2021. február 27. szombatÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

11 tanács arról, hogyan adományozzunk

2020. december 20. 12:11, utolsó frissítés: 12:17

Azt érezhetitek, hogy későn szóltunk, de meglátjátok, nem csak karácsonykor van szükség egy cipős doboznyi szeretetre. Például ez is ott van a tanácsok között.


Decemberben nagyon sok embert megszáll a jótét lélek, és a karácsonyi bevásárlás közben arra is szakít időt, hogy adakozzon a rászorulóknak. Néhány adományszervezésben jártas szakember megkérdezésével összeállítottunk egy listát arról, miként érdemes adakozni, hogy tényleg azok kapják a felajánlásukat, akik rászorulnak. Lehet, hogy néha evidenciának fog hangzani egy-egy tanács, de a szakemberek állítása szerint nem egyszeri esetekről van.

Azt érezhetitek, hogy későn szóltunk, de meglátjátok, nem csak karácsonykor van szükség egy cipős doboznyi szeretetre. Például ez is ott van a tanácsok között. Köszönjük a cikk elkészítésében nyújtott segítséget Récsei Máriának, aki a Gyulafehérvári Caritas adományszervezési szakembere, illetve László Zsuzsának, aki Yuppi Camp alapítójának.


1. Érdemes szervezeten keresztül adományozni

Személyesen is adományozhatunk természetesen, de szervezeten keresztül gyorsabb, egyszerűbb és hatékonyabb módja az adományaink eljuttatásának a rászorulóknak. Egy szervezetben szakemberek dolgoznak, akik ismerik és tudják, hogy milyen szükségleteik vannak, és mi lehet segítség például egy családnak. Aki adományozni szeretne, annak mindenképp érdemes informálódnia, hogy milyen civil szervezetek vannak a környékén, és azok mi a tevékenységi területük.2. Nem csak decemberben van szükség adományokra

Decemberben mind az intézmények, mind a magánemberek jobban figyelnek arra, hogy a karácsony mindenhol és mindenkinek karácsony legyen. A szakemberek ugyanakkor azt is rendre kiemelték, hogy tavasszal, nyáron és ősszel is ugyanúgy szembesülnek a rászorulók kihívásokkal. Érdemesebb inkább kevesebbet, de többször adományozni.

Lehet, hogy többre megy egy civil szervezet, ha havi rendszereséggel adományozunk számunkra 20 lejt a vállalt feladataik ellátására, mint egy sokkal többet érő karácsonyi csomaggal.

3. Kérdezzük meg a szervezettől, hogy mivel tudsz a lehető legjobban segíteni

Az előzővel szoros összefüggésben felmerülő tanács, ha valaki eltökéli, hogy segíteni szeretne egy szervezetet, amely egy adott területen dolgozik, akkor kérdezzük meg tőlük, hogy ténylegesen mire van szükségük.

"Ha hosszú távon szeretne valaki nyomot hagyni, akkor mindenképp érdemes megkérdezni" - magyarázta a Yuppi alapítója.

4. Érdemes egy olyan civil szervezetet keresni, aki az adományunknak megfelelőn specializálódott

Ez ismét kapcsolódik az előző ponthoz. Ha egy szervezet azt mondja, hogy nincs ahogyan hasznosítsa az adományunk, akkor nem azért mondja, mert nincs szüksége különben adományokra, hanem azért, mert az aktivitásai között nem szerepel az adott tételek megfelelő csoportokhoz való eljuttatása. Tehát ne háborodjunk fel, ha egy szervezet nem fogadja el az adományunkat, inkább keressünk egy olyat, aki azt tényleg tudja hasznosítani.

Például, ha meghal egy idős hozzátartozónk, és szeretnek a ruháit eljuttatni rászorulóknak, akkor ne egy olyan szervezetet válasszunk, amely főleg kisgyerekes családoknak segít. Azt nem fogják tudni elfogadni, mert kevés idős személlyel foglalkoznak, és érdemben nem tudják eljuttatni számukra.

5. Ne csak megszabadulni akarjunk a felesleges dolgainktól

Olyan dolgokat ajánljunk fel, amik hasznosak a rászorulóknak is. Figyeljünk arra, hogy amit továbbadunk mindenképp ép és romlatlan legyen. Ne egy szakadt ruhát, egy eltörött játékot vagy olyan szinten fölösleges dolgot adjunk tovább, amit igazából senki más sem tud használni. Szempont, hogy amit adunk, az olyan legyen, amit még akár mi tudnánk használni.

6. Ne hezitáljunk/gondolkodjunk sokat egy támogatás vagy ajándékozás előtt

A statisztikák szerint az emberek akkor nem adományoznak, ha sokat gondolkodnak rajta. Ha eszedbe jut - például a cikk olvasása közben - hogy szeretnél ajándékozni a rászorulóknak vagy támogatni egy szervezetet, akkor rögtön tedd meg az első lépést, mert különben elszáll az ihlet. Egyébként a szociális típusú kiadásokat nem szoktuk megbánni, mert jóérzéssel töltenek el.

7. Bátran kérhetünk visszajelzést az adományunkról, de ne legyünk telhetetlenek

Egy szervezettől nyugodtan kérhetünk visszajelzést arról, hogy hova megy az adományunk. Kérhetünk tájékoztatást az adott közösségről, ahova eljuttatják, esetleg még a hírlevelükre is fel lehet iratkozni, ha van nekik ilyen. Bizonyos keretek között van arra lehetőség, hogy egy szervezettől visszajelzést kapjunk. Például, ha gyerekekkel foglalkozik egy szervezet, akkor egy rajzos köszönőlevél is beleférhet, amit adományozóként megkapunk.

Ugyanakkor ne legyünk telhetetlenek, nem várjuk azt, hogy egy civil szervezet - pláne a karácsony előtti zsúfolt időszakban - elhalmozzon a hálájával, és arról se várjunk fotókat, ahogy a rászorulók megkapják az ajándékot. A hátrányos helyzetűek számára is fontos, hogy megőrizhessék a méltóságukat.

"Tudom, hogy nagyon sokan szeretik látni a végeredményt, ahogyan örül a gyerek annak a cipőnek, mert az ugye annak is öröm, aki adja, de nem minden esetben lehet fényképet készíteni erről" - magyarázta a Caritas szakembere. Arról is mindenképp egyeztetni kell az adott szervezettel, ha személyesen szeretnénk részt venni az átadáson. Egy intézményen belül ez talán még megvalósítható, de ha ki kell menni terepre, akkor jobb, ha a szakemberekre bízzuk a csomagunk átadását.

8. Nyugodtan lehetünk büszkék magukra amiatt, hogy adományoztunk

Ez egy tényleges pozitív szociális felelősségvállalás. Ezen nincs semmi szégyellni való, és csak akkor fog elterjedni, ha erről kommunikálunk. Nem vagánykodni kell vele, hanem egyszerűen felvállalni, elmondani másoknak is, mert csak így terjed az adományozási kultúra, ami jelenleg Romániában még gyerekcipőben jár. Még nagyon erős a társadalmunkban, hogy magunknak gyűjtünk, a közöst pedig nem nagyon szívleljük.

9. Bevonhatjuk a családunk többi részét, a gyerekeinket is az adományozásba

Már mondtuk, hogy az adományozás hasonlóan az önkéntességhez egy szociális felelősségvállalás egy formája. Erre pedig úgy lehet a legkönnyebben megtanítani a gyerekeink, ha bevonjuk őket is az adományozás folyamatába.

10. Nem csak anyagilag lehet segíteni

Nem csak az alapvető szükségletek kielégítésére szolgáló javakat lehet adományozni, hanem például időt is. A szakember a mostanság nagyon aktuális online oktatás példáját hozta fel. Vannak olyan ellátottak, akik semmiféle formában nem tudnak kapcsolódni az online oktatáshoz, és számukra a tanítók feladatlapokat juttattnak el. Ez akár 30-40 gyereket is jelenthet, ami egy tanítónak megterhelő. "Úgy is lehet adományozni, hogy időt szánunk a rászoruló gyerekre, családra, és elvállaljuk, hogy hetente két alkalommal segítenek célba juttatni a feladatlapokat" - említette a Caritas munkatársa. Ezen kívül is számtalan példa van, amelyekről a különböző szervezeteknél érdeklődhetünk.

11. Ha hosszú távon szeretnénk elköteleződni egy rászoruló család támogatásban, akkor időről-időre bizonyosodjunk meg, hogy tényleg rászorulnak a segítségünkre

Ha nem egy szervezetet támogatunk, hanem például közvetlenül egy család támogatását vállaljuk fel, akkor bizonyos rendszereséggel érdemes utána járni, hogy miként alakul a helyzetük. "Először lehet, hogy ruhára volt szükségük, de később inkább angol órán való részvételt érdemes támogatni, mert a gyereknek érettségiznie kell belőle vagy külföldön szeretne munkát vállalni. A szükségleteik változhatnak" - mondta Récsei.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS