2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

„Ahová hamarabb hívnak, oda megyek” - külföldön élő romániaiak jönnek haza oltásra

G. L. 2021. április 12. 15:07, utolsó frissítés: 15:07

Miért érte meg hazajönni Romániába oltatni? Miért jobb a hazai rendszer, mint a magyarországi? Vagy a németországi?


Baróton - ahol a lakcímem alapján engem is be kellett volna oltani - márciusban összesen 1276 személyt oltottak, ebből 360 volt erdővidéki. A hírek szerint az ország minden részéből érkeztek oda oltatni, Temesvártól egészen Konstancáig. Sőt, nem csak belföldről érkeztek, hanem külföldről hazaérkezettek is kaptak a baróti központban oltást.

És egyáltalán nem egyedi, hogy külföldről hazatérnek, hogy megkapják az oltást. Már huzamosabb ideje külföldön élő személyeket kérdeztünk meg arról, mi motiválta őket abban, hogy hazatérjenek? Milyennek látják a romániai rendszert? Értelemszerűen Magyarországról hazaérkezőt találtunk a legtöbbet, de volt olyan is, aki Berlinből jött haza húsvétozni és megkapni az oltást.

Zoltán, Magyarország

Nagyon tudatosak vagyunk az egészségünkkel kapcsolatban, ezért az elsők között regisztráltam Magyarországon oltásra. Eddig viszont csak általános visszajelzést kaptam, amit kormányzati tájékoztatásnak neveznek, de leginkább csak dicsekvés. Semmi konkrét visszajelzés nem jött, sem a háziorvostól, sem más hatóságtól, hogy egyszerű, krónikus betegség nélküli személyként mikor kaphatok oltást.


Azért választottam végül Romániát, mert átláthatóbb a kommunikáció. Könnyebb nyomon követni a várakozók és regisztráltak számát, hogy egyáltalán mikor van esélyed megkapni az oltást. Másrészt pedig attól féltem, hogy az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett hatóanyagot fognak felajánlani, és ha azt nem fogadom el, akkor - kormányzati illetékesek emlegettek ilyet - hátrébb kerülök a várakozási sorban. Az elég kellemetlen lett volna.

Amikor regisztráltam, még nem mutatta az oldal, hogy az adott központban milyen oltóanyagot használnak, de mivel elég korlátozott a hatóanyagok száma, ezért mindenki ki tudta számolni, hogy az adott központban mit használnak. Végül az AstraZeneca vakcináját kaptam, aminek ugyan ismertem a lehetséges kockázatait, de ez nem rettentett meg.

Azt nem hiszem, hogy Angliából bárki is hazatérne Romániába oltatni, de Magyarországról esélyes, hogy egy kettős állampolgár hazamegy, mert itt még mindig bénáznak.

A fotók illusztrációk. A fotók illusztrációk.


Endre, Németország

Számomra nem volt kérdés, hogy szeretném-e magam beoltatni, egyrészt, hogy a fertőzést elkerüljem, másrészt, hogy karantén nélkül utazhassak. Azért jöttem haza, mert Németországban, ahol élek, még csak a 80 év feletti korosztályt oltják, és harmincévesként nem igazán látszik, hogy mikor kerülnék sorra. A neten találtam vakcina kalkulátort, ami szerint csak jövő tavasszal, vagy legjobb esetben idén késő ősszel számíthattam volna oltásra. Reménykedtem, hogy az Astra Zenecát talán beadják, mert egy ideig csak fiataloknak adták, de aztán nem adták senkinek, most meg csak hatvan felett oltanak vele. Megnéztem a romániai weboldalt, és pont volt szabad hely az itthoni lakhelyem közelében Astra Zeneca oltásra nagypénteken. Arra gondoltam, hogy akkor hazajövök húsvétra, és megkapom az oltást is. Így is lett, különösebb probléma nélkül beoltottak.

A romániai portál elég egyszerűnek tűnt és jól is működött, amikor néztem, csak VPN kellett hozzá. Engem a testvérem regisztrált. A német rendszerben minden tartomány másképp szervezi az oltást, Berlinben, ahol élek a polgármesteri hivatalnak kellene küldenie egy levelet, amiben van egy link amivel aztán lehet a vakcinára regisztrálni. Amíg nincs levél, nem lehet regisztrálni, és még messze vannak az én korosztályomtól. A romániai regisztráció is csak azért működött, mert itt vannak ugye kvóták nem krónikus betegeknek és nem időseknek is (Az oltás háromnegyedét kapják az idősek, negyedét pedig a kulcsfontosságú ágazatok dolgozói - szerk.)

Laci, Magyarország

Körülbelül egyszerre iratkoztam fel mindkét országban az oltásra, március 15. körül. Én azon az állásponton voltam, hogy minél hamarabb oltanak be, annál jobb, mert nagyon terjed(t) az új variáns. Tehát ahová hamarabb hívnak, oda megyek.

Romániában teljesen véletlenül regisztráltam egy Astra Zenecával oltó központban, ahonnan egy héttel később már szóltak is, hogy mehetek. Csak iratkozás után ismertem a civilek által fejlesztett oldalt, és már nem akartam átiratkozni más központba. Egy kicsit tartottam is az Astra Zenecától, de aztán tudatosan nem hagytam magam befolyásolni. Rengetegen kapták meg, és elenyésző számban volt probléma. Magyarországon nem tudom, mikor kerültem volna sorra. Még nem hívtak be.

A romániai rendszer átláthatóbb volt egy kicsit, mert volt egy világos forgatókönyv, hogy mikor ki kaphatja meg a vakcinát. Én az online platformból csak azt hiányoltam, hogy nem írta ki melyik oltóponton mivel oltanak, de, ha jól tudom, már orvosolták ezt a problémát. Sok másik erdélyi származású ismerősöm is hasonlóképpen járt el, szinte mindenki Astra Zenecával oltatta be magát.Endre, Magyarország

Hónapok óta nem tudunk találkozni a gyerekem nagyszülőivel, a szüleimmel, így azt láttam jónak, hogy amint lehet, beoltatom magam. Magyarországon azonnal regisztráltam, amint erre lehetőségem nyílt. A magyarországi oltási stratégia viszont teljesen átláthatatlan. Most sem tudom, hogy mikor és milyen oltóanyaggal olttathatnám be magam.

Így amikor hírül kaptam, hogy Romániában is már mindenki számára elérhetővé válik az oltás, akkor regisztráltam. Aggódtam amiatt, hogy miattam valakinek nem jut majd oltás, de végül úgy láttam, hogy Temes megyében több elérhető AstraZeneca oltás van, mint amennyin jelentkeznek rá. Így végül oda mentem. Ez ugyan plusz költséggel jár, mert a határátlépéshez PCR teszt szükséges, de lehetőleg hamarosan elvezet ahhoz, hogy biztonságban találkozhatunk a szüleimmel.

Rozália, Magyarország

Már január elején regisztráltunk a férjemmel a magyarországi rendszerben. Először a családorvosnál próbálkoztunk, de ő sem nagyon tudta mi a teendő, az internetes jelentkezést javasolta, ami inkább feliratkozásnak tűnt egy hírlevélre (mert nagyjából az is). A regisztráció után 3 hétre kaptuk a visszaigazoló e-mailt, hogy Magyarország milyen sikeresen menedzseli a vakcinabeszerzéseket, innen tudtuk hogy a rendszerben vagyunk. Azóta még 4 hasonló hangvételű tájékoztatás jött. Márciusban a nem hivatalos kalkulátor az életkorunk alapján írta, hogy valamikor június és október között kerülhetünk volna sorra. A mostani tempóban már május közepét jelzi.

Valószínű, hogy Magyarországon egy hónapon belül sorra kerülnénk, de egy olyan vakcinát kapnánk, amit az EU nem fogad el az oltási igazoláshoz. Ez is befolyásolta a döntésünket, hogy a lehető leghamarabb megkapjuk valamelyik nyugati vakcinát. Egyelőre még nem kaptunk magyar "behívót", de azokat az ismerőseinket, akik igen, mind az orosz vagy a kínai vakcinára hívták. Egy sms jön a családorvostól, aki megmondja, 1-2 napon belül hol kell megjelenni.A romániai rendszerben már január második hetében létrehoztam egy felhasználót, hogy programáljam a szüleim. Február pedig elején meglepően profin és gyorsan sikerült is ez. Ezután elég hamar világossá vált, hogy a romániai rendszer sokkal átláthatóbb, tervezhetőbb, szervezettebb, és az általunk biztonságosabbnak tekintett nyugati vakcinákat használnak. Amikor március 15-én általánosan elérhető lett a lakosság regisztrációja, éltünk is a lehetőséggel.

Készültünk húsvétra amúgy is hazajönni, a munka pedig nem jelentett akadályt mert home officeban dolgozunk, az mindig jön velünk. Tehát nem volt nehéz megoldani, hogy egy második vakcina is beleférjen. A sors iróniája, hogy a férjem az első oltás után 3 nappal elkapta a Covidot, így a 4 hétből 2 hetet karanténban töltünk. Szerencsére enyhe lefolyású, talán az első adag Modernának is köszönhetően.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS