2021. szeptember 25. szombatEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Már várjuk a covid-vakcinát, azonban még influenza elleni védőoltás sem kapható

k. á. 2020. november 23. 11:17, utolsó frissítés: 11:58

Pedig egyebebet sem hallottunk egész ősszel, mint azt, hogy milyen fontos volna ilyenkor a védőoltás. A beígért sok millió vakcina azonban felszívódott a bürokrácia útvesztőiben.


Az egészségügyi szakemberek egy ideje figyelmeztetnek arra, hogy katasztrófa lenne Románia számára, ha a koronavírus-fertőzöttek mellett elkezdenék az influenzajárvány áldozatai is leterhelni a kórházi rendszert. Ennek ellenére ha ma szeretnél influenza elleni oltást vásárolni valamely patikában, akkor ezt nem teheted meg. És úgy néz ki jelenleg, hogy idén elég valószerűtlen, hogy hozzájussunk.

Johannis elnök nemrég büszkén jelentette be, hogy sokkal több oltást vásároltak idén, mind a szociáldemokrata kormányok idejében, azaz 3,5 millió adagot. A hivatalos, minisztériumi adatok ennél kevesebbet, 2,9 milliót mutatnak, de a lényeg, hogy jelentősen nőtt a kapacitás. Csakhogy ezek nem a piacra mennek, hanem a háziorvosoknak.

Szeptember 14 óta az egészségügyi minisztérium mintegy kétmillió adag vakcinát osztott szét, többségében olyant, amelyek a három évnél idősebb lakosság számra nyújtanak védelmet, és néhány százezret az ennél fiatalabb korosztály, a kisgyerekek beoltása végett.

Az Országos Közegészségügyi Intézet adatai szerint november közepéig 500.000 személy kapta meg az oltást, olyanok, aki kiemelten veszélyeztetett kategóriákba tartoznak. Azon vakcinák, amelyeket a minisztérium vásárolt, és ingyenesen a háziorvosoknak osztott ki, kizárólag ezen csoport tagjai között fognak eloszolni, ezek közé azok tartoznak, akik hatvanöt év fölöttiek, krónikus-, vagy légzőszervi betegséggel rendelkező személyek, intézmények által gondozott idősek és gyerekek, illetve az állapotos nők is kiemelt kategóriaként vannak számon tartva.


Igen ám, csak hiába rendeltek annyit, a legtöbb orvosi rendelőbe ezek késve érkeznek, vagy már éppen a közegészségügyi hatóságokhoz is, ahol a háziorvosok későn tudják felvenni, többen is panaszkodtak, hogy több órás sorban állás is kell hozzá. Szeptember eleje óta pedig a piaci kereslet is nagy. Az oltásokat amúgy is a legjobb szeptember közepétől terjedően december elejéig elvégezni, de januárban is jó, ha beadatja valaki magának.

Mondani sem kell, hogy az oltás nagyon hasznos tud lenni, nemcsak amiatt, mert ha valaki kizárja az influenzát, akkor könnyebben tudja beazonosítani magán a koronavírus tüneteit, hanem azért is, mert vélhetőn - még nem pontosak erre nézve az adatok - ha valaki elkapja a koronavírust, abból kigyógyul, és utána kapja el az influenzát, akkor az átlagosnál sokkal erősebb tünetei lesznek.

Az is problémát jelent, hogy mivel a háziorvosok késve kapták meg az oltásokat, és szeptemberben egy körülbelül 300. 000-es mennyiség a gyógyszertárakba került, a veszélyeztetett kategóriákba tartozó emberek, akiknek amúgy is ingyen járna, sokan felvásárolták a gyógyszertárakban levő készleteket, amely néhány nap alatt elfogyott.

Az egészségügyi minisztérium 8 részletben osztja szét a beszerzett vakcinákat az orvosoknak: szeptember 15-én ment ki az első, 330 000-et tartalmazó adag, 17.-én érkezett újabb hetvenezer, majd október folyamán mintegy 1 100 000 került összesen kiosztásra, az utolsó adagokat pedig decemberre tervezték be.

A háziorvosok tehát jól el lesznek látva előbb-utóbb, az viszont a nagy kérdés, hogy azok, akiknek nem jár ingyenes, honnan szerzik be.
A probléma gyökere ott lehet, hogy korlátozott a gyógyszercégek gyártási kapacitása, és egész Európában hatalmasat nőtt az igény a vakcinákra.

Gindrovel Dumitra, az oltáskampányok egyik legismertebb hazai szószólója úgy véli, rossz volt a kommunikáció az oltóanyag elosztásáról, és félő, hogy amikor az utolsó dózisok megérkeznek, már nem lesz akit beoltani, hiszen mindenki igyekszik megvásárolni magának. Dumitra ugyanakkor úgy véli, a szabad piacra kevés, maximum néhány százezer oltás fog kikerülni, és csak akkor, ha már nem lesz igény azok részéről, akiknek ingyen járna.

Amúgy: amennyiben mégis jut a gyógyszertárba, az ára 50 lej körül van. Romániában két cég terjeszti a gyógyszertárakban, a Mylan és a Sanofi, mert ők ketten nyertek az egészségügyi minisztérium által kiírt közbeszerzésén.

Ebből a nagyobb mennyiséget a Mylan fogja beszerezni, 2,4 milliót, a maradék 500 00-et meg a másik vállalat. A Mylan ugyanakkor külön 190 000-et fog a gyógyszertárakba szállítani, de csak december elejétől kezdve, hiszen a vállalatnak prioritás az egészségügyi minisztérium által kért mennyiséget kielégíteni.

A minisztérium ugyanakkor előrelátó volt, hiszen – mivel az oltóanyag legyártása hat hónapot is igénybe vesz – a családorvosoknak már február végén igényelni kell az az évi őszi adagmennyiséget, viszont a családorvosok csak 1,2 milliót igényeltek.

A szeptemberben a gyógyszertárakba kerülő adagot a Sanofi biztosította, de nem tudni, mekkora mennyiséget dobott piacra pontosan, s hogy tervez-e még. Volt még a közelmúltban két vállalat, aki foglalkozott az oltás forgalmazásával, az egyik a GlaxoSmithKline, aki visszavonult a román piacról tavaly óta, a másik az Astra Zeneca, ez viszont csak 18 éven aluliaknak forgalmaz.

Adrian Grecu, a Mylan igazgatója azt mesélte a Hotnewsnak, hogy az oltás előállítása több hónapot felölelő folyamat, és senki nem tudott igazán felkészülni arra, hogy drasztikusan megnőtt az igény az influenzaelleni oltásokra. Grecu azt mondja, hogy már tavaly tél végén elment a minisztériumba, és kérte, hogy mihamarabb írják ki a közbeszerzést, amelyet végül elég gyorsan, áprilisban ki is írtak. Azt is mondja, hogy már júniusban tudta, hogy nem fognak tudni biztosítani a gyógyszertáraknak is nagy mennyiségű vakcinát, hiszen a 2 400 000 dózis, amit ki kell szállítaniuk a minisztériumnak majdnem a teljes kapacitásukat lefoglalja.


Az igazgató szerint a helyzet nem rózsás, de mégiscsak dupla annyi vakcina lesz idén, mint az előző években, ezt pedig sok európai ország megirigyelhetné tőlünk.

Arról nincsenek kimutatások, Európában mennyire állunk jól, minden esere a német kormány nemrég bejelentette, hogy az ország minden állampolgára számára ingyenesen biztosítják az oltást, Nagy-Britannia pedig korlátozni kényszerült az exportját, hogy a saját igényeit edzeni tudja.

Jelenleg senki nem tud semmit tehát, a Transindex öt gyógyszertárat hívott fel Erdély különböző városaiból, egyiknél sem tudtak róla, hogy a közeljövőben érkezne hozzájuk oltóanyag. Egy halvány remény van arra nézve, hogy az állami egészségügyi vállalat, az Unifarm valamikor december után úgy fog dönteni, hogy a háziorvosoknál megmaradt mennyiséget forgalomba hozza, jó kérdés, hogy mennyi fog maradni. Igaz, hogy tavaly csupán 1,5 millió romániai oltatta be magát influenza ellen, csakhogy idén lényegesen magasabb a kereslet az oltásra.

Maradjon a végére ez fun fact-nek, hogy tavaly négy féle törzsű influenzavírus is fertőzött az országban, az azelőtt készült oltóanyagok viszont a B törzs ellen nem védtek. Ennek az lett az eredménye, hogy az oltást kapottaknak 15 százaléka végül megfertőződött így is. Az idei vakcinák azonban már mind a négy törzs ellen hatásosak. Csak nem férhetünk mindannyian hozzá.

Címoldali kép: pixnio.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS