2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A fiataloknak a szexről már hamarabb jut eszükbe az anális, mint a közös örömszerzés

G. L. 2021. január 06. 18:11, utolsó frissítés: 2021. január 07. 19:25

Decemberben a Pornhub bejelentette, hogy szigorúbban ellenőrzik majd, hogy mi kerül fel az oldalukra. A Patent Egyesület szakembereit kérdeztük arról, hogy milyen hatásai lehetnek a döntésnek.


"Az egyik pozitív hozadéka, hogy a pornóipar által a nőknek és lányoknak okozott károkról most egyre több felületen lehet olvasni. Az árnyalja egy kicsit az örömöt, hogy úgy tűnik, inkább üzleti érdekek álltak az intézkedések bevezetése mellett, mint az, hogy a Pornhubot és sok más pornóoldalt is üzemeltető Mindgeek valóban felismerte volna az okozott kárt" - válaszolták megkeresésünkre a budapesti Patent Egyesület szakemberei, akiknél arról érdeklődtünk, hogy milyen pozitív hozadék lehet annak, hogy a világ legjelentősebb pornóoldala decemberben jelentős szigorításokat vezetett be a működési modelljében, és elérhetetlenné tett minden olyan videót az oldalán, amit nem hitelesített felhasználók töltöttek fel.

Az intézkedés az oldal tartalmainak jelentős részét, a nagyjából 13 milliónyi videóból mintegy 10 milliót érintett. A szigorításra azután került sor, hogy a pornóoldal december elején Nicholas Kristof, a New York Times újságírója konkrét eseteket bemutatva arról írt, hogy folyamatosan töltenek fel az oldalra kiskorúakról készült videókat, illetve akár nemi erőszakot bemutató filmeket.

Az oldal korábbi működési szabályozása szerint egészen könnyű volt videót feltölteni, egy egyszerű regisztrációkövetőn bárki oszthatott meg tartalmakat, senkinek sem kellett igazolnia önmagát. Ráadásul, a korábbi szabályozás szerint lehetőség volt ezeket a videókat közvetlenül letölteni. Ezek után hiába kérték a hatóságok, hogy távolítsák el az adott videót, mert semmi sem garantálta, hogy nem kerül vissza pár nap múlva újra az oldalra, vagy ha nem a Pornhubra, akkor egy másik pornóoldalra.

A beszámolók alapján pedig sokszor azt is nehéz volt elérni, hogy egyáltalán eltávolítsanak egy videót. Arról is lehet olvasni, hogy volt eset, amikor az oldalnál csak jogi fenyegetéssel lehetett elérni, hogy eltávolítsák a sokszor illegális, kiskorú ellen elkövetett szexuális erőszakot bemutató tartalmakat. Úgy tűnt, hogy csak PR-fogás a korábban emlegetett moderálás, illetve a Vobile nevű szoftver alkalmazása, amely minden új feltöltést megvizsgál, és ha úgy ítéli meg, hogy az megegyezik egy korábban már kiszűrt tartalommal, akkor megakadályozza annak feltöltését. A Vice cikke szerint a szoftver elég könnyen kijátszható, egészen minimális változtatásokkal.


Ezek után jött december közepén az oldal bejelentése, amelyben jelentős szigorításokat ígérnek. Például azt, hogy csak a hitelesített felhasználók tartalmai maradhatnak, és idéntől minden regisztrálónak át kell esnie egy ellenőrzési folyamaton. Ameddig ez nem történik meg, a videói nem lesznek elérhetőek. Szinte teljesen betiltják a letöltést, fejlesztik a szűrőrendszerüket, és az emberek mellett különböző automatizált technológiákat is bevetnek (a Youtube, a Google és a Microsoft fejlesztéseit is használják). Illetve megváltoztatják a moderálási irányelvüket, és az eltávolítási kérelemben megjelölt tartalmakat azonnal elérhetetlenné teszik. Ezen kívül az oldal különböző nonprofit gyermekvédelmi szervezeteket is felkért arra, hogy segítsenek a jogsértő anyagok kiszűrésében. Azt ígérik, hogy ők közvetlenül is tudnak majd moderálni.

A magyarországi Patent Egyesület szakemberei a nők elleni erőszak áldozatainak és reprodukciós jogaikban sértetteknek nyújtanak jogi és pszichológiai segítséget. Emellett rendszeresen tartanak felvilágosítást, felkészítő foglalkozásokat a pornóval kapcsolatban. Ahogy a bevezetőből is érezhető, nem egyértelműen elégedettek a mostani döntéssel kapcsolatban.


"A Pornhub nem a New York Times riportjában feltárt visszaélések miatt jelentette be a szigorításokat,

hanem azért, mert a Visa és a Mastercard is vizsgálatot indított ellenük. Arról egyelőre nem tudunk, hogy a jövőben hogyan tudják kiküszöbölni, hogy gyerekek és nők ellen elkövetett szexuális erőszakot ábrázoló videók jelenjenek meg az oldalon – hiába duplázzák meg például a moderátoraik számát, továbbra is aránytalanul kicsi stáb fogja “ellenőrizni” a felfoghatatlanul nagy videómennyiséget. Az sem világos, hogy a moderátorok milyen elvek mentén dolgoznak, és hogyan próbálják meg ellenőrizni a videókon szereplő nők életkorát és beleegyezését" - magyarázták.

Ugyanakkor valószínűnek tartják, hogy a már eltávolított kb. 10 millió videó más pornóoldalakon fog újra megjelenni, mert a legutóbbi szigorításokig még bárki szabadon lementhette a felvételeket. Ráadásul - magyarázták a szakemberek - a Pornhubot üzemeltető Mindgeek több mint 100 hasonló oldalt birtokol, ezeken pedig nem vezettek be hasonló szabályozásokat a botrány hatására sem.

"Azt nagyon fontos felismerni, hogy a pornóban játszódó jelenetek bár megrendezettek, valóban megtörténnek a szereplőkkel, a filmekben látott erőszak és a megalázó aktusok a pornóipar által alkalmazott nők valósága, ami borzasztó traumákat tud okozni. De nem csak az ő életükre hat: károkat okoz azoknak a gyerekeknek és fiataloknak is, akik a szexszel először ezeken az erőszakos jeleneteken keresztül találkoznak. A gyerekek nagyon nagy része már általános iskolában találkozik a pornóval, de mivel a szex tabu téma, nem jutnak megfelelő információhoz. Egész generációk nőnek fel úgy, hogy senki nem tudatosítja bennük, hogy amit a videókban látnak, valódi erőszak" - hangsúlyozták a Patent szakemberei.

A pornó körüli vitában többször felmerült már annak az ötlete, hogy egyszerűen tiltsák be az iparágat. A Traffickinghub kampány online petícióját, amelyben a Pornhub betiltásáért indítottak, például már több mint kétmillióan írták alá.

"Nem tartjuk valószínűnek, hogy a pornó, vagy egyáltalán a Pornhub eltüntethető az internetről.

Pont ezért kiemelten fontos lenne, hogy a fiatalok megfelelő szexuális felvilágosítást kapjanak. A szexualitásukat ne egy ipar alakítsa ki és formálja, hanem meg tudják kérdőjelezni azt, amit a pornóban látnak és legyen esélyük saját maguk felfedezni, hogy mire vágynak és mi jó a másiknak a szexben" - magyaráztak. Hozzátették azt is, hogy véleményük szerint a nem egyértelmű erőszakot bemutató, magát etikusnak vagy feministának nevező pornó is árucikket csinál a szexből, nem az intimitásról szól, nem a szexben résztvevők szabad döntése és vágyai határozzák meg. Érvelésük szerint ezért az egyenlőségen alapuló szexuális kapcsolatba nem fér bele, hogy a résztvevők kiszolgáltatottak vagy, hogy anyagi kompenzációt kapnak érte.

"A gyerekek nagy része 9-11 évesen még azelőtt lát pornót, hogy szexuális vagy párkapcsolata lenne, hogy megfelelő szexuális felvilágosítást kapna, vagy valaki egyáltalán beszélne vele a szexről. Ha egy fiatal az interneten keres információt a szexről, majdnem biztos, hogy pornóra fog bukkanni. Olyan pornóra, ami a szexuális erőszakot, a nők és férfiak közötti hatalmi különbséget, a rasszizmust és a nők megalázását erotikusnak, kívánatosnak mutatja be. Azt, hogy ezek a tartalmak ennyire könnyen, gyorsan, anonim módon elérhetőek, mindenképpen jó lenne szabályozni. Sok internetes játék vagy filmletöltő oldal van tele pornóoldalak hirdetésével, azt is tudni lehet, hogy a reklámokkal kifejezetten a fiatal korosztályt célozzák és hogy sok online technológiai fejlesztés, mint például a felugró ablakok vagy az okostelefonnal nézhető HD-videók mögött is a pornóipar áll" - magyarázták azzal kapcsolatban, hogy milyen szabályozást látnának még hatékonynak.

Ugyanakkor fontos lenne a fiatalok tudatosítása is a pornóval kapcsolatban, ami felkészítené őket arra, hogy mire számíthatnak, ha nem is tudják kikerülni azt. A Patent Egyesület Kapcsolódj be! projektjének és iskolai foglalkozásainak éppen ez a célja.

"Jellemző, hogy már az egészen fiatal gyerekek is, ha a foglalkozásvezetők a szexről kérdezik őket, elsők között jut eszükbe a pornó és a pornóban látott aktusok.

Hamarabb említik azt, hogy análszex, mint hogy a kölcsönös örömszerzés,

a védekezés vagy a másikkal való kapcsolódás témája előkerülne. A foglalkozások során különösen hangsúlyt fektetünk arra, hogy a szexualitást tágabb társadalmi kontextusba helyezzük, arról is beszélgetünk a fiatalokkal, hogy a pornóipar, a szépségipar, a hiperszexualizált minket körülvevő kultúra és a nemi szerepek milyen hatással vannak az életünkre. Szeretnénk eszközöket adni a fiataloknak ahhoz, hogy erőszakmentes, egyenlőségen és kölcsönösségen alapuló szexuális életet élhessenek, meg tudják húzni a saját határaikat, és kritikusan gondolkozzanak azokról az üzenetekről, amit a szexről kapnak" - magyarázták a programjaikkal kapcsolatban.

Az egyesület prevenciós, szexuális felvilágosító foglalkozásait az info@patent.org.hu e-mail címen lehet megrendelni, az oldalukon pedig pedig bárki támogathatja adománnyal a szolgáltatásaikat, hogy olyanokhoz is eljussanak, akiknek nincs lehetősége megrendelni őket.

Azoknak a szülőknek és tanároknak pedig, akik szeretnének tájékozódni a pornóiparról és annak hatásairól, az ingyenesen letölthető Kapcsolódj be! tanári kézikönyvet, valamint 10 tévhit a pornóról című kiadványt ajánlják, amelyet a PATENT és a NANE aktivistái fordítottak magyarra.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS