2021. március 8. hétfőZoltán
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

2020 statisztikái: így ugrott meg a halálozások száma a járvány miatt

G. L. G. L. 2021. január 12. 14:52, utolsó frissítés: 14:55

Megnéztük, miként alakultak 2020 elhalálozási számai.


Már láthattuk, hogy a születésszámokat és a házasságkötések számát miként alakította a járvány, most azt fogjuk összefoglalni, hogy a haláleseteket miként befolyásolta.

Ehhez az önkormányzatoktól származó adatokon kívül a központi statisztikai intézet havi jelentéseit is felhasználjuk. Fontos hangsúlyozni, hogy ez az emelkedés - mert egyértelműen emelkedett a halálesetek száma - nem feltétlen a fertőzésben elhunytakat jelenti. Az már a járvány eléjétől világos kellene legyen, hogy azért van szükség szigorú járványügyi intézkedésekre, hogy az egészségügyi rendszerünk bírja terhelést, legyen mindenkinek elég lélegeztetőgép, ha szükséges, és egy orvos se kerüljön olyan helyzetbe, hogy döntenie kell, ki maradjon életben.


Az önkormányzatok adatai is mutatják a járvány hatását

Az erdélyi városok önkormányzatai által küldött számokból egyértelműen látszik az emelkedés a korábbi évhez/évekhez képest. Bár az is evidens azért, hogy az elhalálozások száma évről évre emelkedő tendenciát mutat: ez a lakosság elöregedésének a jele.Kolozsváron 2020-ben a nyilvántartásba vett halálesetek száma meghaladta az ötezret (5063), és közel ötszázzal több, mint egy évvel korábban. Nagyváradon jelentősebb volt az emelkedés, több mint ötödével nőtt egy év alatt, de sajnos onnan nincsenek 2019 előtti adataink, hogy lássuk, tényleg ekkora ugrást eredményezett-e a járvány. Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön is a növekvő tendencia folytatódott, előbbi városban 370 személy halt meg tavaly, míg utóbbiban 1113. Székelyudvarhely és Szatmárnémeti esetében két év stagnálás után nőtt meg az elhalálozások száma 2020-ban. Udvarhelyen 677 személy halálát jegyezték be, míg Szatmárnémetiben 2271 esetet regisztráltak.

Haláleset
Infogram


Az önkormányzatok adatai naprakészek, tehát a decemberi eseteket is tartalmazzák, de sajnos nem lehet velük kiküszöbölni a különböző egészségügyi átszervezésekből adódó torzításokat. Például Székelyudvarhelyen úgynevezett Covid-kórház működött, tehát szerte a megyéből kerültek oda fertőzött emberek.

A statisztikai intézet adataiból a járvány hullámai is egyértelműen látszanak

Épp ezért megnéztük a Központi Statisztikai Intézet adatait is. Azt már korábbi cikkünkben is jeleztük, hogy a statisztikusok esetében lassabban érkeznek az adatok, a decemberi halálesetekről készített jelentésüket például csak februárban teszik közzé, de abból a szempontból pontosabbak, hogy mindenki a lakhelye szerinti megyébe kerül. Tehát lehet, hogy egy Szilágy megyei személy a kolozsvári kórházban hal meg, és ott veszik nyilvántartásba a halálát, és ezzel is duzzasztja a kolozsvári halálesetek számát, de a statisztikai intézet már a Szilágy megyei esetekhez fogja számítani.

Az már az országos adatoknál is látszik, hogy a nyár elején, amikor az esetszámok rohamos elkezdtek emelkedni, a halálesetek száma is átlag fölé ment, majd egy kisebb megtorpanás után októberben már messze a korábbi évek átlaga fölé jutott. Az elmúlt évek októbereit nézve 2018-ban volt a legtöbb halálesetet, akkor megközelítette a 23 ezret a számuk. Ehhez képest 2020 októberben 27,5 ezer volt esetet regisztráltak, ami egy rosszabb téli hónap statisztikájának is megfelelne. Általában ugyanis télen (főleg decemberen és januárban), az influenza és egyéb fertőző betegségek szezonjában halnak a legtöbben meg. Egyébként az elmúlt hét évben csak egyszer volt több haláleset az októberinél, 2017 januárjában 29 ezer fölött volt a számuk.


Infogram


A megyei adatok pedig még egyértelműbben mutatják a járvány alakulását. Ahogy egy megyében megemelkedett az esetek száma, úgy nőtt a halálesetek száma is. Érdekes megfigyelni Suceava megyét, ahol már az első hullám idején is karantént vezettek be, egyértelműen látszik, a fertőzöttek magas száma a halálesetek megemelkedésével is járt. Előfordult, ahol az októberi esetszám az elmúlt öt év legmagasabb havi elhalálozási számát hozta: látványos példa erre Hargita megye. Máshol "csak" a korábbi évek azonos időszakához képest jelentett kiugró eredményt az októberi, például Kolozs megye. Az egyedüli "szabálytalan" megye talán csak Temes, ahol a statisztikai adatok decemberre valamiért mindig megugranak, de erre sajnos egyértelmű magyaráztunk nincs.

Nyitókép: © Lutcanu Iuliana/KONTROLAB/LightRocket via Getty Images

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS