2020. november 26. csütörtökVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Isten influenszere - az első boldoggá avatott Y generációs srác története

Szerk. 2020. október 17. 11:52, utolsó frissítés: 2020. október 20. 13:26

A Super Mariót és a Pokémont szerette, de mindenekfelett Jézust – így jellemzi a Katolikus Hírügynökség Carlo Acutist.


A kedvenc ruhájában fekszik: sportcipőben, farmerben és dzsekiben, de nem alszik. Halott, nemrég exhumálták. Carlo Acutisnak hívják, és tizennégy évvel ezelőtt halt meg, tizenöt éves korában. Október eleje óta egy üvegkoporsóban látható az assisi Santa Maria Maggiore templomban, ugyanis nemrég boldoggá avatták, ami több szempontból sem mindennapi.

Isten influenszere

A Londonban született, de Milánóban felcseperedett fiú a leukémia áldozata. Csupán 15 éves volt 2006-ban, amikor meghalt. Az internet volt a kedvence, ahol nemcsak szórakozott, hanem hűen szolgálta egyházát.

A római katolikus egyháznak több mint tízezer szentje van (pontos számot nem tudni, eleinte nem vezettek pontos nyilvántartást), közülük mintegy 120-an haltak meg gyerekként vagy kamaszként. Hozzájuk csatlakozhat idővel Acutis, akinek az esete abból a szempontból is különleges, hogy ő az első millennial, azaz Y generációs fiatal, akit szentté avathatnak. Éppen emiatt a korábbi társaihoz képest meglehetősen érdekes nevekkel illeti az olasz média: „Isten influenszere”, „kíberapostol” és talán a legtöbbször „az internet védőszentje”.

Ferenc pápa már a boldoggá avatása előtt is többször úgy nyilatkozott Carloról, mint aki kortársai példaképe lehet, aki „az új kommunikációs módszereket az evangélium szolgálatába állította”. Kilencévesen, autodidakta módon programozást és grafikai tervezést kezdett el tanulni, egy évvel később pedig már papoknak segített a plébániájuk honlapját létrehozni, valamint az interneten hirdette a hitét. Egy évvel később elkezdett összeállítani egy online adatbázist az isteni csodákról.

Carlo volt a fény válasza az internet sötét oldalára

– nyilatkozta az édesanyja, Antonia Acutis, majd hozzátette: fia élete rámutatott „hogyan lehet az internetet jó célokra használni, jó dolgokat közvetíteni általa”.

Ráadásul egy „teljesen normális, egyszerű, kedves fiú” volt, mondta róla a boldoggá avatást celebráló Agostino Vallini bíboros. Acutis szeretett focizni, videókat készíteni a kutyáiról, sportcipőket és farmert hordani, néha makacs tudott lenni, és szívesen játszott a konzoljával. Igaz, saját magának csupán heti egy óra videójátékot engedett, és az internetet sem szórakozásra használta.

Szintén a bíboros elevenítette fel, hogy meglepően érett keresztény volt: hétéves korától fogva naponta járt misére, anyját is ő inspirálta, aki a fia miatt tért vissza a templomba, mert korábban nem gyakorolta a vallását. Acutis a zsebpénzéből hálózsákot vett a hajléktalanoknak, hideg időben meleg italt vitt nekik, sokukat névről is ismerte. Az internet számára a találkozás és a párbeszéd eszköze volt, „Isten ajándéka”, az ott történő zaklatást viszont „utálatos dolognak” nevezte.

„Még csak boldoggá avatták Carlót, de máris világméretű példává vált” – mondta róla Will Conquer atya, kambodzsai misszionárius, aki így fogalmazott:
ami ennyire rendkívülivé teszi az, hogy teljesen átlagos srác volt. Azt mondhatjuk az embereknek, hogy a fiú, akit követhetnének, az egy hozzájuk nagyon hasonló ember.

Bíborosok Carlo fényképe előtt az Assisi Szent Ferenc-bazilikában tartott szertartásonBíborosok Carlo fényképe előtt az Assisi Szent Ferenc-bazilikában tartott szertartáson


Nem kell vallási vezetőnek, vértanúnak lenni ahhoz, hogy valaki mélyen vallásos életet éljen, Acutis például teljesen hétköznapi srác volt, csak a hitét beépítette a mindennapjaiba, és törekedett arra, hogy amennyire tőle telik, jobbá tegye a világot.

A csoda

Az assisi Szent Ferenc-székesegyházban boldoggá avatott fiú a szentté avatás útjának első lépcsőjét már megtette: a Vatikán szerint csodás módon megmentette egy fiú életét.

A brazil Mattheus hasnyálmirigy-rendellenességgel született 2009-ben
. Folyamatosan hányt, és alhasi fájdalmak gyötörték. Négy éves korában még 10 kilós sem volt, vitaminokkal és fehérje turmix-szal tartották életben.

Édesanyja, Luciana Vianna végső elkeseredésében a már korábban elhunyt Carlo segítségéért fohászkodott. Szinte napra pontosan hét éve, 2013. október 12-én – hét évvel Carlo halála után – a beteg Mattheus megérintette Carlo fényképét, és azt rebegte, hogy szeretné, ha megszűnne hányási kényszere. A gyógyulás azonnal megkezdődött – jelentette a boldoggá avatást kezdeményező pap, Nicola Gori.Carlo Acutis több mint 37 ezer követőjének azóta külön Facebook-oldala van, ahol sokan fohászkodnak csodás gyógyulásokért. Carlo szentté avatásához még egy csodának kellene bekövetkeznie, de a pápa ettől eltekinthet. A boldoggá avatott fiú példája jelzi a mai fiataloknak, hogy az igazi boldogság Isten szolgálatával is fellelhető – üzente Ferenc pápa.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS