2022. január 21. péntekÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A románok többsége Erdély ellopásától tart, és a vakcina helyett imádságot és egyéb gyógymódot választana

Elemezte: Tőkés Hunor 2021. május 05. 11:45, utolsó frissítés: 12:39

Megkérdezték a romániaiakat a félelmeikről és arról is, miben bíznak. Magyarország és az oroszok nem a szívük csücske, és a Covid-19 elleni védőoltások hasznosságáról sem sikerült őket meggyőzni.


Vajon kitalálja, hogy milyen intézményekben bíznak a román állampolgárok? Hogy álltak az oltásba vetett bizalommal április közepén? Mennyire látják Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a béke megtestesítőjének? És amúgy, mit gondolnak a magyarokról? Egy friss kutatás nemcsak Románia keleti és nyugati kapcsolatait mérte fel, hanem többek között ezekre a pikáns kérdésekre is választ adott. A kutatás összes grafikonja itt tekinthető meg.

A Magyar Szülők Szövetségének „áltudományos” kutatásával ellentétben viszont a telefonos kérdőíven alapuló közvélemény-kutatás országos lefedettségű,

és reprezentatív Románia népességére nézve (legalábbis ami a 18 évesél idősebb személyeket illeti). Az adatgyűjtést ugyanis 2021. április 12-től április 23-ig végezték, ezer fős mintával, ±3 százalékos hibahatáron belül. Azaz a felmérés 95 százalékos megbízhatósággal állítja azt, ami a válaszok alapján kirajzolódik. A mintát pedig a Nemzeti Statisztikai Intézet hivatalos adatai alapján hitelesítették.

Mit gondol a románok többsége Magyarországról és Orbán Viktorról?

Ugyan ki ne emlékezne arra, amikor Klaus Johannis államfő szájából elhangzott a „Jo napot kivanok, peszede” kijelentés, amire a Transindexnek Tamás Gáspár Miklós is reagált.

Johannis ekkor azzal vádolta a szociáldemokratákat, hogy át akarják játszani Erdélyt Orbán Viktornak. A román államfő ugyanis jól tudta, hogy népszerű a románok körében az a hiedelem, miszerint „a magyarok el akarják lopni Erdélyt”. Az április közepén készült felmérés által most már azt is tudjuk, hogy változott-e hozzáállásuk ehhez a kérdéshez. Sajonos, nem: a romániaiak 66,2 százaléka valóban azt hiszi, hogy a magyarok abban mesterkednek, hogy ellopják az országrészt.

De még ha nem is tennének ilyet, azaz nem csapnák hónuk alá Erdélyt, akkor is a válaszadók 63,6 százaléka szerint, a magyarok bele akarnak avatkozni a romániai belügyekbe. Feltehetően ezt a Romániába érkező támogatások miatt gondolják így, amelyből a székely polgármesterek hazánkban is sportlétesítményeket valósítanak meg, de nemcsak.

Igaz vagy hamis? Forrás: Barometru de Securitate a RomanieiIgaz vagy hamis? Forrás: Barometru de Securitate a Romaniei


Ha pedig nem lenne elég a románok kollektív emlékezetébe beleégett sztereotípia Magyarországról, amely a Romániában élő magyar kisebbség életét nem igazán teszi jobbá, és táptalajt biztosít a magyarellenes megnyilvánulásoknak, 78,6 százalékuk úgy véli, Romániának az volna az érdeke, Oroszországhoz hasonlóan, hogy a magyar szomszéd is gyenge állam legyen.

De miért is érné meg a románoknak ez, ha nekik is van egy jelentős kisebbségük Magyarországon? Erre választ adhat a felmérés azon része, ami azt vizsgálta, hogy a legismertebb nemzetközi politikusok közül, a románok kiket tartanak veszélyesnek, ha háború vagy béke volna a tét.

Valószínűleg a magyarországi sztereotípiák és Vladimir Putyin ukrajnai fenyegetése is közrejátszott abban, hogy Oroszország elnöke mellett Magyarország miniszterelnöke is kiemelt veszélyforrásként jelenjen meg, ha az a kérdés mennyire látnak valószínűnek egy háborús helyzetet. Amíg azonban Putyin valóban 150 ezer katonát vezényelt Ukrajna határához, ezzel kiváltva a Fekete-tengert is érintő háborús zónát, addig Orbán csak az EU-val vívja „harcait”.

Putyinról egyébként 62,5 százalék hiszi azt, hogy nem riad vissza egy háborútól. Ez – a felmérés által vizsgált politikusok közül – a legrosszabb eredménynek számít. És még mindig van 33,3 százalék, akik Putyin békés magatartását emelte ki.

Az orosz eredményt már csak egy másik diktátor, a Kínai Népköztársaság elnöke tudta megközelíteni, illetve hozzá hasonlóan teljesített Donald Trump leváltott amerikai elnök és Orbán Viktor is. Érdekes a legnagyobb hatalmak között a magyar miniszterelnököt látni, akiről a romániaiak 39,2 százaléka úgy gondolja, hajlana a háborúra és 47,5 százalék tartja békésnek. Trumpról, hiába, hogy nem indított háborút elnöksége alatt, szintén 56,3 százalék gondolja úgy, hogy háború párti. Joe Biden amerikai elnökről viszont mindössze 21 százalék gondolja, hogy háborút indítana.

Vezető politikusok. Forrás: Barometru de Securitate a RomanieiVezető politikusok. Forrás: Barometru de Securitate a Romaniei


Apropó, Oroszország, érdekes, hogy amíg a román állampolgárok többsége Magyarország mesterkedéseiben hisz, arra a kérdésre, hogy az oroszok jelentik-e a legnagyobb veszélyt Románia biztonságára nézve, 49,9 százalék azt válaszolta, hogy ez nem igaz.

Ennél már csak az érdekesebb, hogy Kínáról szinte egyértelműen – 75,4 százakban – nem gondolnák, hogy veszélyforrás lenne.A legbékésebb politikusok között viszont ott van Klaus Johannis is, a maga 78,7 százalékával. Ő populista kijelentései mellett, valóban nem sok vizet zavar, ha a szocik elleni háborúját nem vesszük figyelembe, amit ő szó szerint így jellemzett.

A román államfő és mások vajszívénél azonban meglepő módon Emmanuel Macron francia elnök helyezése jobb, akiről 82,4 százalék gondolja, hogy békepárti. Pedig hát a franciák se túl békések mostanság, a sárgamellényes és más tüntetések mellett, már katonai puccs is szóba került lehetséges megoldásként az országban tapasztalható elégedetlenségi hullámra. Persze, Marcon szempontjából ezek leverése és nem kezdeményezése volt fontos.

A nyugatba vetett hit megvan, de valós biztonságérzet nincs egy támadás esetén

A kutatás nemzetközi viszonylatban a nyugati elköteleződésről alkotott képet igazolja vissza, például azzal, hogy a romániaiak elég magas arányban (36,6%) az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államokat látják olyannak, amellyel érdemes összefogni (főleg az EU-t). 31,1 százalékuk szerint viszont Romániának először arról kell gondoskodnia, hogy az amerikaiakkal és az EU-val való közeledés ne okozzon feszültséget más államokkal (pl. Kínával és Oroszországgal) szemben.

Amerika és EU. Forrás: Barometru de Securitate a RomanieiAmerika és EU. Forrás: Barometru de Securitate a Romaniei


A NATO-t azonban 78,2 százalékban a biztonság garanciájának tekintik. Ezen túlmenően pedig a lakosság 43 százaléka szerint hazánk biztonságosabb a NATO-csatlakozás óta, mint korábban bármikor a történelemben. Ehhez hasonló biztonsági érzetük csak a kommunizmus (37%) idején volt. Elsősorban a NATO (66,3%), másodikban pedig Amerika (36,9) segítségére számítanak a románok.

Mivel ebben az esetben több válaszlehetőséget is kaptak, azt is tudjuk, hogy ennél viszont még biztosabbak (73,3%) abban, hogy senki sem fog segíteni nekik katonai támadás esetén, azaz csak magukra számíthatnak.

Ha nem a külső veszedelem fenyegeti Romániát, akkor épp önmaga. Most éppen járvány miatt. Mit gondolunk az oltásról?

Figyelemre méltó a koronavírus elleni oltóanyag témájában, hogy a románok 26,9 százaléka úgy véli, hogy az oltás az egyetlen módja annak, hogy megszabaduljunk a járványtól. Azoknak az aránya április közepén, akik azt állítják, hogy beoltották (20,1%) vagy be fogják oltani őket (20%) összesen 40,1 százalék. 51 százalékuk viszont azon a véleményen van, hogy más módszereket kellene keresni, mint az oltás.

Oltás. Forrás: Barometru de Securitate a RomanieiOltás. Forrás: Barometru de Securitate a Romaniei


- Akik nem igazán értenek egyet a covid-19 elleni vakcinázással 20,9 százalékra tehető.
- 27,3 százalék még gondolkodik rajta, hogy beoltatja-e magát.
- 32,5 százalék pedig egyáltalán nem szeretné beoltatni magát.

Hogy miért? Mert túl hamar legyártották (27,9%), túl sok mellékhatása van (29,9%), nem hisznek abban, hogy megvédi őket (32,5%). 8,4 százalék oltana, de csak egy típusú vakcinával.

Megállítja-e a vírust az oltás? A válaszadók közül döntő többségben (53,2%) azt mondták, nem állítja meg, de lelassítja a vírus terjedését. Még mindig többen mondták azt, hogy nem (29,2%), mint azoké, akik hisznek az oltás megoldás jellegében. Ők mindössze utóbbinak szinte a fele, 16,5 százalék.

Vakcinák. Forrás: Barometru de Securitate a RomanieiVakcinák. Forrás: Barometru de Securitate a Romaniei


Romániában a felmérés szerint tetőmagasan a Pfizer a legkedveltebb vakcina: 44,6 százaléka mondta azt, hogy ezt választaná. A második legkedveltebb a Johnson és Johnson, ami fényév távolságra van a Pfizer közkedveltségétől, a maga 5,7 százalékával.

A kutatók az orosz Szputnyikra és a kínai Sinopharmra is rákérdeztek: amíg előbbit 3,3 százalékra mérték, addig utóbbit 1,6 százalékra. Talán jobb is, hogy Romániában egyelőre ezek beszerzése tervben sincs.

Sajnos azoknak az aránya, akik még egyetlen vakcináról sem hallottak a különböző típusok közül, viszonylag magas: 21,5 százalék.

Olyan intézmény, ami mindenki szerint működik, nem nagyon van, de legalább azt is tudjuk már, hogy miben nem bízik a többség

Érdekes eredménnyel zárult a román állampolgárok gondolkodását kifürkésző felmérés. Az emberek Románia intézményeiről alkotott véleménye viszont általában megosztott, így a kórházak, a külügy, a titkosszolgálat és a csendőrök is szinte ugyanúgy 50 százalék körül mozognak, amelyet hol jobbnak, hol rosszabbnak tekintenek.

Amíg viszont az egyházaknak (57,5%) már valamennyivel pozitívabb volt a megítélésük, addig a rendőrséget (41,6%) és az elnöki hivatalt (39,7%) inkább nem megfelelően működőnek látják. Legjobban szerintük a hadsereg végzi a dolgát, 72,6 százaléka a válaszadóknak pozitívan értékelte a katonaság működését.

Illusztráció Hector Falcon, Unsplash

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS