2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ismerjék meg a Mosolyház legfantáziadúsabb tagjait, még a Transindex csütörtöki könyvbemutatója előtt

2020. november 23. 16:50, utolsó frissítés: 16:50

Márta és Márk mellett nem lehet unatkozni. Vicces történetekkel szórakoztatják a környezetüket, őket mutatjuk be sorozatunk mai részében.


Nemrég írtunk arról, hogy rendkívüli dologra vállalkozott a Transindex, be fogjuk mutatni Kompasz Alexandra Krisztina, azaz Alexa kötetét egy online könyvbemutatón.

Közzétette: Transindex.ro – 2020. november 18., szerda


Alexáról azt kell tudni, hogy autista és arról írt, hogy milyen az ő világa, miként látja a környezetét, mit szeret, mit nem. Tippeket ad autistáknak és családjuknak, a velük foglalkozóknak arra nézve, hogy miként érdemes viselkedni, milyen zenét ajánlott hallgatni, milyen műsorokat ajánlott nézni, mit jó enni-inni egy autistának.

Az online könyvbemutató előtt azonban kedvcsinálóként nemcsak Alexát szeretnénk bemutatni, hanem annak a háznak a lakóit, ahol Alexa is rengeteg időt tölt. Három éve látogatja a szerző a Noé Partium Egyesület Mosolyház nevű nappali foglalkoztató központját, ahol több hozzá hasonló fiatal felnőttel foglalkoznak a szakemberek. Tízen vannak összesen, pár mondatos történetekben villantjuk föl mindegyiküket, hogy mire elérkezik a könyvbemutató időpontja, lássák, ismerjék meg a teljes csapatot. Öt kis történetet teszünk közzé, naponta egyet, így a könyvbemutató időpontjáig már a mosolyház minden lakójáról tudni fogtok valamit.

3. Márta és Márk, a két nagy mesélő

Kürti Márta 42 éves, ő a közösség legidősebb tagja a kedvezményezettek közül. Szeret beszélgetni, mindig mindenkitől megkérdi, hogy van. Mindenféléről szeret mesélni, gyakran kitalálja a történeteket, és ezekbe belefűzi a családi kötelékeket is. Például feltűnően sok unokatestvérről szokott mesélni... Nem mindig tudja a fantáziát a valóságtól különválasztani. Mosolya magával ragadó, de vannak borús napok is, amikor panaszkodik, hogy itt vagy ott fáj. A kézügyesség nem erőssége, de igyekszik hasznossá tenni magát, a papír újrahasznosításban a legaktívabb.Bicsi Márk 19 éves. A szatmárnémeti speciális iskolába járt korábban, ezt követően került a Mosolyházba. Könnyen megbarátkozott a többiekkel, figyelmes, segítőkész, emlékszik minden apró eseményre. Szeret mesélni, és a vicces történeteket többször is előadja a barátairól vagy a családjáról. Kitartóan gyakorolja a finom mozgásokat, főként mozaikjátékkal. Abban az életkorban van, amikor ős is nagyon szívesen sétál és beszélget a lányokkal az udvaron.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS