2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egyedülálló kezdeményezés: letették az ország első bárka típusú lakóotthonának alapkövét Mikolában

Babos Krisztina Babos Krisztina 2020. november 18. 13:53, utolsó frissítés: 2020. november 23. 19:11

A Szatmár megyei Fény Háza lakóotthon több lesz, mint fogyatékkal élők bentlakása: sajátos közösségi házként is működik majd. Az egyik jövendőbeli bentlakó által írt könyv online bemutatójára is meghívunk.


Nemrég számoltunk be a Szatmárnémetihez közel fekvő Mikolában működő, fogyatékkal élőket támogató Mosolyházban folyó tevékenységekről.

Itt napi szinten foglalkoznak egyes besorolású, azaz halmozottan szellemi fogyatékos fiatal felnőttekkel. Akik számára nálunk igen kevesen kínálnak hasonló, fejlesztő és közösségi tevékenységeket. Míg Romániában a bevett szokás a mai napig az, hogy a szellemi fogyatékkal élőket zárt intézményekben látják el, a Mosolyház gyökeresen más szemléletet képvisel.

Lényegében közösségi házként is működik, hiszen hívják és várják a szűkebb és a tágabb közösség tagjait különféle programjaikra, illetve egy-egy jó hangulatú beszélgetésre, együttlétre. A külföldön sikerrel alkalmazott intézményi forma, a bárka típusú otthon azonban akkor teljes, ha a nappali foglalkoztató mellett lakhatási lehetőséget is biztosít a kedvezményezettek számára.

Ebbe az irányba tett egy fontos lépést múlt héten a fenntartó Noé Partium Egyesület: letették a Fény Házának, azaz a bentlakásuknak az alapkövét. A kétnyelvű (magyar és román) ünnepségen Löchli Tünde, az egyesület elnöke tolmácsolta a közösség köszönetét minden közreműködő felé, azok irányába is, akik az egészségügyi megszorítások miatt nem lehettek jelen.


Református, görög katolikus és ortodox pap áldotta meg a kezdeményezést, az alapkőbe rejtett időkapszulába pedig a kedvezményezettek jövőnek szánt üzenetei kerültek. Az ünnepséget az egyik leendő bentlakó nyitotta meg, aki sokat gyakorolta a két nyelven elmondott bevezetőt, hogy maradéktalanul eleget tegyen a feladatnak.

Az időkapszulába a beköltözők jövőnek szánt üzenetei kerültek. És a résztvevők is kaptak egy-egy ajándékot.Az időkapszulába a beköltözők jövőnek szánt üzenetei kerültek. És a résztvevők is kaptak egy-egy ajándékot.


A civil kezdeményezés a helyi önkormányzat támogatását is élvezi, így természetesen Dobos István polgármester is részt vett az eseményen, aki elmondta: örül, hogy Mikolában létesül az ország első bárka típusú lakóotthona. Hozzátette: reméli, hogy a községi önkormányzat mellett magánadományokkal is segítik majd a kezdeményezést.

Mint elhangzott: az optimista forgatókönyv szerint egy év alatt sikerül felépíteni és lakhatóvá tenni a Fény Házát. A beruházás szerencsésen indult, a szó legszorosabb értelmében, hiszen az egyesület egyik ausztriai szimpatizánsa a lottónyereményét ajánlotta fel erre a célra. Aki pedig szeretne bekapcsolódni a támogatók körébe, az telefonon jelezheti szándékát a Noé Partium Egyesület elnöke felé (Löchli Tünde – 0799 939 188).

A mikolai bárka típusú otthon nemcsak fogyatékkal élők számára készül. Fogadnak ugyanis olyan önkénteseket, akik szeretnének együtt élni a kedvezményezettjeikkel. A kezdeményezés egyedülálló, külföldi tapasztalatok szerint ez kiváló lehetőség az önismeretre, az empátia fejlesztésére és olyan készségek elsajátítására, mint a váratlan helyzetekre való gyors és megfelelő reagálás.

Három felekezet papja áldotta meg a kezdeményezést és Mikola polgármestere is sok sikert kívánt.Három felekezet papja áldotta meg a kezdeményezést és Mikola polgármestere is sok sikert kívánt.


A bárka típusú otthonok közössége egy külön világ: itt nem kell megfelelni a bevett és kényelmetlen, ám mélyen belénk ivódott és sok esetben értelmetlen szabályoknak. Mindenkit úgy fogadnak el, amilyen, és mindenkinek kijár feltétel nélkül az odafigyelés, a mosoly, a törődés.

Hogy ez a kezdeményezés mennyire inspiráló, arra a legjobb példa az, hogy egy könyv is született már a három éve működő Mosolyházban. Kompasz Alexandra Krisztina, aki a kezdetektől tagja a közösségnek, az autisták világát hozza közel hozzánk Alexa, nyisd meg a szíveket! című kötetében.A könyv online bemutatójának szervezésére vonatkozó felkérést a Transindex szerkesztősége örömmel vállalta el. A Facebook-esemény linkjére kattintva lehet részleteket megtudni a november 26-án délután 18 órától tartandó könyvbemutatóról, ahol a kötet ismertetése mellett szó lesz autizmusról, speciális nevelési igényekről, valamint a készülő bárka típusú otthonról, illetve a Noé Partium Egyesület tevékenységéről is.

Alexa olyasmire szánta el magát, ami az autisták körében nagyon-nagyon ritkának számít: arról írt, hogy milyen az ő világa, miként látja a környezetét, mit szeret, mit nem. Tippeket ad autistáknak és családjuknak, a velük foglalkozóknak arra nézve, hogy miként érdemes viselkedni, milyen zenét ajánlott hallgatni, milyen műsorokat ajánlott nézni, mit jó enni-inni egy autistának.

Az, hogy autisták kiadványt szerkesztenek, vagy kimagasló teljesítményt érnek el egy-egy területen, nem számít ritkaságnak. Az viszont, hogy magukról beszéljenek, mint Alexa a könyvében, valódi kuriózum. A kiadvány háromnyelvű: románra és németre is lefordították, ami nem volt egyszerű, hiszen a fordítóknak feladatul szabták, hogy nem szabad eltérniük a szövegtől, hűen kell visszaadniuk a szerző gondolatmenetét, világlátását. A kötet a szatmárnémeti Noé Partium Egyesület, valamint ausztriai partnerszervezete, az Impulse Tirol jóvoltából jelent meg a Rosenverlag Innsbruck kiadónál.

A könyv borítójaA könyv borítója


Az online, Zoomos könyvbemutatón Kompasz Alexandra Krisztinával Löchli Tünde, a Noé Partium Egyesület elnöke, Drotar Minerva pszichológus, illetve a Transindex részéről Gyöngyi Annamária valamint Babos Krisztina újságírók beszélgetnek.

A Fény Házába tíz fogyatékkal élő költözik majd be, akiket a következő napok során mutatunk be olvasóinknak, ők azok, akik rendszeresen látogatják a mikolai Mosolyházat is.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS