2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Médiabefutó döntőjében az erdélyi hip-hop bajnokok

Balázsi-Pál Előd kérdezett:Balázsi-Pál Előd 2004. december 03. 11:34, utolsó frissítés: 2004. december 02. 16:40

A Wi$$zaesők az udvarhelyi gettóból jöttek, ha van ilyen. Korrekt beatbox, szúrós ritmusramondás és máris számos elkötelezett fan. #b#Dirty#/b# (Mihály Hunor) és #b#Flame#/b# (Mezey Szabolcs) vall művészi shit-jéről.


A közelmúltban lenyomtatok egy turnét. Hol volt a legjobb?

Flame: – A kolozsvári KMDSZ-gólyabálon. Az jó buli volt.


S mi volt a leggázabb az Erdélyi Érték turnén?

Dirty: – Nem igazán volt rossz. Talán kevésbé jó. Egy alkalommal volt, a kaja.Igaz, hogy állandóan Gordon Bleut ettetek?

D: – Igen (nagy röhögés). Már kezdtünk megundorodni, de valahogy legyúrtuk.

Mikor alakult az együttes?

F: – Egy éve, másfél, ilyesmi.

Mennyire veszitek komolyan ezt?

D: – Nem akarunk ebből élni, csak hobbiszinten műveljük.

Miből akartok élni?

F: – Atomfizika … Be kéne jussak művészeti egyetemre. Csak most még nem sikerült. Ha minden igaz, akkor … valakinek csörög a telefonja!

A zenéhez mennyi közötök van?

F: – A zenei alapokat én csinálom, s van egy gyerek, aki segített a régebbi alapokban. De ezeket nem lehetett itt hallani, csak amikor indultunk.

Van egy Teargasszel (udvarhelyi alternatív rockbanda) közös számotok. Folytatódni fog ez az együttműködés, lesz majd olyan bulitok, ahol csak élőben megy a zene?F: – Gondoltunk arra, hogy megmarad a Wi$$zaesők és a Teargas is, de lesz egy közös is, Wi$$zaesők feat. Teargas vagy ilyesmi, mert ez élőzenével sokkal jobban hangzik.

Meséljetek a Get Realről (a Teargases szám), hogy született?

F: – A szöveg és a dallam is megvolt már, és amikor mentünk turnéra, mondták, hogy milyen lenne egy közös produkció. Feldolgozták, teljesen átírták a dallamot, már nincs semmi olyan benne, ami volt.

Hány saját dalotok van?

D: – Sok van, de ami üti a mai szintet, az három-négy.

Ha kapnátok egy felkérést egy egyórás bulira, meg tudnátok csinálni?D: – Egy hét alatt nem lehetne összehozni, de kettő alatt igen. Jó na, három.

F: – Ez nem olyasmi, amit időhöz lehet kötni. Ha jön, akkor csináljuk, ha nem, nem.

D: – Volt olyan, hogy egy hónap alatt csináltunk három számot, máskor meg három hónap alatt egyet sem.

Udvarhelyen egy olyan dalt adtatok elő, amelynek félig magyar, félig angol a szövege, most egy teljesen angol nyelvű számmal léptetek fel. Melyik a gyakoribb?

D: – Inkább a magyar. Az angol csak azért van, mert nagyobb a zeneisége, jobban hangzik.

Miről szólnak a dalszövegek?

F: – Általában a hip-hop életstílusról, az olyan emberekről, akik nem veszik komolyan a hip-hopot, lenézik azokat, akik ezzel foglalkoznak.Ti mennyire veszitek komolyan?

D: – Eléggé.

Ez azt jelenti, hogy ha azt mondanám, utálom a hip-hopot, akkor megvernétek?

F: – Ha úgy jelentenéd ezt ki, hogy meghallgattad az összeset, akkor lehet azt mondani, hogy nem tetszik. De ha semmit nem tudsz róla, és kijelented, hogy nem tetszik, akkor mindkettőnknek meglenne rólad a véleményünk.

Akkor inkább az előítéletekkel van bajotok…
– Meséljetek a cuccokról!


F: – Általában turkálókban szeretünk vásárolni. A gatyákat én varratom, Huni veszi. Kedvenc cipőmárkám nincs. Amelyik jó, amelyik olcsó. Volt egy Puma cipőm egyszer.

Vannak példaképeitek?

D: – Nincsenek példaképeink. Vannak, akik befolyásolnak.

– A barátok viszik őket a rosszba – szól közbe a kopasz Lecsó.

Te is?

– Én nem, én jófiú vagyok mostanában. Régebb voltak balhék, meg bulik, meg minden. De mióta Wi$$zaesőket hallgatok, olyan nyugodt vagyok. Hat rám valahogy ez a zene. Mondják ők nekem, hogy a régi számok nem, de azok is. Csak azok vannak meg, mert egy szaros Pentium kettes gépem van, meghirdettem most, remélem, lesz rá kereset, de nem adom oda senkinek hárommillión alul.

Lecsó ezután egy hosszú eszmefuttatásba kezd arról, hogy ha meglesz a kettős állampolgárság, akkor ő húz Magyarba', s vinné a Wisszaesőket is, hátha ott felfigyelnének rájuk. De ők nem mennének, mert ők az erdélyi hip-hopért harcolnak.

F: – Próbáljuk elfogadtatni Erdélyben a hip-hopot…

ismét megszakítanak, egy hosszú hajú srác jön a nézőtérről, hogy elmesélje, hogyan szívott le a műsorvezető egy hatalmas pofont az egyik fellépőtől, válaszul arra, hogy "Mi az a kérdés, amit, ha feltennék, rögtön pofon vágnál?"

Mostmár hárman állnak körülöttünk, Lecsón és a srácon kívül egy hölgy is, és épp arról kezdődik parázs vita, hogy hármuk közül melyik a banda menedzsere. Mi a hölgyre tippelünk, bár egyikük sem volt túl meggyőző – a hosszú hajú a turnékat szervezi, Lecsó néha elviszi őket egy flancos helyre ebédelni, a hölgy meg…, hát, ő aranyos volt.


Mennyi esélyetek van bejutni a Médiabefutó országos döntőjébe?

D: – Kevés. Nem igazán adtunk bele mindent ebbe a számba, jobban is előadtuk már.Most mi volt a baj?

Flame Dirtyre néz –Ő reggel evett utoljára.

– Rossz volt a hangosítás – vág közbe a menedzserjelölt hölgy.

– Jó, de abban mi is hibásak vagyunk, mert a próbán nem ezt a számot adtuk elő, s nem tudták, hogy élő zenekarral jövünk – finomít Flame.

Nagyon szar lesz, ha nem juttok tovább?

D: – Jaj, nem, hazamegyek, s olyant eszem...

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS