2023. március 29. szerdaAuguszta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Olyan mintha egy kiskanál piros paprikát nyalnál: Csíki Csipszet teszteltünk

G. L. 2021. május 27. 16:00, utolsó frissítés: 16:09

A legendás csíki pityókából gyárt csipszet a Tiltott Csíki Sör. Megnéztük, az legendás-e?


Ha már a múlt héten Kulcsár Árpád kollégám a Tiltott Csíki Sör által piacra dobott Csíki Csipsz körüli 'igazi' mítoszépítésről írt, amelyben most a Hargita Megye Tanácsa által létrehozott Székely Termék brandet próbálják meg lenyúlni, került néhány tasak csipsz is a szerkesztőségünkbe, és úgy gondoltam, jó lenne tesztelni a híres csíki pityókából készült terméket. Ennek nézhetitek meg most az eredményét, de sok komolyságra azért ne számítsatok.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Transindex.ro (@transindex) által megosztott bejegyzésEgyszerű vakteszt volt. Tányéron kapták meg a mintát a tesztelők, megkóstolták, majd elmondták, milyennek gondolják. Mindezt anélkül, hogy (szinte) bármiféle nyomot is kaptak volna arra, hogy mit esznek. Mindenki szabadon alakíthatta a szempontjait, és tippelhetett arra, hogy vajon melyik a Csíki Csipsz. Két kört futottunk, az elsőben klasszikus sós csipszet kóstolhattak, míg a másodikban ízesítetteket.

SÓS FORDULÓ

Összesen négy termék került terítékre, a csíki mellett a Chio, a Lays és a Pringles (a nagybetűs chips) sós változatát kóstolhatták meg, amiből az utóbbit a formája miatt mindenki egyből kiszúrta, így szinte csak viszonyítási alapot jelentett.

A tesztnek nincs számszerű eredménye, sőt egyértelmű győztest sem választottuk. Annyi ezért világos, hogy a csíki se nem rosszabb vagy se nem jobb, mint a Chio vagy a Lays. A többség a Pringles kevésbé karakteres, de ugyanakkor kevésbé olajos chipsének szavazna bizalmat, de utána aztán teljes a káosz. Konkréten mindenik chipsre tippelték azt, hogy épp az a Csíki. A legtöbben - egyébként - a Lays valamivel intenzívebb ízű termékét gondolták a szentsimoni gyár parajdi sóval ízesített büszkeségének, míg a Csíki Csipszről többen gondolták, hogy az épp Chio. Néhány kiragadott értékelő.

Chio
* nagyon standard, bármilyen konzum chips,
* az utóíze nagyon pityókás,
* szerintem ennek van a legszékelyebb csíki utóíze

Pringles
* nincs tipikus pityókaíze

Lays
* nagyon olajos, de sokkal ízletesebb, mint az első (Chio)
* ettől lesz a legmaszatosabb a kezed, ez egyáltalán nem szeretem benne

Csíki
* ez kevésbé olajos mint az előző (Lays), mintha nem is lenne rajta olaj
* jól ropog
* nagyon hasonlít az elsőre (Chio)
* meg vagyok győződve arról, hogy ez Chio vagy Lays, olyan tucat izéÍZESÍTETT FORDULÓ

Itt már szerényebb volt a mezőny, az Chio paprikás ízesítésű chipsét hasonlíthatták össze a Csíki paprikással, illetve a Csíki tejfölös hagymásáról mondhattak véleményt. A paprikás körben egyértelmű volt a felállás, szinte mindenki egyetértett abban, hogy az intenzívebb ízű a Csíki, és a kevésbé harsány a Chio. Igazuk is volt. Abban már ízlés szerint megoszlottak a vélemények, hogy melyiket gondolták finomabbnak. Néhány vélemény.

Csíki paprikás
* nagyon intenzív az íze, olyan nagyon paprikás, ami nálam már kiüti a biztosítékot
* szerintem ezen van valami ízfokozó
* olyan mintha egy kiskanál piros paprikát nyalnál, a másik egy chips, amin van paprika

Chio paprikás
* ennek nincs íze, de lehet, hogy én hozzá vagyok szokva az intenzív ízű chipshez

A tejföles hagymás esetében a tesztelőket is teszteltük, két különböző chipsként felszolgálva, de mindkét esetben a Csíkit kóstolhattak. Két dolog is kiderült: függetlenül attól, hogy minek gondolták, nem igazán ízlett, illetve az is egyértelmű, hogy a másodiknak kóstolt chips ízét kevésbé érezték intenzívnek.

Csíki tejföles hagymás
* avas vaj íze van
* lehet, hogy igazából ugyanaz a kettő, nincs olyan nagy különbség
* a második valamivel diszkrétebb ízű, nem érzed még a juhász kucsmájának az ízét is rajta.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS