2020. december 5. szombatVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mikor nyitnak már az ószerek?

G. L. 2020. június 17. 18:39, utolsó frissítés: 18:44

Szatmárnémetiben és Nagyváradon ez már nem kérdés, lévén ott már újra lehet ócskázni.


Mi már nagyon mennék a kolozsvári ószerre, de egyelőre úgy néz ki, hogy nem nagyon lesz rá lehetőségünk. Összeszedtük, hogy a nagyobb erdélyi városokban mi a helyzet az ócskákkal/régiségpiacokkal.


Szatmáron és váradon már újranyitottak


A szatmárnémeti piacgondnokság a június eleji enyhítések bevezetése után jelentette be, hogy a Lăcrămioarei utcai vásártéren június 7-től újra működhet az ócskapiac. Az újranyitást ugyanakkor feltételekhez kötötték mind az eladók, mind a vásárlók szempontjából. A termékeket csak a piaci asztalokra lehet kihelyezni, emellett pedig a be- és kilépést is szabályozták. A vásártér területén az eladók 6-14 óra között, míg a vásárlók 9-13 óra között tartózkodhatnak. Az emberek viselkedését leginkább befolyásoló szabály az volt, hogy ajánlott a védőmaszk viselete, és kötelező betartani a másfél méteres távolságot.


Azóta már két ószert is szerveztek, és Szatmári Friss Újság beszámolója szerint úgy tűnik, hogy nem nagyon sikerült betartani az előírásokat, azt írták: "Ha ne adj’ Isten lesz koronavírus-gócpont Szatmárnémetiben, akkor az az ócskapiacról fog kiindulni." Állításuk szerint olyan sokan érdeklődtek a vásár iránt, hogy egyszerűen képtelenség volt betartani a másfél méternyi távolságot egymástól, váll vállat ért. Ugyan a maszk viselését is ajánlották, de ha csak ajánlják, akkor úgy tűnik, az általános romániai közvélekedéssel a szatmáriak is egyetértenek: a maszk elmaradhat. A beszámoló szerint elvétve lehetett maszkot viselő embereket látni. Az újság szerint a piacgondnokságnak mindenképp korlátoznia kellene a beengedhető személyek számát, hogy szellősebb legyen bent a helyzet.

A vásárhelyi ócska bejárataA vásárhelyi ócska bejárata


Nagyváradon már májusban újranyitott az ócska. Rögtön a szükségállapot megszüntetése után bejelentette a közterület-fenntartó vállalat, hogy korlátozásokkal megnyitja a vásárt: akkor még az általános szabályozással összhangban az étel- és italbódéknál nem engedélyezték a leülést, csupán az ablakon keresztül szolgáltak ki. A kereskedelmi egységeknek pedig kézfertőtlenítőt kellett kihelyezniük az ablakaikba, illetve kesztyűvel szolgálhatták ki a vásárlókat.

A szombaton és vasárnap 6-16 óra között működő vásáron az Erdon cikke szerint akkor még visszafogottabb volt az érdeklődés, de a különböző óvintézkedéseket is igyekezett mindenki betartani, a vásárlók közül pedig sokan maszkban és kesztyűben válogattak az áruk között. Azóta azért ott is lazulhattak a szabályok, de erről nincsenek további információink.


Csíkszeredában most készülnek nyitni

Az elmúlt hétvégén jelentették be a csíkszeredai bolhapiac működtetői, hogy szombattól ismét megnyitják a sörgyárral szemben működő piacot. A rövid tájékoztatás csak annyit közöl, hogy a védőmaszk viselése és a másfél méternyi távolság tartása kötelező lesz, arról nem pontosítanak, hogy a vásárlónak és az eladóknak egyaránt be kell-e tartaniuk. A bejelentés hozzászólásaiban arról beszélnek, hogy csak az eladóknak, de mi azt ajánlanánk, hogy a saját és mások egészsége érdekében vásárlók is viseljenek inkább maszkot.
Egyelőre nem nyit sem a vásárhelyi ócska és sem a kolozsvári ószer

Kevés olyan város van Erdélyben, ahol nagyobb kultusza van egy régiségvásárnak, mint Marosvásárhelyen az ócskának. Egyelőre viszont úgy tűnik, hogy a Maros parton, a híd melletti volt laktanya udvarán szervezett vasárnapi vásárokat egyelőre nem indítják újra.

A Zi de zi még május írta meg, hogy egyelőre mind az eladók, mind a vásárlók előtt zárva marad a régiségvásár. A piacgondnokság akkor úgy nyilatkozott, hogy csak akkor nyitják újra az ócskát, ha a város vészhelyzetekkel foglalkozó bizottsága kedvezően dönt a vásártartás ügyében. Azt mondták, hogy a biztosság folyamatosan elemzi és értékeli az új koronavírussal történő megfertőződés kockázatát, és ez alapján döntenek arról, hogy mikor nyithatnak a piacok.Úgy értékelték, hogy a várható nagy érdeklődés és a piacokon általában kialakuló népsűrűség miatt kevésbé valószínű, hogy a következő időszakban engedélyezik a heti vásárok szervezését, de mindenkit igyekeznek megnyugtatni, hogy a hatóság mindenképp megfontolják az újranyitás lehetőségét a szükséges megelőző és védelmi intézkedések mellett, ha csökken az esetek száma az országban. A vásárhelyi piacgondnokság ugyanakkor azóta sem közölt semmit arról, hogy enyhítenének.A vásárhelyi ócskához mérhető népszerűségnek örvend a kolozsvári ószer is. A városi közterület fenntartótól (RADP) származó információkra hivatkozva az ószer rajongói oldalán azt írták, hogy a veszélyhelyzet alatt biztosan nem lehet vásárt szervezni. A kérdéssel megkerestük a polgármesteri hivatal sajtóosztályát is, egyelőre nem válaszoltak, de irányadónak tartjuk azt az információt, hogy a veszélyhelyzet alatt nem lehet meccsezni a Bábolna utcai helyszínen.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS