2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Gyerekeknek rakták össze a Kolozsvári ABC-t. Neked mi lenne a B? Hát az É vagy a LY?

G. L. 2020. december 05. 12:31, utolsó frissítés: 12:34

Az elemistákkal ismertetné meg Kolozsvárt a Korzo Egyesület.


November végén jelent meg a Korzo Egyesület kiadásában a Kolozsvári ABC, ami nem csak az ABC megismerésében segíti a gyerekeket, hanem a várost is jobban megismerhetik általa. Víg Boglárkával beszélgettünk.

Láttam, nagyon pozitívan fogadták az emberek, hogy lesz egy ilyen kolozsvári ABC-s könyv. Milyen motivációval, milyen céllal készítettétek ezt? Mi a könyv háttere?

– Ötletgazdaként arra gondoltam, ha már annyiféle ABC-s könyv létezik, akkor mi is készíthetnénk egyet az elemi osztályosoknak. Annak a 6-11 év közötti korosztálynak szántuk, amelynek tagjai épp tanulnak olvasni, vagy már megtanultak, de azért még ismerkednek az egésznek folyamatával. Ismerős számukra az a közeg, amiben bizonyos betűhöz szavakat, gondolatokat, mondatokat és képeket társítanak. Tulajdonképpen innen indult az egész történt. Így találtuk azt ki, hogy kolozsvári emlékeket társítsunk az ABC minden betűjéhez.

Korábban is voltak már gyerekfoglalkozásaitok, illetve kiadványaitok. Mennyire befolyásolta az ennek a könyvnek a szerkesztését?


– Valóban szerveztünk már a gyerekek számára sétákat és készítünk számukra kiadványokat. Vannak családi munkafüzetünk a 700 éves és a szecessziós Kolozsvárról, illetve Mátyás királyról is. Ezek annyiban másak a mostani kiadványunkhoz képest, hogy a Kolozsvári ABC-s könyvet kimondottan az elemistának készítettük, míg a korábbiak a korosztály szempontjából inkább változatosak. Ugyan ezt is nyugodtan forgathatják kisebb gyerekek, és a nagyobbaknak is érdekes lehet, de mégis elsősorban elemistáknak készült.

A gyerekfoglalkozások és gyerekséták inkább csak szárnypróbálgatások voltak korábban, nem rendszeresedtek. Az elemi osztályosoknak is tartottunk sétát, de a gyerekfoglalkozásokkal egyetemben azok is inkább nagyobbaknak szóltak. Minden estere foglalkoztunk már gyerekekkel, és szeretnék továbbra is. Ugyanakkor volt már egyfajta kiindulópontunk, egy elképzelésünk arról, hogy milyen formában adhatóak át az információk ennek a korosztálynak.

Bánffy-palota, Biasini-szálló, Babos-palota. Ezek csak példák a b betűre. Mi alapján szerkesztették? Milyen szempontok szerint készült?

– Több szempontunk is volt. Fontos volt például a válogatásnál, hogy lehetőleg olyan emlékek kerüljenek be a könyvbe, amelyek korábbi kiadványainkban még nem szerepeltek. Törekedtünk arra is, hogy ne a nagyon ismert emlékeket válaszuk be, mert azokkal más felületeken úgyis találkozhatnak, helyettük kevésbé ismert, de fontos emlékeket választottunk.

Tényleg voltak olyan betűk, ahova több minden is kerülhetett volna. Ezekben az esetekben általában szubjektíven ítéltük meg, hogy mi kerüljön be. Az is meghatározta a szerkesztést, hogy miről tudtunk izgalmasabb információt előhalászni.

A könyv ugye úgy néz ki, hogy van egy képes oldala, ahol szerepel az emlék neve, a datálása, illetve egy archív felvétel róla. A másik oldalra egy rövid, informatív szöveg került, valami érdekeség az emlékkel kapcsolatban, alattuk pedig egy hozzá kapcsolódó feladat. Így épül fel könyv. Minden emlék esetén így jártunk el. Tehát az is befolyásoló volt, hogy véleményünk szerint ennek a korosztálynak melyikről tudunk érdekesebb, megkapóbb információt közölni.Ha jól értem, akkor nem csak olyan műemlékek szerepelnek a könyvben, amelyek még ma is láthatók.

– Több olyan emléket is beválogattunk a könyvbe, amely manapság már nem létezik. Ilyen a németek pallója vagy az ötvösök tornya is. Ebben az is közrejátszik, hogy nem találtunk mást azzal a betűvel. Ugyanakkor archív felvételeket tettünk be az emlékekről, és ezzel kapcsolatban támadt egy olyan gondolatunk, hogy az archív felvételek másfajta történeteket mondanak el. Tehát egy régi kép valami mást is elmondhat a házról, a képen megjelenő emberekről vagy életről, és arra gondoltunk, megkérjük az olvasókat, hogy alaposan megvizsgálva ezeket a felvételeket gondolkozzanak el rajtuk, hogy milyen érzéseket kelt bennük. Ha még létezik, akkor menjenek el és nézzék meg a mai valójukban, és hasonlítsák össze. Egyfajta reflektálásra is lehetőséget ad ez a könyv.

A példaként említett b betű gondolom nem jelentett nehézséget, de más esetekben ez nem tűnik mindig annyira egyszerűnek. Melyik betűhöz volt a legnehezebb, illetve melyikhez a legkönnyebb? Milyen élményeid vannak ezzel kapcsolatban?

– Négy betűhöz nem találtunk illusztrációt, ezek a dz, a dzs, az í, illetve az ly betű. Ez szerepel a könyv bevezetőjében. Ugye ly betűvel csak a lyuk szó kezdődik, és lyukas dolgok nincsenek Kolozsváron. Az í betűn magam is nagyon csodálkoztam, hogy például sem íjász, sem író emléket nem sikerült találni. A dz és a dzs betűk pedig bárhol macerásak lennének. A Dsida Jenővel kapcsolatos emlékek ugye nem jók, mert ds-sel írják a nevét. A munkafolyamat úgy nézett ki, hogy először készítettünk egy táblázatot, ahová mindenki beírhatta az ötleteit, és nálunk is többször felmerült a neve, de mindig ki kellett húznom, mert nem jó.

A bevezetőben azt is írtuk, ha valaki mégis csak találna hozzájuk emléket, akkor szívesen fogadjuk, és megjutalmazzuk érte. A normális, 40 betűs ABC-t vettük alapul, mert ugye van 44 betűs kiterjesztetett magyar ABC is, amiben benne van az y, a w, a q és az x betű is. Ezekkel mi nem foglalkoztunk. Az egyszerű magyar ABC betűihöz kerestünk emlékeket, így összesen 36 emlék szerepel a könyvben.

A b betűhöz valóban sok emlék kapcsolódhat, de az m betű is olyan volt, hogy több minden közül válogathattunk. Végül a malomárokra esett a választásunk, de például Mátyás király lovasszobra is bekerülhetett volt. Nagyon nehéz volt a ty betűhöz emléket találni, erre emlékszem, hogy nagy fejtörést okozott. Végül Újvári Dórinak ugrott be, hogy a Házsongárdi temetőben Tyukodi Antal sírján van szobor, így oldódott meg a ty betű. Azon kívül a hosszú ű betű egy kakukktojás, de az legyen mindenkinek meglepetés, hogy mit választottunk.

Problémás volt az é betű is, mert az egyetlen emlék, amit találtunk, az az Élián-palota. Annak viszont nagyon megoszlik az írásmódja, mert több helyen e-vel írják, máshol ugyanakkor é-vel. Emiatt egy kicsit vacilláltuk, hogy mi legyen, de végül bevettük.

Vajon milyen feladat kapcsolódhat a házhoz?Vajon milyen feladat kapcsolódhat a házhoz?


Nekem két kedves történetem van a könyvvel kapcsolatban. Nagyon szerettem, hogy bekerült a régi Petőfi utcában álló egykori Gilovics-ház. Egy nagyon mostoha sorsú épületről van szó, főleg az volt nagyon csúnya, ahogyan eltűnt. A ház a 19. század elején épült, és a 1990-es évek második felében részben leégett. Utána szó volt arról, hogy restaurálni fogják, mert műemlék épület, de végül a helyreállítás helyet eladták a telket, amin az épület állt, és az új tulajdonosa végül lebontotta. Nagyon szövevényes a története.

Én nagyon szerettem ezt a házat. Elemisként a zeneiskola Petőfi utcai épületébe jártam. Az iskolába menet pedig napi szinten elhaladtam a már akkor is eléggé rossz állapotban lévő, omladozó falak előtt. Mindig arra gondoltam, hogy boszorkányok laknak ott. Tehát volt egy személyes érintettségem is. Másrészt az a legenda járta a házzal kapcsolatban, hogy nagyon alacsonyan lévő földszinti ablakain a hideg teleken bekukucskáltak a farkasok.

Azért kerültek egyébként nagyon alacsonyan az ablakai, mert korábban a várárok húzódott a Petőfi utca helyén, és amikor feltöltötték és utcává alakították, akkor annyira megemelkedett annak a szintje, hogy a háznak nagyon alacsonyra kerültek az ablakai. Nem tudom mennyi a valóságalapja, de állítólag ez történt.

Szerettem ugyanakkor a Mócok útján található Purjesz-Óváry-ház feledésbe merült történetét is. Purjesz Olga és Óváry Elemér szomszédok voltak, és a kertjeiket elválasztó kerítésen keresztül addig beszélgettek egymással, míg ezekből a beszélgetésekből szerelem szövődött, összeházasodtak, és összenyitották a házakat és kerteket.

Azért is szerettem a romantikus történetüket, mert Purjesz Olga pedig nagy művészetpártoló volt, napi szinten látott vendégül kolozsvári írókat, költőket és művészeket a házában. Az a hír jár járta, hogy akit meghívott teára, azt általában vacsorára is ott tartotta. Nagyon élénk kulturális élet folyt a házban, aminek szintén tragikus sors jutott, a II. világháborúban lemészárolták a családot.
Bemutatót terveztek a könyvnek?


– A gondolataink között szerepel egy bemutató, de erre már nem idén fog sor kerülni. Ebben a helyzetben hagyományos könyvbemutatót valószínűleg nem tudunk tartani, ezért valami online dolgot szeretnénk kitalálni, de jelenleg az év végéig nem tudjuk megvalósítani, tehát valószínűleg jövőre fog maradni.

Korábban egy kicsit izgultunk is amiatt, hogy nem tudunk könyvbemutatót tartani, és annak hiányában lesz-e érdeklődés iránta, de úgy tűnik, hogy nagyon is élénken érdeklődnek iránta. Egyelőre 100 példányban jelent meg a könyv, mert a Bethlen Gábor Alap támogatásából ennyire volt keretünk, és most úgy tűnik, hogy karácsonyig ez el is fog fogyni. Már gondolkodunk egy esetleges második kiadáson is.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS