2021. október 18. hétfőLukács
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ezek kényszermegoldások: tanárok, szülők és diákok a tavaszi extrahosszú vakációról

G. L. 2021. március 26. 19:46, utolsó frissítés: 22:09

A tanárok értetlenkednek, a szülők dühösek, a diákok úgy örülnek, hogy közben igazából nem is örülnek.


A koronavírus-járvány megfékezését célzó erőfeszítések részeként a tavaszi vakáció a nyugati kereszténység húsvéti ünnepétől az ortodox húsvétig, vagyis április 2-ától május 4-éig tart idén a közoktatásban, kivéve a záróvizsgákra készülő osztályokat, amelyeknél a tanév szerkezete nem módosul - ezt jelentette Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter jelentette be csütörtökön, miután a szülők és diákok képviselőivel, illetve a szakszervezetekkel egyeztetett.

A nyolcadikosok és tizenkettedikesek tehát mind a katolikus, illetve protestáns, mind pedig az ortodox húsvét utáni héten egy-egy hét vakációra mennek, a közbeeső három héten azonban ők sem járhatnak be az iskolába, ebben az időszakban online folytatják a felkészülést.

Cîmpeanu először három napja állt elő a meghosszabbított tavaszi szünetre vonatkozó javaslatával, amin aztán módosítottak egy kicsit, és már nem kell megváltoztatni a záróvizsgák menetrendjét

A többi - a tervezettnél három héttel hosszabb, egyhónapos tavaszi szünetre küldött - osztály számára a nyári vakáció a tervezettnél egy héttel később, június 25-én kezdődik. A második félév tehát a legtöbb diák számára egy héttel rövidebb lesz, a kieső órákat nem pótolják be. Az oktatási tárca vezetője szerint ebben a rendkívüli tanévben, amelyben nem lesznek félévi dolgozatok, és kevesebb osztályzat szükséges a tantárgy lezárásához, a tanév hátralévő részébe is be lehet sűríteni a tananyag leadását és elsajátításának ellenőrzését.


Cîmpeanu elismerte: az egészségügyi minisztérium csak a tavaszi szünet meghosszabbításának feltételével járult hozzá ahhoz, hogy az iskolák legalább a kisdiákok és végzősök számára mindenütt nyitva maradjanak, a vesztegzár alá vont települések kivételével. A hatóságok azt remélik, hogy a meghosszabbított tavaszi szünet idején sikerül megfékezni a járvány harmadik hullámát és tovább növelni a beoltott pedagógusok arányát. Eddig a tanári kar 50 százalékát sikerült immunizálni.

A tanév szerkezetének mostani módosítása kapcsán kérdeztünk meg a tanárokat, a szülőket és diákokat arról, hogy mit szólnak a módosításhoz.


Melinda, tanítónő, Székelykeresztúr

"Számomra ez elhamarkodott döntésnek is tűnik. Nem láttam, hogy egyeztettek volna a különböző szervezetekkel, a tanárokkal és a diákokkal, hogy miként lenne jobb. Ha egészségügyi szakembereket kérdezek, akkor ők meggyőzően beszélnek arról, hogy a húsvéti vakáció meghosszabbítása fontos. Pedagógus szemmel már nem így érzek a tanév szerkezetének a megváltoztatásával kapcsolatban. Ugye, eredetileg azt tervezték, hogy a vizsgadátumok is módosulnak, de legújabb módosításokat még nem olvastam, lehet azóta változtak" - magyarázza Melinda, aki Székelykeresztúron tanítónő.

Elmondása szerint hátrányos helyzetben lévő gyerekeket tanít, akiknél az online oktatás miatt is érezhető egy lemaradás. "Tudom, vannak olyanok, akik azt mondják, az online oktatás során is nagyon jól tudtak tanulni, de a diákjaim nem tartoznak ebbe a kategóriába. A mi gyerekeink nem tudnak jól haladni. Ezért én inkább azt szeretném, ha járhatnának iskolába, mert ez a vakáció csak növeli a már meglévő lemaradásukat. Kellene a gyakorlás, az automatizálás. Most lesz egy szünetünk, amikor kiesnek a gyerekek" - részletezte a tanítónő, aki szerint hiába adnak ki vakációs feladatokat, mert az nem olyan, mint amikor találkoznak az iskolában, ott tudnak segíteni a gyerekeknek. Elmondása szerint már az online oktatással is rengeteg probléma volt. Előfordult, hogy hiába volt bent egy diák, mert nem válaszolt. Vagy egyszerűen csak megszakadt a kapcsolat vele, és amikor újra sikerült belépnie, akkor el kellett minden ismét magyarázni.

"Tanítunk online is, ha arról van szó, de sokkal hatékonyabb, ha szemtől szembe vagyunk az osztályteremben. A második félévben eddig végig azon voltunk, hogy felzárkózzunk azokkal a lemaradásokkal, amikkel az első félévben lemaradtunk" - mondta Melinda.

Villő Hanga Jakab, magyartanár, Kolozsvár, Mentés másként pedagógia

A szakember elsőként azt emelte ki, hogy sokan egyáltalán nem a fokozódó járványhelyzet kontextusában értelmezik a lépést, ha pedig a járvány veszélyeit nem látjuk be, nem marad más, mint azt gondolni, hogy minden intézkedés az emberiség elleni összeesküvés része, hogy a korlátozások nem a mi érdekünkben vannak, hanem ellenünk.

"A tanév módosításának tervezete sok szempontból kifogásolható, ahogyan sok irányból kifogásolták is: nem volt tekintettel a végzős osztályokban tanulók helyzetére, és a döntési folyamatot sem tették átláthatóvá, befolyásolhatóvá az érintettek számára. Ugyanakkor az is látszik, hogy az érintettek, tanulók, szülők, pedagógusok, egyáltalán nem képviselnek egységes álláspontot, olyan szélsőséges vélemények is megjelennek, amelyek szerint egyáltalán nem indokolt az online oktatás vagy bármilyen korlátozás, miközben a kórházak ismét túlterheltek. A meghosszabbított vakáció legutóbbi tervezetét rugalmasabbnak látom a korábbinál, mert nem egy teljesen uniformizált megoldást kínál.

A decentralizálás elvét általában is fontos lenne jóval inkább érvényesíteni, ebben a helyzetben is több szempontot figyelembe véve alternatívákat felkínálni, hiszen kisebb településeken nem biztos, hogy az a hatékony és szükséges megoldás, ami a nagyvárosok iskoláiban; a hátrányos helyzetű közösségekben pedig, ahol esetleg a fertőzési arány sem tenné szükségessé az oktatás szüneteltetését, lehet hogy újabb gyerekek maradnak ki örökre az oktatási rendszerből. Viszont, ha a hosszú vakáció egyetlen alternatívája az online oktatás lenne, az több csoportot is hátrányosan érintene.

Az elemi osztályokra, és az (online) oktatásból technikai okokból vagy sajátos nevelési igényük miatt kimaradó hátrányos helyzetű gyerekekre tekintettel jobb megoldás, ha a járvány tetőzése után az iskolákban folytatódik a tanulás, a felsőbb osztályokban online tanulóknak pedig szükségük lehet egy nagyobb szünetre, amikor távol maradhatnak a képernyőktől, mert teljesen más szellemi, pszichikai megterhelés az online tanulás, kapcsolattartás.

A leginkább megoldatlan probléma azoknak a szülőknek a helyzete, akik nem hagyhatják felügyelet nélkül a kisebb gyerekeket, és akik közül már így is többen elvesztették munkahelyüket, vagy csak részidőben tudnak dolgozni. Ugyanakkor a nagyobbaknak sem tesz jót egész nap a négy fal közé zárva kuksolni, elszakítva a kortársaktól, miközben még a szülők sincsenek otthon. Nincs tökéletes megoldás, de most tekintettel a járvány közeledő tetőzésére viszonylag előrelátó döntés született a teljesen online oktatás helyett a tantermi oktatás javára. Ez az időszak semmiképpen nem arról szól, hogy kényelmes megoldások születnek, ezek kényszermegoldások."


Réka, 3 iskolás korú gyerek édesanyja, Kolozsvár

"Mit fogok kezdeni a gyerekeimmel?" - teszi fel az egyszerű, valószínűleg sok szülőt foglalkoztató kérdést Réka. Elmondása szerint általában a nyári vakációban a gyereki vagy elmennek a nagyszülőkhöz vagy táboroznak, erre a vakációra viszont senki sincs felkészülve. "Itthon fognak ülni öt hétig, miközben kint minden le van zárva, tehát az sem reális alternatíva, hogy kimennek és találkoznak a barátaikkal, tehát tényleg megélik a vakációt. Az a nagy félelmem, hogy mostani döntéssel öt hétig még inkább felerősödik, hogy ülnek a gép előtt. Egy éve online oktatnak. Most gyakorlatilag ugyanúgy a gép elé küldik a gyerekeket, de még az sincs, hogy legalább valami tartalmat kap a délelőtt. Gyakorlatilag nem értem, hogy miért?" - magyarázza, hozzátéve mellékesen azt is, hogy a gyerekei már nagyok, nincs olyan problémája is, hogy felügyeletre szorulnak. "És még így is egy 8. osztályos, egy 9. osztályos és egy 11. osztályos gyerekkel úgy érzem, hogy egy nehezített pálya. Ezzel egyáltalán nem segítenek. Azt sem látom, ha majd visszamennek az iskolába, ha nyitás lesz, miként fogják tanítani a gyerekeket, akik akkor már zsongani fognak, hogy végre kint legyenek, végre nyár van" - mondta.

"Nagyon nagy hülyeségnek tartom, inkább mondanák, hogy menjenek még egy kicsit haza online órára, és bírjuk valahogy ki, mint zsákszámra vakációt adni" - fogalmazott szinte már indulatosan.

Réka, egy elemista édesanyja, Vargyas, Erdővidék

"Inkább mennének iskolába, főleg nálunk, ahol most nincs probléma" - foglalja nagyon röviden össze véleményét Réka. Vargyason jelenleg zöld forgatókönyv szerint zajlik az oktatás, egyetlen fertőzöttről tudnak a nagyjából 1600 lelkes községben, akit jelenleg kórházban ápolnak.

"Azt sem bánnám, ha nyáron is tanulnának. Le vannak maradva mindennel. Mindjárt következik a negyedikeseknek képességfelmérő vizsgája matekból, magyarból és románból. Oda jutottunk, hogy magánórát kell vegyünk románból. A fiam kérte, hogy valaki tanítsa már őt románul, mert megy mindjárt ötödikbe, és nem tud. Eddig utálta a románt, de most - hogy valaki külön foglalkozik vele - nagyon szereti. Az online oktatás szerint nagyon keveset ért. Persze tanultak valamennyit, de óriási a különbség, ha járnak iskolába, és minden nap ellenőrzi a feladatokat a tanító néni, vagy a kamerában megmutatják a füzeteket. Látom, hogy egyéb sincs, csak az egyik vécére akar menni, a másik meg eszik közben, vagy egyszerűen csak felpattan a gép elől. Az osztályban azért nem ilyen" - részletezi, és szerinte a fia sem örved egyáltalán a hosszú vakációnak, inkább menne már iskolába.

Anna, egy általános iskolás édesanyja, Kolozsvár

"A hetedikes gyerekemnek egyáltalán nem jött be az online oktatás: órák hosszat ülni a gép előtt, a monitorra meredni, megpróbálni figyelni ebben a teljesen személytelen és ingerszegény környezetben, borzasztón nehéz a számára. És hónapok óta ez megy. Több nehéz tantárgyból teljesen elvesztette a fonalat, nem érti már sem a mértant, sem a fizikát, teljesen demotivált. Reggel álmosan beül a gép elé és végigszenvedi az órákat. Az osztálytársaival alig van valamilyen kapcsolata, a tanárokkal sem igazán tud megbeszélni semmit. Őszintén szólva egy elnyújtott kínszenvedésnek tűnik a számomra, és erősen kétlem, hogy bármi is megmaradna ebből az anyagból, amit most kellene megtanuljon.

Nem akarok panaszkodni, mert nekünk legalább van gépünk és internetünk, ami sokaknak nem adatik meg. És azt is tudom, hogy a tanárok egy része is nagyon igyekszik – bár mások meg valószínűleg szintén csak a túlélésre rendezkedtek be, és nem bírják már lekövetni, hogy melyik diák hol akadt el, hol maradt le vagy éppen mit (nem) csinál. Én inkább örvendek az extra tavaszi vakációnak, azt hiszem, hogy van rá esély, hogy ennél értelmesebben töltse el ezt az időt. És talán végre egyszer valakik a tanügyben is felébrednek és rájönnek, hogy az egészet újra kellene gondolni és a mai gyerekek igényeihez adaptálni. Kezdve azzal, hogy lecsökkentik a tananyagot és a gondolkodás, a készségek és a képességek fejlesztésére fókuszálnak. (Mert vannak olyan helyek a világon, ahol a gyerekek szeretnek iskolába járni, és ez nem kellene feltétlen utópia legyen.)"

Balázs, 9. osztályos tanuló, Csíkszereda

"A legtöbb barátomhoz hasonlóan örülök a plusz vakációnak. Ha viszont belegondolok abba, hogy az online oktatás miatt már így is sok leckével vagyunk elmaradva, és a vakáció meghosszabbításának az célja, hogy a húsvét időszakában nem legyen túl sok érintkezés, akkor online még legalább lehetne iskola" - érvelt Balázs az iskola mellett, aki kezdő középiskolásként amúgy is szinte az egész évet online oktatásban töltötte. Elmondása szerint őt nem zavarja, hogy a nyári vakáció előtt részben pótolniuk kell a mostani szabadságot, mert "a nyári vakáció úgyis olyan hosszú, és ha 1-2 héttel rövidebb lesz, az már igazán nem számít".

"Nem ösztönöz úgy a tanulásra, mint amikor az osztálytársakkal ott vagyunk az iskolában, és mindenki figyel a tanárra. Most csak ülünk egyedül a számítógép előtt. Azt viszont szeretem az online oktatásban, hogy a feladatok és a házi feladatok rendszerezettebbek. Ha megnyitom a laptopom, akkor egyből hozza, hogy miből is kell holnapra készüljük, miből van lecke" - magyarázta az online tanítás előnyét, illetve árnyoldalát.

Szerinte van igazság abban, amikor sokan azt mondják, hogy a vakációban is csak bent fognak ülni. "Olyan sok mindent tényleg nem tudunk csinálni. Kisebb találkozókat a barátokkal valószínűleg fogunk szervezni, és családdal is lesz közös programunk" - mondta.

Zoltán, 7. osztályos tanuló, Kolozsvár

"Örülök neki, mert egy picit tudok pihenni, de szomorú is vagyok egyben, mert nyáron azért nem szeretnék sokat a gép előtt ülni, inkább lennék kint a barátaimmal"- magyarázza Zoltán, aki szerint a mostani tavaszi vakációt is úgy fogja tölteni, mint általában: "Ki fogok menni a vakációban nagymamámhoz falura, ott van egy velem egyidős baráti köröm, és velük szoktam lógni, kint vagyunk egész nap az utcán és beszélgetünk. Szerintem ebben a vakációban is ezt fogjuk csinálni".

Kolozsváriként szinte egész évben online vett részt az órákon, csak a szeptemberi indulásnál volt néhány hét, amikor fizikai jelenléttel tanultak. Elmondása szerint nem igazán szerette azt, nem is érezte, hogy annyit tanult volna, vagy annyi mindent megértett volna a leckéből, mint amikor fizikailag is jelen volt az órákon, és nem kötötte úgy le a figyelmét, mint máskor.

Gergő, 11. osztályos tanuló, Kolozsvár

"Annyira azért nem örülök neki, mert ha most lesz vakáció, akkor ki fog tolódni az iskola, és abba a nyári melegben, főleg maszkkal, förtelmes lesz" - magyarázta Gergő, aki szerint egyértelmű, hogy a mostani plusz három hét vakáció helyett inkább iskolába járna.

Úgy érzi, hogy esetükben nem merült fel, hogy le lennénk maradva. Kevesen vannak, és jól tudnak így is tanulni. "A tanároktól is olyan visszajelzést kapunk, hogy jó tempóban haladunk a tananyaggal, nem maradtunk le. Lehet, hogy apróságok, amik élőben jobban megmaradtak volna, vagy amikre jobban ki lehetett volna térni, kiesnek, és azt nem tudja, hogy ez mennyire releváns, de alapjába véve online is jól haladunk a tananyaggal."


címoldali kép: Wokandapix képe a Pixabay -en.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS