2020. november 26. csütörtökVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szerintetek Johannis kutyás vagy macskás?

G. L. 2020. november 12. 19:17, utolsó frissítés: 19:17

Azzal, hogy Joe Biden valószínűleg megnyeri az amerikai választást, az is eldőlni látszik, hogy négy év után újra négylábú lakói lesznek a Fehér Háznak. Állati összefoglaló.


Azt gondolhatnánk, az elnöki kutyák, macskák és egyéb háziállatok léte vagy nemléte alapvetően nem tartozik a nyilvánosságra. Ez egészen addig így is van, ameddig a politikus személyét, megítélését befolyásoló eszközként fel nem használják őket. Állatmustrát tartottunk.

Az előbb említett Joe Biden és a kutyái például azzal kerültek be a napokban a hírekbe, hogy a megválasztott elnök két németjuhásza közül az egyik örökbefogadott kutya, és hivatalosan még nem tudtunk ilyenről. Ettől néhányan nyilván arra számítanak az állatvédő és kutyabarát egyesületek, hogy segíteni fogja a menhelyen lévő kutyák ügyét.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Folks — you’re not just voting to put me in the White House. You’re also voting for Champ and Major. Let’s put dogs back in the White House.

Joe Biden (@joebiden) által megosztott bejegyzés,A Biden családnak tehát két házikedvence van: Champ és Major. Champ már 2008 óta a család tagja, a másik eb csak 10 évvel később került a családhoz. Majorra egy Facebook hirdetésben figyelt fel Ashley, Biden lánya. A menhely felhívásában egy egész alomnyi németjuhász testvér szerepelt, akiknek mind szerető otthon kerestek. Az állat először csak ideiglenesen került a családhoz, viszont végül örökbefogadták. A Biden-házaspár kutyáinak külön rajongói Instagram oldala is van.


Az inkább kivételnek számít, hogy az elmúlt elnöki ciklusban nem élt négylábú házikedvenc a Fehér Házban.

Az Obama-házaspárnak két portugál vízikutyája volt. Bo és Sunny elég felkapottak is voltak, gyakran szerepeltek a hírekben. Obamáék két kutyája viszont meglehetősen kevésnek tűnnek a fiatalabb George Bush "állatfarmájhoz" képest. Egy texasi hosszúszarvú marhája is volt a Bush-házaspárnak, igaz, nem a hivatalos elnöki rezidencián tartották, hanem a saját birtokukon. Ezen kívül egy közönséges házimacska, India, két skót terrier, Barney és Miss Beazley, valamit egy angol springer spániel, Spotty boldogította Bushékat a Fehér Házban. Ezek egyébként elég egyszerűen beszerezhető információk, a marhájukon kívül mindenkinek van saját Wikipedia oldala is. A spánielről azt is lehet tudni, hogy az idősebb Bush-házaspár Millie nevű kutyájának volt a kölyke.

Történeti áttekintésben az elnökök az abszolút kedvenc háziállatai a kutyák (minden fajtában, méretben és színben voltak társai már az Egyesült Államok első emberének), de azért néhány ritkaságot is találni. Ugyanakkor meg kell jegyezni, a 19. században még teljesen bevettnek számított az, ha az elnöknek volt egy saját lova (inkább lovai), és egy-egy papagájon, kanárin se nagyon csodálkozhatunk el. Viszont Andrew Jackson elnök harci kakasokat tartott, Lincolnnak kecskéi voltak egyebek mellett. Benjamin Harrison elnök is tarott kecskét a Fehér Házban, a feljegyzések szerint játék gyanánt az unokáinak. Igaz, neki két aligátorra is volt.

fotó: wikipedia.orgfotó: wikipedia.org


A három legnagyobb állattartó elnöknek minden kétséget kizáróan Theodore Roosevelt, Calvin Coolidge, illetve John F. Kennedy számít. Roosevelt számos kutya és egyéb háziállat mellett tartott egy borzot, amit két hetesen talált a vasúti sínek mellett az egyik útja során, egy gyöngybagolyt, illetve rövid ideig még egy fekete medve bocsot is. Később ez utóbbit egy állatkertnek ajándékozta. Azt már nem jegyzik meg a krónikák, hogy az etióp uralkodótól kapott foltos hiénájának mi lett a sorsa, valószínűleg az is állatkertbe került.

Mégsem Theodore Roosevelt volt a legnagyobb állatbolond elnök, hanem Coolidge, akinek számos kutya, papagáj és egyéb madár mellett volt egy Rebecca névre keresztelt mosómedvéje, egy Smoky névre keresztelt vörös hiúza, egy Billy névre keresztelt törpe vízilova is. Sőt, egy ideig két oroszlánkölyök boldog/szomorú tulajdonosa volt, és az is ismert, hogy állatkertnek ajándékozott egy törpekengurut, egy kisebb fajta antilopot és egy fekete medvét. Kennedy főleg kutyákat tartott, de tudjuk azt is, hogy a nyulát Zsa Zsának hívták.

Fotó: Cecil W. Stoughton/ Fehér Ház/ wikipedia.orgFotó: Cecil W. Stoughton/ Fehér Ház/ wikipedia.org


Az amerikai időutazás után térjünk át az európai jelenbe.

Talán II. Erzsébet az az európai államfő, akinek a személyéhez egyértelműen tudunk állatokat kötni.

Erzsébet még hercegnőként, a 18. születésnapjára kapott ajándékba az édesapjától egy corgit. Susannak (mert így hívták az állatot) aztán 14 generációnyi leszármazottját nevelte fel a királynő. Az utolsó corgija, Willow 2018 márciusában pusztult el. Willow nem csak a Vanity Fairben és számtalan másik újságban szerepelt, hanem a 2012-es londoni olimpia megnyitójára készített filmben is feltűnt, itt Daniel Craig partnere volt egy James Bond-jelenet erejéig. A királynő állítólag 2009-ben döntötte el, hogy a korára való tekintettel nem tenyészt több kutyát, így 2018-ban amikor Willow elpusztult, már csak két dorgija (corgi és tacskó - angolul dachshund - keverék) maradt.A família viszont biztosan nem maradt híres kutya nélkül, elég gyakran szerepel a sajtóban és a közösségi médiában Cambridge hercegének és hercegnőjének angol cocker spánielje, Lupo. Boris Johnson brit miniszterelnök Dilyn nevű keverék kutyájával szokott a hírekbe kerülni, ami elég népszerű volt ahhoz, hogy saját Wikipedia oldal készüljön neki. Mégsem Dilyn a Downing Street 10 szám legnépszerűbb élő négylábúja, hanem Larry, a miniszterelnöki hivatal főegerésze.


A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Can’t believe it’s been three years already! The Duke and Duchess would like to thank everyone for all the lovely messages they have received for Prince George's 3rd birthday, and are delighted to share four new photographs of Prince George to mark his third birthday, taken by photographer Matt Porteous at their home in Norfolk in mid-July.

Duke and Duchess of Cambridge (@kensingtonroyal) által megosztott bejegyzés,A francia elnök imázsához is nagyon passzol egy kutya, és Emmanuel Macronnak természetesen van is egy labrador-griffon keveréke, Nemo. Az állatot menhelyről fogadoták örökbe, és korábban azzal került a hírekbe, hogy nem fogadott szót, bepisilt Élysée-palota kandallójába, esetleg egy hivatalos fogadáson kerül érzékeny kapcsolatba egy másik kutyával.

Angela Merkelnek valószínűleg nincs kutyája, ezt abból lehet sejteni, hogy ismert, a kancellár gyerekkora óta híresen fél tőlük. Állítólag Putyin elnök ezt ki is használta, amikor 2007-ben a szocsi elnöki nyaralóban egy hivatalos találkozón megjelent a fekete labradorjával, Konival, amitől a kancellár halálra rémült. Az ijedt tekintetéről készült képeket itt lehet megnézni.


Felénk azért kevesebb a híres elnöki, miniszterelnöki vagy államfői eb vagy egyéb házikedvenc,

de azért feltűnnek egyszer-egyszer a hírekben. Például Orbán Viktor körül. Mindez úgy, hogy a magyar miniszterelnöknek hivatalosan nem nagyon van kutyája. A legemlékezetesebb talán a Nárcisz névre keresztelt kuvasz megjelenése, amelyről 2016-ban nyilatkozott Orbán a Blikknek. Elújságolta, egyszer ismeretlen tettesek majdnem agyonverték az akkor 6 éves állatot, és ezzel "soha nem múló emlékeket" hagytak a gazdáiban. Bár a Blikk úgy mutatja be az állatot, mint az Orbán-család házikedvencét, addig azt se nagyon lehetett tudni, hogy a miniszterelnöknek kutyája van, sőt 2012-ben még ő nyilatkozta azt, hogy nincs kutyája, mert nem tudna vele úgy törődni, ahogyan az egy családtag megérdemli. Nárcisz titokzatos megjelenése környékén a sajtó egy kicsit jobban utánanézett a kutyának, és kiderült, hogy Orbán Viktor állítólagos kuvasza egy olyan birtokot őriz Hatvanpusztán, amit hivatalosan ugyan Mészáros Lőrinc bérel, de sajtó szerinte inkább a miniszterelnök titkos birtoka. Orbánról 2013 karácsonyán is készültek kutyás képek, de arról akkor azt mondták, hogy a Ráhel lányáé.

Nárcisz és én is egyetértünk az állatvédők céljaival // Both Nárcisz and I agree with the goals of animal rights activists.

Közzétette: Orbán Viktor – 2016. február 23., kedd


Gyurcsány Ferencnek ellenben biztosan van kutyája, Zsazsának hívják, és elég sokat posztol róla közösségi oldalán a DK elnöke. Sőt, nem csak kutyája, hanem macskája is van az elhíresült egykori miniszterelnöknek, és arról is rendszeresen oszt meg képeket. Egyébként Gyurcsány sem rest egy kis népszerűségért állatokkal pózolni, idén például egy elárvult kiscicát etetett látványosan, később pedig gazdát is kereset neki. A magyarországi politikusok közül még Vona Gábornak volt egy emlékezetes sorozata még a Jobbik néppártosodásának korában, amikor három vizslakölyökkel fényképezték, de azóta már nem csak az egykori cukiságokról nem tudni semmit, hanem Vonáról sem.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Ha az anyacica elmegy egy-két napra, akkor Feri kénytelen ezt is megoldani. Reggel munka előtt, délben két meeting közt, este munka után etetem a kiscicákat:) #gyurcsany #europaimagyarok

Gyurcsány Ferenc (@ferenc.gyurcsany) által megosztott bejegyzés,De Ziua Internațională a Animalelor, vi-l prezint pe Spike, un ciobănesc belgian care de 7 ani face parte din echipa...

Közzétette: Klaus Iohannis – 2016. október 4., kedd


A romániai politikusok nem nagyon osztanak meg képeket a házikedvenceikről. Klaus Johannis államfő az állatok világnapja alkalmából posztolt egyszer egy kutyás képet, de Spike névre keresztel belga juhász nem az elnök saját állata volt, hanem a védelmi és őrszolgálaté. Traian Basescutól is csak egy megosztást találtunk, még 2013-ban posztolta, ahogyan három kutyával játszik, és arra biztatja közben az embereket, ne hagyják az állatokat az utcán. Azóta inkább az unokáiról oszt meg képeket, ha a cukiságfaktorra játszik. A korábbi elnök oldalán még egy híresebb állatokkal kapcsolatos posztot találunk, amelyben a kertjében található állatszobrokkal kapcsolatban ad magyarázatot. Van például egy fából készült medveszobra egy kommandói mestertől, egy üvegszálas életnagyságú lova, amit a felesége kapott állítólag születésnapjára, illetve egy életnagyságú tehén is. Az ex-elnök szerint szeretik nézegetni az unokái és összehasonlítani a meséskönyvekben láthatókkal, ezért vannak kitéve. Rendszeresen posztol kutyás képet viszont Margit, a román korona őre. Egy hófehér farkaskutyájuk van a férjével, Raduval: Alma.

Explicaţie pentru curioşi
1. Ursul este din lemn şi a fost realizat de un artist pe nume Smădu Gheorghe, din Comandău,...

Közzétette: Traian Băsescu – 2015. június 16., kedd


A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Fotografiile de mai sus, uimitoare prin asemănarea lor, înfățișează pe Regina Elena în anul 1943, în parcul Castelului Săvârșin, alături de câinele-lup Azo, și pe Majestatea Sa Margareta, în anul 2016, în același parc, alături de câinele-lup alb Alma. În curând, Curtea Veche Publishing va începe lucrul la “Povestea Castelului Săvârșin”, semnată de Principele Radu al României. Albumul, bogat ilustrat cu imagini de epocă și contemporane, va continua seria începută cu “Povestea Castelului Peleș”, publicată de aceeași editură. Anul viitor, la 1 iunie, se vor împlini 20 de ani de la revenirea Familiei Regale la Castelul Săvârșin, care a fost restituit în anul 2001, în urma unui proces intentat de Regele Mihai I cu doi ani mai devreme. Majestatea Sa Margareta a făcut, în aceste două decenii, un efort neîntrerupt pentru ca edificiul și parcul regal să ajungă așa cum le-au lăsat înaintașii ei, Regina-Mamă Elena și Regele Mihai. #majestateasamargareta #margaretacustodelecoroanei #reginaelena #familiaregalaaromaniei #romaniaregala #casaregala #savarsin #castelulsavarsin #savarsincastle #romanianroyalfamily

Familia Regală a României (@familiaregalaaromaniei) által megosztott bejegyzés,
Az állatorvos végzettségű Kelemen Hunornak például biztosan van kutyája, még a személyes Facebook oldalának profilképén is szerepel a vizsla (amennyire kivehető), de az RMDSZ elnöke Johannishoz hasonlóan a közösségi oldalán soha nem posztol személyes tartalmat. Nem úgy Marosvásárhely újonnan megválasztott polgármestere, Soós Zoltán, aki nem csak a családjáról osztott meg képeket a kampányban, hanem egy kutyasétáltatáson készült képeket is tett közzé. Azt sajnos nem mondta, hogy sajátja a kutya vagy sem, de kutyabarát Vásárhelyt ígért.

fotó: Soós Zoltán Facebook oldalfotó: Soós Zoltán Facebook oldal


Szerinted Johannis kutyás vagy macskás?


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS