zene. Jelentkezni és bővebb információt szerezni itt lehet vagy a a 0756-650103 telefonszámon. A Ringató Facebook-eseménye itt érhető el.

Nem kedden lesz, de attól még gyereknapi foglalkozásként hirdetik vasárnapra a kerekdombi Szilaj Lovastanya egész napos foglalkozását. Lovaglással, íjászattal, bábszínházzal, kézműves foglalkozásokkal, versenyekkel és egyéb meglepetésekkel várják, de arra is van lehetőség, hogy az érdeklődők pikniktakarót, fényképezőgépet, labdát, tollasütőt vagy bármi olyat vigyenek magukkal, amivel kalandosabbá tehetik a napot. A 2 év alatti gyermekek számára a belépés ingyenes, a 2 évnél idősebb gyerekeknek a belépés 50 lej, míg a felnőttek 20 lejt kell fizessenek fejenként. A kezdés 11 órakor, a további részleteket ide lehet kattintani.

Nagyváradon buszozni és villamosozni viszi a gyerekeket az önkormányzat, pontosabban vitte és fogja vinni, mert már a hétvégén is tartottak a programok. A helyi közszállítási vállalat programjában nyitott (kabrió) városnéző buszok 11 és 18 óra között, óránként közlekednek, és 15 lejbe kerül egy kör. A korabeli villamoson a felnőttek 8 lejért, míg a gyerekek 4 lejért egy túra, ami kétszer indul, 16 órakor és 18 órakor. A részletekért és az útvonalért ide érdemes kattintani.

Szatmárnémetiben a G.M. Zamfirescu Kulturális Központ a Corneliu Coposu rendezvényteret alakította át mesebeli helyszínné. A részletes programokért a kulturális központ Facebook-oldalát érdemes felkeresni, de azt írják, miután kijutottunk a labirintusból érdemes ellátogatni a Tűzoltótoronyhoz, amely keddtől vasárnapig minden nap 10 - 20 óra között várja a látogatókat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS