2023. június 1. csütörtökTünde
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ismerjék meg a Mosolyház legfiatalabb tagját, és hangolódjunk együtt a Transindex által szervezett könyvbemutatóra

2020. november 22. 20:05, utolsó frissítés: 22:35

A Szatmár megyei Mikolában működő Mosolyház közösségének tagjait bemutató sorozatunkban most Erzsi és Andrea következik.


Nemrég írtunk arról, hogy rendkívüli dologra vállalkozott a Transindex, be fogjuk mutatni Kompasz Alexandra Krisztina, azaz Alexa kötetét egy online könyvbemutatón.

Közzétette: Transindex.ro – 2020. november 18., szerda


Alexáról azt kell tudni, hogy autista és arról írt, hogy milyen az ő világa, miként látja a környezetét, mit szeret, mit nem. Tippeket ad autistáknak és családjuknak, a velük foglalkozóknak arra nézve, hogy miként érdemes viselkedni, milyen zenét ajánlott hallgatni, milyen műsorokat ajánlott nézni, mit jó enni-inni egy autistának.

Az online könyvbemutató előtt azonban kedvcsinálóként nemcsak Alexát szeretnénk bemutatni, hanem annak a háznak a lakóit, ahol Alexa is rengeteg időt tölt. Három éve látogatja a szerző a Noé Partium Egyesület Mosolyház nevű nappali foglalkoztató központját, ahol több hozzá hasonló fiatal felnőttel foglalkoznak a szakemberek. Tízen vannak összesen, pár mondatos történetekben villantjuk föl mindegyiküket, hogy mire elérkezik a könyvbemutató időpontja, lássák, ismerjék meg a teljes csapatot. Öt kis történetet teszünk közzé, naponta egyet, így a könyvbemutató időpontjáig már a mosolyház minden lakójáról tudni fognak valamit.

2. Erzsi és Andrea sokat fejlődött, amióta a Mosolyházat látogatja

Varga Erzsi 31 éves, 4 éves kora óta ismerik a Mosolyház munkatársai, így sok közös emlék és történet van mögöttük... Nagyon érzékeny, és fontos számára a biztonság. Ha nem érti pontosan meg, amit mondanak neki, zaklatott lesz és autoagresszív. Szereti tudni, hogy mikor, kivel, mi fog történni, és mindig megkérdi, hogy őt felírták-e a névsorba, a listára. Sokat fejlődött a Mosolyházban a varrási technikája. Tudja, hogy a Fény Házában hol lesz a szobája, és ki lesz a szobatársa - ezt naponta elmondja, és mindig hozzáteszi, hogy "boldog vagyok".

Erzsi és AndreaErzsi és Andrea


Bene Andrea 17 éves, ő a legfiatalabb tagja a Mosolyház közösségének, szeret a nappali foglalkoztatóba járni. Szívesen van itt, a többiek "anyáskodóan" viszonyulnak hozzá, ami azt jelenti, hogy például időnként a haját copfba kötik vagy szalagot, pántot kötnek a fejére. Örömmel hallgatja a királykisasszonyos meséket, énekeket, szívesen hord csillogó ruhákat és használ mesefigurás tárgyakat. Nem tudott járni, amikor a Mosolyházba került, itt tanult meg egyedül pár lépést megtenni, nehezen koordinálja a végtagjait. A többiek mindenben segítik, még az is előfordul, hogy hármasban táncolnak Mónikával és Erzsivel.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS