2021. szeptember 25. szombatEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Romántanár: a román érettségi közepes nehézségű volt, a gyakorló tesztek sokkal nehezebbek voltak

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2020. június 22. 14:46, utolsó frissítés: 18:06

A komédiát már X. osztályban tanítják a diákoknak, sok múlott az ismétlésen.


„Az idei román nyelv és irodalom tétel elfogadható és közepes nehézségű volt, a gyakorló tesztekben sokkal nehezebb szövegek voltak” – mutatott rá Cserei Gyöngyvér román szakos tanár a Transindex megkeresésére.

Hétfőn több mint százötvenezer diák érettségizett le román nyelv és irodalomból. Szóbelik híján ez volt az első megmérettetés, amivel egyben az érettségi időszaka is kezdetét vette. A diákoknak három órája volt a tételek kidolgozására, Cserei Gyöngyvért, a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum román szakos tanárát kérdeztük arról, hogy az előző évekhez képest milyen feladatokat kaptak a diákok és milyen nehézségű tételekkel kellett megbirkózniuk.

A román szakos tanár a román nyelv és irodalom érettségivel kapcsolatban kifejtette, három részből állt a tétel. Az első rész szövegértés és egy érvelő szöveg megfogalmazása, a második rész irodalomelmélet volt, amit a diákoknak egy rövidebb szöveg alapján kellett kidolgoznia. A harmadik rész irodalmi esszé volt, ahol az érettségizők kétféle változatot kaphattak: a reál profilú osztályosoknak egy általuk választott komédia tulajdonságait kellett bemutatnia; a humánosoknak pedig szintén egy komédiának, de egy szereplőjét kellett jellemeznie.

Elmondása szerint első ránézésre a tételek nem tűntek nagyon nehéznek, sőt, meglátása szerint enyhén könnyebb is volt az idei feladatsor, mint az, amit az előző években érettségiző diákok kaptak. A harmadik tétellel kapcsolatban azonban megjegyezte, ha a tétel összeállítói teljes mértékben meg szerették volna könnyíteni a diákok helyzetét, akkor a III. részben több választásos feladatot fogalmaztak volna meg. Például adhattak volna egy olyan regény elemzését, amely a két világháború között íródott, ahol a diákoknak lehetősége lett volna választani 4–5 mű közül is. Ebben az esetben viszont vagy megtanulták a komédiát, vagy ha az első két részből nem jött ki az átmenő jegy, akkor újra kell majd írják az érettségi vizsgát a második szesszióban.


Ez pedig a román szakos tanár szerint attól függ, hogy mennyire vették komolyan az érettségit, mennyire sikerült átismételniük az előző években megtanult tananyagot, vagy csak felületesen készültek rá. A komédiát ugyanis már X. osztályban tanítják a diákoknak. Cserei szerint ezért az esetleges kudarc nem a járványnak tudható be, hanem részben a felkészülés folyamatának, és sok múlik majd azon is, hogy javítás céljából melyik megyébe szállítják át a dolgozatokat.

„Remélem a javítótanárok tekintettel lesznek a körülményekre, amelyben a fiataloknak ma vizsgázniuk kellett, illetve a megye specifikumára is” – jegyezte meg Cserei. Hozzátette, különbség van aközött, hogy egy pedagógus dolgozott-e már román szakos tanárként magyar anyanyelvű diákkal. Ha nem, akkor a román szakos tanárnak jó szándékkal kellene olvasnia a magyar diákok esszéjét, figyelembe véve, hogy a magyar anyanyelvű diáknak kétszer annyit kellett tanulnia az érettségire, hogy azt a két oldalt megírják, mint annak a diáknak, akinek román az anyanyelve.

Érdeklődésünkre elmondta, azok a diákok, akikkel ő beszélt, bizakodóak a román érettségi sikerével kapcsolatban, viszont róluk azt is tudja, hogy a járvány időszaka alatt folyamatosan készültek a megmérettetésre.

Arról, hogy pontosan milyen tételeket is kaptak a diákok bővebben ITT írtunk.

Cserei Gyöngyvér neve onnan lehet ismerős, hogy ő az a kézdivásárhelyi tanár, aki 5 perc az érettségiért! címen készített oktató videókat, hogy segítse a diákok felkészülését az érettségire. Erről a nagyon sikeres kezdeményezéséről itt beszélgettünk vele.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS