2021. október 18. hétfőLukács
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mi hiányzik a legjobban a világjárvány idején?

B.D.T. 2020. december 09. 20:00, utolsó frissítés: 20:00

A koronavírus elleni védekezés új normalitást hozott magával, aminek egy részéből elege van az embereknek, de másik részét boldogan megtartanák.


Nem elsősorban a munkahelyen való fizikai jelenlét, hanem főleg az utazás és a szórakozás a haverokkal: ez hiányzik a legjobban az utóbbi időszakban a romániaiak többségének. A Reveal Marketing Research friss kutatásából az is kiderül, mivel foglalkoznak általában a bezárkózás időszakában az emberek, és milyen új rutinjaik alakultak ki.A világjárvány kontextusában át kellett gondolnunk életvitelünk legapróbb elemeit is, kezdve a mindennapi rutintól - munkába járás, bevásárlás - a szabadidő eltöltéséig, a barátokkal, ismerősökkel való találkozások, kikakpcsolódás mikéntjéig. A 2020-as év kulcsszava a változás volt, és ez sokféle érzelmet vált ki az emberekből - áll a Reveal Marketing Research kutatási bevezetőjében.

A közvéleménykutatással olyan kérdésekre próbáltak választ találni, mint hogy mi hiányzik az embereknek a leginkább a régi életükből, és mi az a szokás, tevékenység, amihez minél hamarabb vissza szeretnének térni, amint a járványügyi helyzet azt lehetővé teszi.


Ugyanakkor mi az, amit a koronavírus-világjárvány által bevezetett "új normálisból" máris magukévá tettek, és szívesen alkalmaznak?Mi az, amiről a legjobban szeretnék, hogy visszaálljon az általuk "normálisnak" nevezett, régi kerékvágásba?

A megkérdezettek 38%-a azt válaszolta, a legjobban az utazás korábbi lehetősége hiányzik neki; 25%-uk leginkább a családdal és a barátokkal való találkozásokat sírja vissza. A szabadidős tevékenységeket a megkérdezettek 19%-a nevezte meg; és csupán 10%-uk nyilatkozta azt, hogy a távmunka helyett szeretne ismét bejárni a munkahelyére.

Az utazás egyértelműen az első helyen áll a preferenciákat tekintve, főképp a magasabb jövedelemmel rendelkezők körében. Míg átlagosan a megkérdezettek 38%-a szeretne ugyanúgy utazgatni, mint a világjárvány előtt, ez az arány a fiatal családosok körében 48%, a fiatal szakképzettek körében 46%.

Minden négy megkérdezettből egy a családi és baráti kapcsolatokat szeretné leginkább ismét "normális" körülmények között megtapasztalni. Ez az a dolog, amit nagyjából ugyanolyan arányban neveztek legfontosabbnak a megkérdezettek különböző kategóriái a hagyományos családmodellben élőktől az egyedülállókig.

A szabadidős tevékenységek főleg az egyedül élő személyek esetében kerültek az első helyre ezen a listán. A nagykorú egyedülállók 23%-a nyilatkozta azt, hogy leginkább azt szeretné, hogy ismét ugyanúgy kimehessen a városba, mint azelőtt, vagy hogy ugyanúgy űzhesse a hobbiját, mint korábban. A millenáris generációhoz (vagy Y generációhoz) tartozók körében is nagyobb arányban nevezték meg a szabadidős tevékenységeket, 22%-nyian.

Az új normalitás: távmunka és online rendelések

A megkérdezettek túlnyomó többségének eszébe sem jut visszatérni fizikailag is a munkahelyére, tökéletesen megfelel neki a távmunka. Ez egyébként a világjárvány kezdetekor még másképp volt - jegyzik meg a kutatási összefoglalóban. Míg átlagosan tízből egy megkérdezett szeretne ismét munkába járni úgy, mint régen, a fiatal szakképzettek körében ez az arány valamivel magasabb, 13%, a családosok körében viszont alacsonyabb, 8%. Ez azt jelenti, az emberek többsége nemcsak kényszerűen alkalmazkodott az új realitáshoz, hanem magáévá is tette azt.

Ugyanígy nem igazán hiányzik az emberek nagy többségének a fizikai üzletekben történő bevásárlás sem. Csak a megkérdezettek 4%-a nevezte meg a bevásárlásokat, mint olyan tevékenységet, amit mielőbb a régi kerékvágásban szeretne folytatni. Igaz, a fizikai üzletek nagy része továbbra is nyitva van, és a változást csak a koronavírus-járvány elleni óvintézkedések jelentik - az emberek tehát azért nem hiányolják a hagyományos bevásárlásokat, mert ez egy olyan tevékenység, amit jelenleg is űznek.

Ugyanakkor észrevehető, hogy megnőtt az online tevékenységek tere az emberek életében - a Reveal Marketing Research egy korábbi felméréséből kiderül, a romániaiak 43%-a heti rendszerességgel vásárolt online.

Ez a korábbi kutatás azt vizsgálta, mit csinálnak egy átlagos héten a romániaiak az online térben. A szeptember 21-25. között felvett adatokból kiderül, a legnépszerűbb online tevékenység a megkérdezettek 83%-a számára a közösségi hálózatokra való csatlakozás (nagyjából ugyanezek az arányok minden korcsoportban a fiatal szakképzetteknél 89%, az idős nyugdíjasoknál 82% az arány).A második helyen az emailezés áll 73%-kal; 55% híreket olvas, 43% pedig online vásárol. Egy átlagos héten a megkérdezettek 26%-a használja tanulásra vagy távmunkára az internetet.

Az online zenehallgatás főképp a millenáris generáció (69%) és a fiatal szakképzettek (61%) rendszeres heti tevékenysége, de már a nyugdíjasok körében is jelentős az aránya azoknak, akik interneten hallgatnak zenét: tíz nyugdíjasból négy tartozik ebbe a kategóriába. Az online tévézés, filmnézés, streaming szolgáltatások igénybevétele is főleg a millenárisok (61%) és fiatal szakképzettek (73%) rendszeres szokása. A millenárisok több mint fele videó- vagy hanghívásra is használja az internetet.

A megkérdezettek 45%-a interneten fizeti a számláit vagy más költségeit. Érdekes módon az idős nyugdíjasok 54%-a válaszolta, hogy az elmúlt héten online fizetett ki valamit. Az online banki applikációk alkalmazása pedig inkább a fiatal szakképzettekre (45%) és a modern családokra (48%) jellemző.

Neked mi hiányzik a legjobban a koronavírus előtti világból?
Forrás: reveal.ro

Kiemelt kép: Jan Vašek képe a Pixabay -en.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS