2021. szeptember 25. szombatEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Semmi köze az 5G-hez, sem Bill Gateshez, de még a csípős paprikához sem. Összegyűjtöttük a leggyakoribb tévhiteket

G.L. 2020. augusztus 27. 15:05, utolsó frissítés: 15:05

A betegséggel kapcsolatos mítoszok, álhírek és összeesküvés-elméletek legalább olyan jól terjednek, mint a járvány maga. Ezeket néztük meg egy kicsit.


Még február elején, amikor még Európa - benne Romániával is - fütyült az egész járványra, és nagyjából mindenki azt gondolta, ez valami távoli kínai probléma, ami minket nem fog érinteni, összeállítottunk egy cikket a koronavírussal kapcsolatos tévhitekről. Azóta ezek közül több megizmosodott, most már inkább mítosznak neveznénk őket, sőt újak is lábra kaptak, amik mögött valószínűleg komoly álhírgyárat fedezhetnénk fel, ha megfelelően visszafejthető lenne az információ. Így ismét összegyűjtöttük a Covid-19 járvánnyal kapcsolatos leggyakoribb és legerősebb összeesküvés-elméleteket, mítoszokat, álhíreket.

Mind közül a legmakacsabb valószínűleg az a minden alapot nélkülöző elképzelés, hogy


"az 5G-hálózatokon terjesztik a vírust".

Az összeesküvés-elmélet hátterében az elképzelés húzódik, hogy egy globális háttérhatalom a járvány látszatával akarja átvenni az irányítást az emberiség felett. Az elképzelés nyilvánvalóan minden alapot nélkülöz, a Covid-19 betegséget kiváltó Sars-Cov-2 vírust nem terjesztik sem a rádióhullámok, sem a mobiltelefon-hálózatok. A teória kitalálói olyan egyszerű tényt nem vesznek figyelembe, hogy a vírus olyan országokban is terjed, ahol egyáltalán nincs 5G-hálózat. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy az összeesküvés-elméletekkel általában egyáltalán nem foglalkozó Egészségügyi Világszervezet (WHO) is úgy érezte, hogy cáfolni kell a felvetést a járvánnyal kapcsolatos hivatalos tájékoztatásában.Embed from Getty Images

Nem árt hangsúlyozni, a Covid-19 betegséget kiváltó vírus cseppfertőzéssel terjed: a cseppek akkor jutnak a szabadba, amikor a fertőzött személy köhög, tüsszent vagy beszél. Emellett az emberek a szennyezett felületek megérintésével, majd a szemük, orruk vagy szájuk megérintésével is megfertőződhetnek. De térjünk vissza az áltudományos teóriákhoz.

Az 5G-hez szorosan kapcsolódó egyéb teóriák is legalább olyan népszerűek, mint az ősmítosz maga. Eszerint azért "terjesztik az 5G-hálózaton keresztül a fertőzést, hogy aztán beoltsák az emberek, és azzal mikrocsipeket fecskendezzenek a testükbe, és

Bill Gates, mint a háttérhatalom feje, irányítani, lehallgatni, követni tudja a személyeket".

Az elképzelés természetesen a masszív oltásellenséggel párosul. Azt nehéz kitalálni, hogy mi lehet azoknak a fejében, akik folyamatosan Bill Gates nevét emlegetik, de valószínűleg abból indulhatott ki az elmélet, hogy a Microsoft alapítója, a világ egyik leggazdagabb embere már egy öt évvel ezelőtti beszédében arra figyelmeztetett, hogy az emberiségre leselkedő legnagyobb veszély nem az atomháború, hanem egy vírus, amely milliók életét fenyegetheti. A megszállott oltáselleneseknek pedig innen csak egy lépés volt "kimatekozni", hogy a különböző betegségek (például malária és gyerekbénulás) gyógymódjának a kifejlesztésére dollármilliókat áldozó Gates nyilván csak azért foglalkozik olyan sokat a koronavírussal, és költ az alapítványa 300 millió dollárt a védekezésre, mert valami hátsó szándéka van. Menten gyanús.

Hasonló összeesküvés-elmélet az is, ami azt állítja, hogy Covid-19-járványt

"a világ elitje szándékosan indította el, hogy megfékezze a globális népesség növekedését".

Ebben is gyakran felbukkan Bill Gates neve, de igazából szinte bárkivel helyettesíthető, aki épp aktuálisan nem szimpatikus, vagy éppen a politikai érdek úgy diktálja. Nem véletlenül merül fel Kínával vagy az Egyesült Államokkal kapcsolatban is ez a felvetés. Az emberek tömeges elpusztításáról szóló elméletek amúgy is sem egy új keletűek, erre a sablonra rá lehet húzni az éppen dúló járvány esetét is. A BBC álhíreket ellenőrző csapata például talált olyan cikket Bill és Melinda Gatesszel kapcsolatban, ami azt ecsetelte, hogy olyan tetanuszoltásokat juttattak el Kenyába, amelyek abortusz-gyógyszereket tartalmaztak. A vakcinákkal és az abortusszal pedig tömegesen akarják kiirtani a világ lakosságát.

Az ilyen elképzelésnek pedig gyümölcsöző táptalajt jelentenek a felkészületlen emberek körében az olyan Facebookos megosztások, mint ami a múlt héten is körbejárta az internet, és arról szólt, hogy már 1965-től ismert a koronavírus az emberben. Ami nyilvánvalóan igaz, mert koronavírusokat már korábban is ismertünk, az első emberben is megjelenő vírusokat még az 1960-as évek közepén fedezték fel, a mostaninak a pontos neve pedig SARS-Cov-2. Egyébként a tudományos bizonyítékok egyértelműek: a Covid-19-et okozó vírus – más koronavírusokhoz, pl. a SARS-hoz és a MERS-hez hasonlóan – állatokról terjedt át az emberre. Nem egy kínai vagy amerikai laborban fejlesztették ki valamilyen kormány vagy háttérhatalom megbízásából.

Embed from Getty Images

Ha már a vírus megjelenését, terjedését bevették az összeesküvés elméletek, akkor miért ne jelentek volna meg olyan teóriák, amelyek a betegség kimutatásával vannak összefüggésben? Mi mostanság láttuk először azt az elképzelést, ami lényegében a betegséget okozó vírus kimutatásának legbiztosabb módszerét a PCR-teszt aknázza alá. Ugye, ennek a tesztnek az elvégzéséhez az orrból és garatból vett mintákból állapítják meg a vírus RNS-nek jelenlétét, tehát a fertőzöttséget. A számunkra sem teljesen egyértelmű elképzelés szerint


"amikor feldugják az orrunkba a pálcát, hogy mintát vegyenek, akkor igazából az agyunkhoz akarnak hozzáférni".

Az elképzelés szerint a pálca olyan sérülést okoz az orrban, ami által aztán védtelenebbek lesznek az emberek a fertőzésekkel szemben. Nem kell mondani, hogy minimális biológiai ismeret is elég ahhoz, hogy az egész teória tévességét belássuk.

A járvánnyal kapcsolatos összeesküvés-elméletek ugyanakkor nem mindig ennyire egyértelműek. Például erősen összeesküvés-gyanús az a kijelentés, hogy "azért kötelezik a lakosságot maszkviselésre, hogy teszteljék, meddig engedelmeskednek a hatóságoknak", illetve "a szükségállapotot azért vezették be, hogy elterelje az emberek figyelmét a valós problémákról, például a közelgő klímakatasztrófáról", de ezek bizonyítása nyilvánvalóan lehetetlen, ezek mellett érvelni vagy ellenérvelni lehet, hinni lehet bennünk, vagy szkeptikusan viszonyulni hozzájuk.

Az emberiséget veszélyeztető, illetve az egész járvány körülményeit megkérdőjelező elméletekkel szemben, rengeteg olyan teória és mítosz van, ami a létét ugyan nem kérdőjelezi meg, de az ellene való védekezéssel, esetleg kezeléssel kapcsolatban terjednek. A WHO mítoszrombolója is elsősorban ezeket összegzi.

Az egyik legerősebb maszkviseléssel kapcsolatos mítosz, hogy

"maszkban nem jutunk elég oxigénhez".

Több kutatás is bizonyította, hogy a megfelelően felhelyezett orvosi maszkok használata nem jár oxigénhiányos állapottal, esetleg széndioxid-mérgezéssel. Az igaz, hogy az orvosi maszkok hosszan tartó viselete kényelmetlen lehet, de ez még nem jelenti azt, hogy a szükségesnél kevesebb oxigénhez jutnánk csak ebben. A maszkkal kapcsolatban az a fontos, hogy megfelelően illeszkedjen, illetve az egyszer használatos maszkokat tényleg csak egyszer használjuk, és minden alakalommal, amikor átnedvesedik az izzadságtól vagy a lélegzettől, le kell cserélni. Ezért nem ajánlják, hogy edzés vagy sportolás közben maszkot viseljünk, egyrészt mert nem kényelmes benne lélegezni, illetve átnedvesedik. Ha pedig már átnedvesedett a maszk, akkor a mikroorganizmusok burjánzását is elősegíti a nedves környezet. A WHO ajánlata szerint edzés közben a távolságtartással érdemes védekezni.

Egy sor olyan mítosz él, ami azzal kapcsolatos, hogy valaminek a fogyasztása megvéd a fertőzéstől. Ezek között egyszerű élemtől kezdve a különböző mérgező anyagokig mindent megtalálni. Szóval az alkoholfogyasztás nem véd meg a fertőzéstől, viszont káros lehet, és függőséget okozhat. Ahogyan az ételhez adott csípős paprika sem jelent védelmet a vírussal szemben, bármennyire is azt érezzük, hogy égeti a torkunk. Sőt, ahogy már korábban írtuk, a fokhagyma sem véd meg vírustól, legfeljebb a vámpíroktól. Ahogyan a fehérítők vagy más fertőtlenítők szervezetbe vagy bőrre juttatása sem véd meg a fertőzéstől, ellenben veszélyesek. Bőrirritációt okozhatnak, illetve bőr és szemkárosodással is járhatnak. Metanol, etanol vagy fehérítő ivása sem gyógyítja a betegséget, sőt fogyasztásuk akár halálhoz is vezethet.Az szakemberek szerint a jelenlegi tudásunk szerint a fertőzés megelőzősének legjobb módja, ha legalább méternyi távolságot tartunk az emberektől, gyakran és alaposan kezet mosunk. Ugyanakkor az általános egészségügyi állapotunk szempontjából előnyös a kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres vízfogyasztás (hidratáltság) és testmozgás, illetve a pihentető alvás.

Több időjárással, különböző hőmérsékletekkel kapcsolatos teória tartja még mindig fenn magát. Például a forró fürdő nem hatásos a betegség kialakulásának megakadályozásában, a normális testhőmérséklet 36,5-37 Celsius fok körül marad függetlenül a fürdő vagy a zuhany hőmérsékletétől. A nagyon forró fürdő pedig még káros is lehet, hiszen megégethet. A napsütés vagy a 25 Celsius foknál melegebb időjárás sem jelenti azt, hogy eltűnik a vírus, ahogyan a hideg és a hó sem öli meg a Covid-19 betegséget kiváltó kórokozót.

"A tíz másodperces lélegzetvisszatartás köhögés vagy kellemetlen érzés nélkül azt jelenti, hogy nem vagyunk fertőzöttek"

teóriának sincs semmi valóságalapja. Ha 10 másodpercig visszatartjuk a lélegzetünket, és az nem jár kellemetlen érzéssel, akkor az még nem jelent fertőzésmentességet. A fertőzés sok esetben teljesen tünetmentes. A leggyakoribb tünetei a száraz köhögés, fáradtság és láz. Néhány embernél a betegség súlyosabb formája is kialakulhat, ami például tüdőgyulladást jelent. Abban az esetben a lélegzés visszatartása valóban kellemetlen lehet, de csak ennyi. A Covid-19 betegség kimutatására laboratóriumi vizsgálat a legjobb módszer, Romániában például az állami egészségügyi hatóságok által elismert/akkreditált laboratórium által elvégzett és pozitívnak minősített PCR-teszt szükséges a betegség megállapításához.

A címoldali kép Christoph Scholz flickr képmegosztón elérhető képe alapján készült.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS