2021. szeptember 25. szombatEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Koronavírus: alattomos kór, amely bármikor támadhat, állítják a kolozsvári járványkórház orvosai

Vig Emese Vig Emese 2020. július 07. 17:00, utolsó frissítés: 17:00

A kolozsvári járványkórház két szakembere vall arról, hogy milyen volt az életük az elmúlt hónapokban. A kételkedőknek is üzennek.


„Gyorsan gyógyultam”, „nem is létezik járvány, csak kitalálták, hogy minket megfélemlítsenek”, „egy kis megfázás volt mindössze" vagy „olyan ez is, mint az influenza”, ilyen és ehhez hasonló véleményeket, hozzászólásokat olvashatunk a közösségi médiában arról, hogy hogyan is viszonyulnak sokan a világjárványhoz.

A hivatalos információk hiányosságai, az egészségügyi alkalmazottak elzárkózása a riportok, interjúk elől, a kormány nem megfelelő kommunikációja oda vezetett, hogy egyre többen a hamis hírekben, konteókban keresik a választ azokra a kérdésekre, amelyek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatosan foglalkoztatják őket. A kolozsvári járványkórház orvosai azonban felhívják a figyelmet arra, hogy annak ellenére, hogy mindenkit pszichésen már nagyon nyomasztanak a megszorító intézkedések, ez az egyetlen módszer, amellyel valamennyire féken lehet tartani a járvány terjedését. A hármasszabály betartása: a kézmosás-maszkviselés-fizikai távolság továbbra is kötelező érvénnyel kellene bírjon mindenki számára.

Radiológus: hihetetlen módon roncsolja a tüdőszövetet a koronavírus

Dr. Iulia Trifu radiológus felhívja a figyelmet arra, hogy nagyon súlyos szövődményei lehetnek a betegségnek, ezért komolyan kell vennie mindenkinek a létezését. Nem tudja megérteni azoknak a pácienseinek a hozzáállását, akik átestek a fertőzésen, mégis tagadják a Covid-19 létezését. „Ez olyan szomorú. A legtöbb hozzánk beutalt betegnél azt észleltem, hogy a gyógyulás nagyon lassú, ilyen tüdőröntgen-képeket még soha nem láttam "- mondta el az orvos.


Betegek százain végzett vizsgálatok és elemzések alapján azt is elmondta, hogy a kórházi ellátásra szoruló fertőzött személyek több mint 90 százalékánál kétoldali tüdőgyulladás alakult ki. A szakember szerint sok beteg tüdeje a vírusos fertőzés megszűnte után még hetekig érzékeny. A gyógyulás felé vezető út nagyon lassú, és a kezelés nagyon kevéssé tudja befolyásolni a betegség lefolyását. „Ami pedig a szövődményeket illeti, bárkinél felléphetnek. Fiatal és addig egészséges emberek esetében is előfordulhat, hogy olyan súlyos formák alakulhatnak ki, amelyek veszélyeztetik az életet" - osztotta meg velünk tapasztalatát a szakorvos.

A röntgenfelvételek bizonyítják, hogy hónapokig tart a teljes felépülésig vezető út

Iulia Trifu különböző páciensektől származó röntgenfelvételekkel támasztotta alá állításait. Egy fiatal beteg tüdőképét mutatta be, aki más betegség nélkül érkezett a kórházba, ennek ellenére több súlyos szövődménnyel kellett megküzdenie a szakembergárdának, amíg sikerült őt kikezelniük. Többek között izomkárosodást, iszkémiát és tüdőembóliát észleltek nála, amely különösen veszélyes, hisz azok a vérrögök, amelyek a tüdőben megjelennek, súlyosan veszélyeztetik a beteg életét. Végül a betegség kimenetele kedvező volt, de csak nagyon hosszú idő alatt gyógyult fel az illető.

Koronavírusos beteg tüdővizsgálat közben a kolozsvári járványkórházban | Forrás: a kórház Facebook-oldalaKoronavírusos beteg tüdővizsgálat közben a kolozsvári járványkórházban | Forrás: a kórház Facebook-oldala


„Nincs biztos gyógymód, úgy tűnik, hogy néha semmi sem működik. Úgy értem, hogy nem látványosan működik, ez egy igazi probléma” – magyarázta a doktornő.
Egy másik, 32 éves beteg esetét is ismertette, aki kissé túlsúlyos volt, de korántsem annyira, hogy ez járulékos betegségeket okozzon az illetőnél: azaz nem volt cukorbeteg és magas vérnyomást sem mértek nála. „Amikor az első vizsgálatokat elvégeztem, szinte semmit nem mutatott a röntgenfelvétel a beteg tüdőjén – mesélte az orvosnő. 48 órán belül azonban a gyulladás a tüdő 75 százalékát fenyegette és intubálni kellett. Öt hetet töltött a kórházban, és annak ellenére, hogy felépült, súlyos tüdősérülésekkel maradt.”

A kételkedőknek azt kell meggondolniuk, hogy ez „játék a halállal”

A radiológus számára hihetetlennek tűnik, hogy a lakosság körében ennyire elterjedtek azok a vélemények, amelyek tagadják a vírus létezését, vagy egy egyszerű megfázáshoz hasonlítják. Természetesen lehet könnyű lefolyása is a koronavírusos fertőzésnek, de ez nem jelenti azt, hogy nem veszélyes.

Azoknak, akik nem hisznek a Covid-19-ben vagy annak súlyos következményeiben, azt üzenem, hogy soha nem lehet tudni, hogy ha valaki elkapja a vírust, akkor milyen lefolyású betegségre számíthat. Mert a súlyosabb formája a COVID 19-nek életveszélyes komplikációkhoz vezethet. Ez egy lottó. És ha éppen szerencséje van, és könnyen kilábal a betegségből, akkor is fontos tudni, hogy mások életét veszélybe sodorja, ha nem tartja be az előírásokat. Ha nem gondol magára és figyelmen kívül hagyja hatóságok, az orvosok és a közegészségügyi szakemberek figyelmeztetését, gondoljon legalább a közeli személyekre, a családjára. A szülőkre, nagyszülőkre, közeli rokonokra. Ismétlem, vannak 30–40 éves fiatalok, akik hetekig feküdtek az intenzív osztályon” – hangsúlyozta a szakember.

Az orvos nem tudott arra válaszolni, hogy mikor térhet vissza a lakosság a pandémiát megelőző normalitáshoz. „Meg kell tanulnunk együtt élni ezzel a vírussal, óvatosnak és türelmesnek lenni. Amint látható, a lazító intézkedések mindenhol az esetszámok megugrását vonták maguk után. Az elmúlt hónapok sok stresszt, rengeteg aggodalmat jelentettek számomra és kollégáim, a teljes járványkórház munkaközössége számára, mert egy ismeretlen betegséggel, egy ismeretlen vírussal kellett megküzdenünk. Nagy befogadó központ vagyunk, a régió számtalan településéről hoztak ide betegeket, és nem tudtuk konkrétan, hogy mire számíthatunk. Azóta készülünk, hogy láttuk, mi történt Kínában, mi történt Olaszországban, és tudtuk, hogy mivel kell szembenéznünk. Óriási nyomást, óriási felelősséget jelentett napról napra az, hogy a lehető leghatékonyabban tudjuk elvégezni a feladatunkat” – idézte fel Iulia Trifu az elmúlt hónapoknak a hangulatát.

A járványkórház alkalmazottja teljes védőfelszerelésben | Forrás: a kórház Facebook-oldalaA járványkórház alkalmazottja teljes védőfelszerelésben | Forrás: a kórház Facebook-oldala


A radiológus elmondta, hogy nemcsak ő, hanem férje is orvos, és van egy hároméves gyerekük. Annak ellenére, hogy tudatában voltak a kockázatnak, mégis úgy döntöttek, hogy együtt marad a család, és a gyereket nem viszik a nagyszülőkhöz, mert tudták, hogy tarthatatlan volna, hogy hónapokig ne találkozzanak egymással. De olyan orvosok is vannak, akik meghozták ezt az áldozatot, és lemondtak arról, hogy családjukkal legyenek, önkéntesen vonultak karanténba.

„120 napon keresztül folyamatosan a frontvonalban voltam – és akkor azt mondják, hogy nem létezik járvány?”

Teodora Iacob is a kolozsvári járványkórház szakorvosa, február vége óta kezeli a koronavírusos betegeket. A frontvonalban dolgozik, három műszakban, havonta négyszer ügyeletes, ilyenkor 24 órán keresztül bent van klinikán. Ez az állapot már négy hónapja, mintegy 120 napja tart.

Azt mondja, hogy pontosan emlékszik minden páciensére: a betegség alakulására, a szövődményekre, a gyógyulási folyamatra. Az első beteg egy fiatal férfi volt, utána pedig egy középkorú nő érkezett, aki hat hetet töltött bent a kórházban. Ezalatt három mellényt kötött, és az egyikbe „beleírta” a betegség nevét is, azt, hogy Covid-19, azért, hogy mindig emlékezzék erre a periódusra.

De azokra is név szerint emlékszik a fiatal orvosnő, akiket elveszített, mert „minden élet fontos", mondja, és minden haláleset egy elveszített csata volt a koronavírussal szemben.„Az epidemiológiában a legnagyobb kihívás az, hogy a mikroorganizmusok láthatatlan világával kell megküzdeni: vírusokkal, gombákkal, parazitákkal és baktériumokkal. Egy ultramikroszkopikus világgal. A mikroorganizmusok "intelligenciája" pedig sokszor meghaladja a kezelési képességeinket” – részletezte a doktornő.

„Megpróbálunk megoldásokat találni, hogy becsapjuk őket, hogy ne csatlakozhassanak a receptorokhoz. De a kórokozók mindig kifejlesztenek egy-egy újabb adaptív mechanizmust, és sikerül megkerülniük minket. Ez egy harc, amely soha nem ér véget, a mostani világjárvány pedig fenekestől felforgatta az orvostudományt és rengeteg kérdést vetett fel, miközben válaszokat ezekre a kérdésekre egyelőre alig találunk.


Összeesküvéselméletek mindig voltak – a szakemberek dolga a tudományos felvilágosítás

Jelenleg a klinikán, ahol Teodora Iacob dolgozik, szinte ugyanannyi koronavírusos páciens van, mint a járvány csúcshónapjában, mivel a támogató kórházaknak lassan vissza kell állniuk a rendes kerékvágásba, hogy a nem koronavírusos betegeket is tudják kezelni. Az orvosnő elmondása szerint nagyon frusztráló azzal szembesülni a közösségi média oldalain, hogy sokak szerint ez a vírus nem létezik, és csak egy világméretű összeesküvésről van szó. Olyan ez, mintha azt mondanák az emberek, hogy az elmúlt hónapokban a járványügyi szakemberek teljesen érthetetlen okokból világszerte hazudtak volna a lakosságnak.

Az ügyeletes orvosok szobája a karantén idején, amikor a „Maradj otthon!” volt a jelszó | Forrás: a kórház Facebook-oldalaAz ügyeletes orvosok szobája a karantén idején, amikor a „Maradj otthon!” volt a jelszó | Forrás: a kórház Facebook-oldala


„Minden elvégzett PCR-teszt után láthattam azt a vírusfragmentumot, amely megtalálható volt a beteg szervezetében. Ez egy olyan evidencia, amit nem lehet letagadni. Csak persze másként fogom fel én, és másként egy laikus” – magyarázta a doktornő, aki szerint tudatosabban kellene kommunikálni a lakossággal annak érdekében, hogy mindenki megértse, milyen nehéz, amikor egy láthatatlan ellenséggel kell napról napra felvenni a harcot.

(Nyitókép: a kolozsvári járványkórház szakemberei mielőtt belépnének egy koronavírusos pácienshez. Forrás: a kórház Facebook-oldala)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS