2023. június 1. csütörtökTünde
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ismerjétek meg Krisztát és Cornelt a mikolai Mosolyházból, akik szavak nélkül is megértik egymást

2020. november 24. 19:35, utolsó frissítés: 2020. november 25. 11:40

Már csak kettőt kell aludni a Transindex által szervezett könyvbemutatóig, addig is olvassák el a Mosolyház közösségének két újabb tagját bemutató írásunkat.


Ahogyan már biztosan értesültetek, rendkívüli online könyvbemutatóra vállalkozott a Transindex, Kompasz Alexandra Krisztina, azaz Alexa kötetét mutatjuk meg nektek a Transindex Facebookján.

Közzétette: Transindex.ro – 2020. november 18., szerda


Alexáról azt kell tudni, hogy autista és arról írt, hogy milyen az ő világa, miként látja a környezetét, mit szeret, mit nem. Tippeket ad autistáknak és családjuknak, a velük foglalkozóknak arra nézve, hogy miként érdemes viselkedni, milyen zenét ajánlott hallgatni, milyen műsorokat ajánlott nézni, mit jó enni-inni egy autistának.

Az online könyvbemutató előtt azonban kedvcsinálóként nemcsak Alexát szeretnénk bemutatni, hanem annak a háznak a lakóit, ahol Alexa is rengeteg időt tölt. Három éve látogatja a szerző a Noé Partium Egyesület Mosolyház nevű nappali foglalkoztató központját, ahol több hozzá hasonló fiatal felnőttel foglalkoznak a szakemberek. Tízen vannak összesen, pár mondatos történetekben villantjuk föl mindegyiküket, hogy mire elérkezik a könyvbemutató időpontja, lássák, ismerjék meg a teljes csapatot. Öt kis történetet teszünk közzé, naponta egyet, így a könyvbemutató időpontjáig már a mosolyház minden lakójáról tudni fogtok valamit.
4. Cornel és Kriszta között különleges kapcsolat alakult ki


Dinu Cornel 28 éves, a makacsságáról ismerszik meg, könnyen haragra gerjed. Ugyanakkor ő tud a legjobban örülni a vendégeknek, és az ölelése puha, szeretettel teli. Amikor elkezdett a nappali foglalkoztatóba járni, nem tudott kerékpározni. De itt megtanult, azóta minden nap a háromkerekű biciklijével jön és megy haza. Kedvenc időtöltése a puzzle kirakása, amiben sokat fejlődött.

Nikora Kriszta 28 éves és nagyon szeret a közösségbe járni. Beszélni ugyan nem tud, de a mosolya mindent kifejez a lelkiállapotáról. Cornel figyelmesen kíséri és segíti, ha bármire szüksége van. Kriszta néha egész nap dúdol, amíg a Mozaik fejlesztő játékot kirakja. Ő került a csoportba a legkésőbb, nehezebben illeszkedik be a kommunikációs gátak miatt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS