2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ismerjék meg a Mosolyház közösségét, a Transindex által bemutatásra kerülő kötet szerzőjének, Alexának a barátait

Szerk. 2020. november 21. 17:32, utolsó frissítés: 2020. november 22. 09:19

Az autistákról mindenki tudni véli, hogy zárkózottak, nem keresik mások barátságát, társaságát. Ez nem egészen így van. Alexa, aki maga is autista, eldöntötte, hogy beenged minket az ő, illetve barátai világába.


Nemrég írtunk arról, hogy rendkívüli dologra vállalkozott a Transindex, be fogjuk mutatni Kompasz Alexandra Krisztina, azaz Alexa kötetét egy online könyvbemutatón.

Közzétette: Transindex.ro – 2020. november 18., szerda


Alexáról azt kell tudni, hogy autista és arról írt, hogy milyen az ő világa, miként látja a környezetét, mit szeret, mit nem. Tippeket ad autistáknak és családjuknak, a velük foglalkozóknak arra nézve, hogy miként érdemes viselkedni, milyen zenét ajánlott hallgatni, milyen műsorokat ajánlott nézni, mit jó enni-inni egy autistának.

Az online könyvbemutató előtt azonban kedvcsinálóként nemcsak Alexát szeretnénk bemutatni, hanem annak a háznak a lakóit, ahol Alexa is rengeteg időt tölt. Három éve látogatja a szerző a Noé Partium Egyesület Mosolyház nevű nappali foglalkoztató központját, ahol több hozzá hasonló fiatal felnőttel foglalkoznak a szakemberek. Tízen vannak összesen, pár mondatos történetekben villantjuk föl mindegyiküket, hogy mire elérkezik a könyvbemutató időpontja, lássák, ismerjék meg a teljes csapatot. Öt kis történetet teszünk közzé, naponta egyet, így a könyvbemutató időpontjáig már a mosolyház minden lakójáról tudni fognak valamit.

Annamária és Mónika nyitják a sort.


1. A barátság nyelve: közös jelbeszédet alakított ki a két barátnő

Oláh Annamária 24 éves, rengeteget fejlődött és változott amióta jár a Mosolyház foglalkozásaira. Leküzdötte a félelmeit és a zárkózottságát. Sőt, barátságot is kötött Mónikával, aki siketnéma, és akit segít abban, hogy megértse a napi feladatokat. Kialakult kettőjük között egy sajátos jelbeszéd. Annamária fejlődését a kézimunka területén szakmai körökben is elismerték. Szorgalmas és példamutató, jól beilleszkedett a közösségbe, ma már a Mosolyház a második otthona.

Annamária és MónikaAnnamária és Mónika


Varga Mónika 22 éves, nem hall és nem is beszél, és mivel nem járt iskolába, a jelbeszédet sem sajátította el. Szereti a Mosolyházban a közösséget, melyben biztonságban érzi magát. Annamária segíti őt a kommunikációban - egy sajátos nyelvezetük alakult ki. Szorgalmas, nagyon jó a kézügyessége, hamar megtanulja az új mintákat, és szívesen kézimunkázik. Jó a ritmusérzéke, ha látja a többieket, be tud kapcsolódni a közös táncba, amennyiben összefogódznak. Élmény nézni, ahogy Andreával és Erzsivel járják a "cigánytáncot".

Holnap újabb történettel jelentkezünk, újabb lakókat ismerhetnek meg a Mosoly-házból !

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS