2021. október 18. hétfőLukács
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szüksége lenne rá vagy sem? És mire lenne jó a vakcinaútlevél?

szerk. 2021. január 28. 18:20, utolsó frissítés: 21:58

Az oltási könyv és a vakcinaútlevél alighanem nélkülözhetetlen irat lesz 2021-ben, még ha számos kérdést vet is fel a létjogosultságuk.


Egyre több országban oltják be az embereket a koronavírus ellen, és folyamatosan zajlanak az egyeztetések a vakcinaútlevéllel kapcsolatosan is, mert ez lehetővé tennék a biztonságos utazást különböző országok, földrészek között. Hogy ez miként fog megtörténni majd a gyakorlatban, arra több forgatókönyv is létezik, de elkönyvelhető, hogy nemcsak súlyos politikai vitákat, hanem társadalmi megosztottságot is kivált a tervezett intézkedés, amelyről már többször szó esett az EU-ban is.

Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök az Európai Bizottságnak elmondta, hogy "sürgősen el kellene fogadni egy közös megegyezést arról, hogy miként kell felépíteni az oltási bizonyítványt, hogy azt minden tagállamban elfogadják."

De Európában, ahol az oltások megkezdődtek, a tanúsításra vagy vakcinaútlevelekre vonatkozó előírások fontos akadályba ütköznek: a személyi jogok védelme nem tenné lehetővé ennek életbe léptetését.

A vakcinaútlevél ellenzői azzal érvelnek, hogy az ilyen útlevelek veszélyeztetnék az európaiak alapvető jogait azáltal, hogy az embereket egészségi állapotuk szerint kategóriákba osztanák, megtagadnák a nem beoltott polgárok hozzáférését mindenféle közszolgáltatáshoz, és megnyitnák a kaput az egyének egészségi állapotának további nyomon követése előtt.


A vakcinaútlevelek bevezetése "alapvető kérdéseket vet fel az adatvédelem és az emberi jogok védelme szempontjából" - mondta Anna Beduschi, az Exeter Egyetem akadémikusa. Az útlevelek "új megkülönböztetést teremthetnek az egyének között az egészségi állapotuk alapján, amelyet felhasználva meghatározhatják az általuk igénybe vehető szabadságok és jogok mértékét" - tette hozzá.

Úgy tűnt, hogy Mitsotakis megpróbált egyensúlyt teremteni, hogy figyelembe vegye ezeket az aggályokat. Levelében azt mondta, hogy Görögország "nem teszi kötelezővé az oltást az utazás előfeltételeként" – azonban a kormányfő kijelentette azt is, hogy "az oltott személyek utazhassanak szabadabban, mint azok, akik nem oltottak".

Az immunitás tanúsításának gondolata egyre nagyobb teret hódít az EU-ban, ahol több mint félmillió ember halt meg eddig a koronavírus miatt, és további százmilliók szembesülnek új korlátozásokkal, mivel a világjárvány második hulláma nem kíméli a kontinenst.

A kérdés azonban a politikusokat is megosztja.

Nem szabad többletjogokat biztosítani mindazoknak, akik beadatják az új típusú koronavírus elleni oltást – mondta például a német belügyminiszter, Horst Seehofer, aki szerint ez az oltás kötelezővé tételével lenne egyenértékű.

Kínában lassan egy éve így élnek

Ugyan a vakcinaútlevél meglehetősen nagy visszhangot kapott az elmúlt hetekben, az immunitást igazoló dokumentumok néhol már egyáltalán nem számítanak újdonságnak.

A sárgaláz elleni oltottság például évtizedek óta kötelező olyan országokba tartó vagy onnan érkező utasoknak, ahol nagy a fertőzöttség veszélye, ilyen például Uganda és Brazília. Az oltás igazolása csak az erre rendszeresített nemzetközi oltási könyvben fogadható el, ami az Egészségügyi Világszervezet (WHO) égisze alatt fut.

Ezt még az 1960-as években találták ki a betegség terjedésének megelőzése érdekében, és az akkori körülményeknek megfelelt, hiszen mindent papírra írtak az emberek. A digitalizáció korában viszont más a helyzet, az egészségügyi információkat is gépeken kell tárolni ahhoz, hogy a légitársaságok, utazási irodák és az országok hatóságai felgyorsíthassák a beléptetési folyamatot.

És ami azt illeti, Kínában már a járvány kirobbanása óta használnak hasonlót. Az ország több mint kétszáz városában vezettek be még februárban színskála alapú rendszert, ami meghatározza, hogy egy adott állampolgár hová mehet és hova nem.

Miután kitöltenek egy rövid kérdőívet a testhőmérsékletükről és az egészségügyi állapotukról, az applikáció mesterséges intelligenciával kiszámolja, mekkora eséllyel terjeszthetik a vírust, és milyen veszélyt jelent rájuk, miközben követi a mozgásukat, és figyeli, nem érintkeztek-e fertőzöttel. Így kapnak egy színt, ez alapján tudják meg, mit csinálhatnak és mit nem.

Hszi Csin-ping kínai elnök a novemberi G20-csúcson azt pedzegette, hogy világszerte bevezetné az általuk alkalmazott módszert. Erre azonban kevés az esély, mert amíg egy elnyomó politikai rendszerben könnyeb ezt alkalmazni, addig demokráciákban komoly alapjogi aggályokba ütközne az ilyen szintű ellenőrzés.

Felháborodás ide vagy oda, az tulajdonképpen már biztosra vehető, hogy a nemzetközi utazáshoz vakcinaútlevél kell majd. A 290 légitársaságot tömörítő Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) december 16-án mutatta be a Travel Pass elnevezésű applikációját, amely a közlemény szerint segít az utasoknak egyszerűen és biztonságosan megtervezni az útjukat, az adott ország tesztelési és oltásii kötelezettségeit figyelembe véve.
Az alkalmazásban hitelesen lehet majd tárolni az oltásról és koronavírus-tesztekről szóló igazolást, amit az egészségügyi intézmények osztanak meg a határellenőrzési szervekkel és a légitársaságokkal.

QR-kód az oltottságból

Minderre a nagy technológiai vállalatok is készülnek már különböző applikációk fejlesztésével. Ezek a digitális bizonyítványok felhasználhatók lehetnek koncertekre, stadionokba, mozikba, színházakba, irodákba vagy bármely más létesítménybe való beléptetéshez is.

A legígéretesebbnek a Világgazdasági Fórum és a genfi nonprofit The Commons Project közös alkalmazása tűnik, ennek tesztelésében a Cathay Pacific, a JetBlue, a Lufthansa, a Swiss Airlines, a United Airlines, a Virgin Atlantic valamint több száz amerikai egészségügyi intézmény is részt vesz. Az appra a felhasználók a tervek szerint feltölthetik a Covid-tesztjük eredményét, vagy az oltásról szóló igazolásukat, majd egy QR-kód segítségével mutathatják be azt a hatóságoknak anélkül, hogy bármilyen érzékeny információ kiszivárogna róluk.

Ahogy az IATA fejlesztése, úgy ez is naprakészen mutatná, mely országokban milyen szabályok vannak érvényben, így az utasok tudnák, hogy hová, vagy éppen melyik eseményre miként lehet bejutni.

Adatokat egyáltalán nem tárolnának, csupán QR-kóddá alakítanák azokat. Az egészségügyi információk a szolgáltatóknál maradnának, amik jelen esetben laboratóriumok, kórházak vagy oltópontok, illetve mindenki a saját telefonján tárolná azokat a személyi adatok biztonságára figyelve.

Készülni kell arra is, hogy az emberiség jó részének nincs okostelefonja, vagy nem tudna mindenhol hozzáférni az alkalmazáshoz. Ennek az alternatívája lehet majd egy kártya, ami a hagyományos papír alapú és a digitális megoldás között helyezkedik el.

Sok mindent lehet már tudni tehát a vakcinaútlevélről, de sok mindent nem, például, hogy nyilvántartanák-e, hogy ki melyik vakcinát kapta, hiszen azok hatékonysága is eltérő.

Aggasztó lehet az is, hogy egyes országokba jóval később jut el majd a vakcina, mint az Egyesült Államokba vagy az Európai Unióba, az ott élők pedig addig hiába is szeretnék beoltatni magukat, úgy zárnák ki őket az utazásból, hogy tenni sem tudnak ellene.

Sokan viszont a fejlett országokban is tartanak az oltás esetleges mellékhatásaitól. A KSH decemberi közvélemény-kutatása szerint a magyar lakosság alig 15 százaléka biztos benne, hogy él a lehetőséggel, ami elenyésző szám a nyájimmunitás eléréshez szükségeshez képest (60-70%). Az oltási könyvvel viszont lényegében bele lehetne kényszeríteni a oltásba sokakat, akik utazni szeretnének, vagy adott esetben koncertre, meccsre járnának.

Ez a megoldás is tartogat azonban kockázatokat: ha azok is felmentést kapnának a szigor alól, akik már átestek a betegségen, fennáll a lehetősége annak, hogy akik elutasítják a vakcinát, inkább szándékosan megfertőződnek.

De nehezíti az ügymenetet az is, hogy nem tudni még pontosan, mennyi ideig ad védettséget a vakcina. A tudósok mindenesetre állítják, hogy az oltás mindenképp tovább biztosítja az immunitást, mint a fertőzésen való átesés, ezért azoknak is javasolják, akik legalább három hónapja voltak koronavírusosak.

Nyitókép: ArtistGNDphotography/GettyImages

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS