2021. április 11. vasárnapLeó, Szaniszló
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megkaptam már az oltás egyik vagy mindkét adagját. Mi történik ezután?

2021. március 09. 11:53, utolsó frissítés: 12:22

A leggyakoribb kérdéseket és válaszokat gyűjtöttük össze.


Egyre többen kapják meg a koronavírus ellen védő oltás valamelyikét. az alábbiakban megpróbáltuk megválaszolni azokat a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, amelyekkel eddig hozzánk fordultak olvasóink. Ha a kérdések és válaszok között nem találják meg azt, ami leginkább foglalkoztatja önökkel az oltással kapcsolatosan, akkor kommentben várjuk kérdéseiket, és egy újabb összesítés nyomán azokra is válaszolunk a szakemberek útmutatása alapján.

Hogyan véd a vakcina?

A vakcina elősegíti, hogy az immunrendszer (a szervezet természetes védelme) antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, így nyújtson védelmet a COVID 19 ellen.

Kinél alkalmazható a védőoltás?


Az oltások 16 évesnél idősebb személyeknél alkalmazható. Most már egyik vakcina esetében sincs korhatára, tehát mindhárom használatban lévő szérumot bárki megkaphatja. Az engedélyezés előtt álló Johnson-oltás esetében sem lesz korhatár.

Felcserélhetők-e a vakcinák?

Nem ajánlott a felcserélésük, bár tudunk arról, hogy a kutatók kísérleteznek ilyen lehetőségekkel is. egyelőre mindenkinek ugyanabból a vakcinából kell megkapnia az emlékeztető oltást is. A Johnson-szérumból egyetlen adag szükséges, ott nem lesz emlékeztető oltás.

Kaphatok-e oltást, ha átestem a COVID 19 betegségen?

Igen, azok a személyek is olthatók a vakcinával, akiknél 3 hónapon túli igazolt SARSCoV-2 fertőzés szerepel.

Szükséges-e antigén gyorsteszt végzése az oltás beadása előtt?

Az oltás előtt nem szükséges antigén gyorsteszt.

Kaphatok-e oltást, ha krónikus, alapbetegségem van?

Igen, az oltás krónikus betegséggel rendelkező személyeknek is adható, akiknél nem áll fenn oltásra vonatkozó kontraindikáció.

Várandósság. Kisbabát várok, vajon javallott-e az oltás beadatása?

Mivel erre vonatkozó adatok nem állnak a rendelkezésre, a szakemberek nem ajánlják a terhesség alatt a kismamák beoltását. Várandósság a második oltás után minimum 2 hónappal tervezhető.

Szoptatás. veszélyezteheti-e a gyerekem egészségét, ha engem beoltanak?

Nem ismert, hogy a vakcina kiválasztódik-e a humán anyatejbe. Akik kockázati csoportba tartoznak és igénylik az oltást a szoptatás ideje alatt is megkaphatják.


Azonnal immunissá válok, amint beoltanak?

Nem azonnal, néhány hétbe telik, amíg a szervezet immunizálódik az oltás után. Ez azt jelenti, hogy az oltást követő első hetekben nem éri el a csúcsvédelmet. A két adagot igénylő oltások esetében a védelmet általában a második injekció után hét-14 nappal érik el - állítják a járványszakértők. Ha Pfizer-BioNTech vagy Moderna vagy AstraZeneca oltást kap - amelyek két adagot igényelnek három-négy hét, illetve két hónap különbséggel a harmadik vakcina esetében -, az első adag csak részleges védelmet nyújt, és meg kell kapnia a második, emlékeztető oltást is a betegnek a teljes körű védelem érdekében.

Oltás után is megfertőződhetek a vírussal?
A Covid-19 vakcina segít megvédeni a megbetegedéstől, de előfordulhat, hogy pozitív lesz a vírustesztje. Néhány hétbe telik, amíg testének immunrendszere teljesen felkészül, és tökéletes védelmet nyújtanak az oltások. Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a Pfizer-vakcina hatékonysági aránya 95 százalékos a Covid-19 megelőzésében, a Moderna-vakcina pedig 94,1 százalékos a második adag után. Az AstraZeneca hatékonyságát 85 százalék körül állapították meg. A nemsokára nálunk is elérhető egy adagos Johnson & Johnson vakcina hatékonysági aránya pedig 72 százalékos.

Védenek-e az oltások az új vírusváltozatok ellen?

Új, fertőzőbb és esetleg halálosabb vírusvariánsok terjednek most már Romániában is: a brit variánstól a dél-afrikai és a brazil mutációnak is a nyomára bukkantak. Míg a Moderna és Pfizer szerint oltóanyagaik hatékonyak voltak az először Nagy-Britanniában felfedezett változat ellen, az AstraZeneca például kevésbé véd a dél-afrikai változat által okozott fertőzéstől. A Johnson & Johnson vakcina hatékonysága valamivel magasabb volt: 64 százalékot mértek a dél-afrikai variáns ellen.
Az oltóanyaggyártók szükség esetén frissíthetik a szérumokat, hogy jobb védelmet nyújtsanak a különböző változatokkal szemben. A Moderna már elkezdte tesztelni például a dél-afrikai változat elleni szer aktualizált változatát.

Okozhat-e a vakcina covid-megbetegedést?

Nem. A most alkalmazott vakcinák közül egyik sem tartalmazza az élő vírust, amely a Covid-19-et okozza, ezért gyakorlatilag a szérumok nem okozhatnak fertőzéses megbetegedést.

Oltás után terjeszthetem-e a vírust?
A tudósok még mindig megtudják, hogy az oltások mennyire akadályozzák meg az embereket a vírus terjesztésében. Az oltásokat elsősorban azzal a céllal tervezték, hogy megakadályozzák a súlyos megbetegedéseket és az elhalálozásokat, azonban az eddig elvégzett kísérletek arra is rávilágítottak, hogy a beoltott személyek kevésbé terjesztik a vírust. A mechanizmusra azonban, amely megakadályozza a kórokozó terjedését, még nem sikerült megfelelő választ találniuk.

Ha már beoltottak, be kell-e tartanom a biztonsági távolságot, és a maszkot is viselni kell?

Igen. A közegészségügyi tisztviselők azt javasolják, hogy az oltottak továbbra is gyakorolják a társadalmi távolságtartást és a maszkok viselése továbbra is kötelező. Különösen az oltás utáni első hetekben, amikor még mindig várni kell az immunitás kialakulására. Másrészt arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy a maszkkal nem magunkat védjük, hanem másokat. Lehet, hogy Ön teljes oltást kapott, de sokan mások egyelőre védtelenek, és amint fentebb is írtuk, egyelőre nem világos, hogy az oltások mennyire hatékonyan gátolják a vírus terjedését.

Milyen mellékhatásokra számíthatok?

Gyakori mellékhatások: fájó kar, fáradtság, fejfájás, hidegrázás és izomfájdalom. A klinikai vizsgálatok és az orvosi jelentések adatai azt mutatják, hogy a mellékhatások a Pfizer és a Moderna vakcinák második adagját követően rosszabbak lehetnek, míg az AstraZeneca esetében az első adag után számíthatnak a legtöbben a mellékhatások megjelenésére. Ha az oltóközpont
elhagyása után súlyosabb tüneteket észlel, azonnal hívja az 112-t. Ha csak a felsorolt enyhébb tünetek jelentkeznek, akkor tudnia kell, hogy ezek a mellékhatások kellemetlenek, de általában körülbelül egy napig tartanak, és azt jelzik, hogy immunrendszere reagál az oltásra. Úgy tűnik, hogy a Johnson & Johnson vakcina enyhébb mellékhatásokat okoz, mint a Pfizer és a Moderna vagy az AstraZeneca vakcinák.

Kapok-e igazolást arról, hogy immunis vagyok?

Igen, kapnia kell egy bizonylatot, amelyen feltüntetik, hogy melyik oltást kapta, a dátumot és az oltóközpont címét. A hatóságok javaslata, hogy mindenki őrizze meg az igazolást, mert később szüksége lehet rá. A vakcina-útlevelek egyelőre nagyon sok etikai kérdést vetettek fel. A beoltottak és a be nem oltottak felosztása kiváltságokat adhat azoknak, akiknek lehetőségük nyílt arra, hogy másoknál hamarabb kapják meg az oltást. Izrael elsőként bocsájtotta ki saját vakcina-útleveleit februárban, és valószínű, hogy hamarosan több európai ország is követni fogja példáját.

Meddig vagyok immunis?

A tudósok nem biztosak abban, hogy a vakcinák által kiváltott immunitás mennyi ideig tarthat, de az eddigi bizonyítékok szerint még a természetes immunitás is évekig tarthat. Ennek ellenére a világszerte felbukkanó új vírusvariánsok megváltoztathatják ezt a számítást. Néhány variáns, beleértve a Dél-Afrikában, Brazíliában és New Yorkban először azonosított mutációkat, úgy tűnik, hogy kikerüli a szervezet immunválaszát, gyengítve az oltások által biztosított védelmet. Vannak jelentések arról is, hogy az eredeti vírus fertőzéséből felépült emberek újrafertőződtek egyik vagy másik variánssal. A tudósok egyébként számítottak arra, hogy a koronavírus úgynevezett menekülési mutációkat fejleszt ki ilyen gyorsan, Pfizer és Moderna azt vizsgálják, hogy szükség lehet-e harmadik emlékeztető oltásokra.

Megkaptam az első adagot egy kétadagos vakcinából, és néhány nappal később pozitív lett a tesztem. Még mindig meg kell kapnom a második adagot?

Igen, az orvosok szerint a fertőzés elmúlta után érdemes betervezni a második adag bevételét, de kérdezze meg kezelőorvosát, hogy mikor volna ajánlatos az emlékeztető oltásra való jelentkezés.


Nyitókép:Alex Nicodim/Anadolu Agency via Getty Images

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS