2021. június 22. keddPaulina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A menstruáció ne legyen akadálya az iskolába járásnak - segítenék a rászorulókat

G. L. 2021. május 28. 19:58, utolsó frissítés: 20:14

Messze vagyunk még Skóciától a menstruációs szegénység leküzdésében, de már van legalább egy törvénytervezet a visszaszorítására. A menstruációs higiénia napjára.


Egy nő (átlagos) élete során körülbelül 450-szer menstruál, ami összességében 6-7 évet jelent. Ahhoz képest, hogy az életünket alapvetően meghatározó folyamat, szinte teljesen tabunak számít Romániában (is). Alig esik szó ugyanakkor vele összefüggő problémákról, legyen szó például a minden tizedik nőt érintő, nagyon heveny fájdalomérzettel és erős vérzéssel járó endometriózisról, akár arról, hogy nagyon sok szegénységben élő nőnek alapvető problémát jelent a menstruáció higiéniás termékeihez való hozzáférés. Ez utóbbit nevezik menstruációs szegénységnek, amelynek a csökkentésére most iktattak egy törvénytervezetet a parlamentben.


Romániában körülbelül 1 070 000 – 1 490 000 közé tehető azon nők száma, akiket érint a probléma

- olvasható a tervezet indoklásában, amelyben az előterjesztők azt is megjegyzik, hogy mintegy 350 ezer serdülő- és kamaszlány lehet érintett.

A menstruációs szegénységben élő nők és lányok problémájához szorosan kapcsolódik a megfelelő felvilágosítás hiánya, a nem megfelelő eszközhasználat is következménye, illetve az alapvető higiéniai feltételekhez, például folyóvízhez való hozzáférés hiánya. Ez fizikai és egészségügyi kockázatot jelent a nők és lányok számára. Akár hüvelyi vagy húgyúti fertőzéseket is okozhat egy nőnek az, ha nincs lehetősége betétet vagy tampont vásárolni, ezért különféle rongydarabokkal próbálja helyettesíteni azokat, amelyeket viszont folyóvíz és drága tisztítószerek hiányában már nem tud megfelelő kimosni. Vagy éppenséggel nem tudja vagy információhiány miatt nem akarja elég gyakran cserélni a betétet vagy tampont, pedig utóbbi 3-4 óránként kellene. Az egészségügyi kockázatok mellett a társadalmi hatásai hangsúlyosak, gyakran előfordul, hogy csak azért nem mennek a szegénységben élő lányok iskolába, mert nincs higiéniás betétjük.Épp ezért Skóciában 2018 óta ingyenesen női higiéniás termékeket helyeznek ki az oktatási intézményekben, Angliában 2019 szeptembere óta van érvényben egy törvény, amely az angliai középiskolák és felsőoktatási intézmények diákjainak ingyenesen biztosítja az intimhigiéniás termékeket. Skóciában a tavalyi év végén ezt a törvényt kiterjesztették, így rövid időn belül az állam bárkinek térítésmentesen biztosítja menstruációs termékeket.

A romániai tervezet egyelőre nem tejeskörű, első körben a szegénységben élő iskolás korú lányoknak (érettségiig), illetve otthontalan vagy hajléktalan nőknek kíván segíteni. A törvénytervezet egyik támogatója, Csép Éva Andrea, RMDSZ-es képviselő elmondása szerint elsősorban az volt a céljuk a törvénytervezet megírásakor, hogy azoknak a lányoknak az iskolában való részvételét segítsék, akiknek problémát jelent az intimhigiéniás termékek megvásárlása, és emiatt kimaradhatnának az oktatásból, tehát

"ne legyen akadálya az iskolába járásnak."

Elmondása szerint az iskolaelhagyás száma rendkívül magas az országban, és igyekeznek minél több tényezőt azonosítani és felszámolni, amelyek befolyásolják ezt a folyamatot. A tervezet szerint a rászoruló családok 10 évnél idősebb, iskolába járó lányai, illetve a menhelyeken vagy hajléktalanszállókon lakó nők lennének jogosultak a havi 15 lej értékű szociális értékjegyre.

A képviselő elmondása szerint, hogy ne bonyolítsák meg még jobban a bürokrácia útvesztőjében a rászorulók helyzetét, az olyan családban élő lányok, amelyek amúgy családtámogatási pótlékot kapnak, automatikusan meg fogják kapni az értékjegyet, hiszen esetükben már egyszer eljártak. Ugyanígy automatikusan járna az szociális értékjegy a szociális ösztöndíjban részesülőknek is. Azok után az iskolás korú kamaszlányok után, akik családi elhelyezésben vagy bentlakó otthonokban élnek, már igényelni kell ezt a típusú szociális értékjegyet.

fotó: Vulvani /commons.wikimedia.orgfotó: Vulvani /commons.wikimedia.org


Ugyanakkor azt is hangsúlyozta Csép, hogy az iskolalátogatáshoz kötik az említett jogosultságot. Tehát azok, akiknek a hiányzások miatt 8-asnál kisebb magaviseleti jegyet állapítanak meg, a tervezet szerint nem lesznek jogosultak az említett értékjegyre. Ha a következő félévben ismét látogatják az iskolát, akkor ismét megkaphatja ezt a szociális értékjegyet. Csép szerint azok a nők is jogosultak a juttatásra, akik hajléktalanok vagy valamilyen menhelyen élnek, és nyilvántartásba vették őket, mint olyan személyt, akinek nincs lehetősége az említett termékek megvásárlására.

A képviselő szerint ezzel a törvénytervezettel egy folyamatot akarnak elindítani a normalitás irányába azzal, hogy azokat támogatják, akik reálisan rászorulnak erre, és ennek hiánya megakadályozná számukra a hétköznapi életben való részvételt. Elmondása szerint nagy probléma, hogy a menstruációs higiéniáról nem beszélünk eleget. Szerinte ezzel a tervezettel a menstruációval kapcsolatos tabukat is megpróbálják ténylegesen feloldani. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a törvény megadja a jogi keretet arra, hogy bármelyik önkormányzat, amelyik szeretne támogatást nyújtani, megtehesse.

"Megpróbáljuk kijárni, hogy minél hamarabb átmenjen" - mondta a képviselő azzal kapcsolatban, hogy mikorra várható a tervezet elfogadása. Elmondása szerint azt szeretnék, ha 2022 szeptemberétől életbe tudna már lépni. "Ameddig nincs a költségvetésbe foglalva, addig nem lehetséges ennek biztosítása. Ha idén elfogadjuk a törvényt, akkor az oktatási struktúrát is figyelembe véve a jövő szeptemberi időszak tűnik kivitelezhetőnek" - nyilatkozta.

burin kul/Pixabay -en.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS